Επιχειρήσεις

Βενεζουέλα: Tην επόμενη εβδομάδα η απόφαση για την πληρωμή ομολόγων της PDVSA

Βενεζουέλα: Tην επόμενη εβδομάδα η απόφαση για την πληρωμή ομολόγων της PDVSA
Η PDVSA έχει περίοδο χάριτος 30 ημερών μετά την προθεσμία πληρωμής της 27ης Απριλίου
Η Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας που ελέγχεται από την αντιπολίτευση αναμένεται να ψηφίσει για την καταβολή τόκων των ομολόγων ύψους 71 εκατ. δολαρίων την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με  ένα  νομοθέτη και μέλος  του δ.σ. της κρατικής εταιρείας πετρελαιοειδών της PDVSA.
Η πληρωμή θα προστατεύσει το αμερικανικό εργοστάσιο ραφιναρίσματος Citgo, υπερπόντιου περιουσιακό στοιχείο της PDVSA, από πιθανή κατάσχεση από τους πιστωτές.
 Αλλά δεν ήταν άμεσα σαφές πώς το  διοικητικό συμβούλιο, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση και δεν ελέγχει τις καθημερινές λειτουργίες του PDVSA, θα έκανε την πληρωμή ή ποια κεφάλαια θα χρησιμοποιήσει.
Ο Alejandro Grisanti, οικονομολόγος που διορίστηκε στο   συμβούλιο PDVSA από την Εθνοσυνέλευση την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο "δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια" για  την πληρωμή του ομολόγου της PDVSA για το 2020, το οποίο υποστηρίζεται από το ήμισυ των μετοχών στο Cigto.
Η πληρωμή των ομολόγων θα ήταν μέρος της προσπάθειας του αρχηγού της Εθνοσυνέλευσης Juan Guaido να προστατεύσει τα υπερπόντια περιουσιακά στοιχεία του PDVSA. Ο Guaido τον Ιανουάριο επικαλέστηκε το σύνταγμα της χώρας να αναλάβει μια προσωρινή προεδρία με βάση το γεγονός ότι η επανεκλογή του 2018 του προέδρου Maduro ήταν παράνομη.
Ο Maduro,  εξακολουθεί να ελέγχει τις καθημερινές επιλογές του PDVSA εντός της Βενεζουέλας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι περισσότερες δυτικές χώρες αναγνώρισαν τον Guaido ως το νόμιμο ηγέτη της Βενεζουέλας και το διοικητικό συμβούλιο που έχει διορίσει στην Citgo ελέγχει την εταιρεία.
"Εργαζόμαστε για τη λήψη αυτής της απόφασης", δήλωσε ο Guaido στο Reuters την Παρασκευή, αναφέροντας την καταβολή τόκων.
Η αποτυχία να πληρώσει το ομολογιακό δάνειο, ένα από τους λίγους που η Βενεζουέλα δέχθηκε με μετρητά, παρέμεινε στην τρέχουσα περίοδο σε αθέτηση  με περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρέος, που
θα μπορούσε να επιτρέψει στους κατόχους ομολόγων να κατασχέσουν τις μετοχές της Citgo ως αντιστάθμιση. Η PDVSA έχει περίοδο χάριτος 30 ημερών μετά την προθεσμία πληρωμής της 27ης Απριλίου.
Ο αντιπολιτευόμενος νομοθέτης Stalin Gonzalez, αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης, δήλωσε ότι   θα συζητήσει την πληρωμή την επόμενη εβδομάδα.
Ο Grisanti δήλωσε ότι η έγκριση θα επιτρέψει στην PDVSA να ζητήσει άδεια από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών των Η.Π.Α., το οποίο επιβάλλει κυρώσεις, για την πληρωμή. Η Εθνοσυνέλευση είναι το μόνο κυβερνητικό σώμα της Βενεζουέλας που αναγνωρίζεται ως νόμιμο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Grisanti δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από τις πωλήσεις της PDVSA για να πληρώσει, χωρίς να αναφέρει λεπτομερώς από πού θα κρατηθούν αυτά τα κεφάλαια. Οι σύμμαχοι του Guaido έχουν δηλώσει ότι δεν σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα της Citgo.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης