Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Σ. Φάμελλος: «H ανάπλαση της ΔΕΘ καταλύτης για το αναπτυξιακό αύριο της Θεσσαλονίκης»

Σ. Φάμελλος: «H ανάπλαση της ΔΕΘ καταλύτης για το αναπτυξιακό αύριο της Θεσσαλονίκης»
Στόχος του ΕΧΣ είναι χώροι της ΔΕΘ-HELEXPO να μετατραπούν σε ένα σύγχρονο τοπόσημο με ενσωμάτωση του αρχιτεκτονικού παρελθόντος τόνισε ο ΑΝ. ΥΠΕΝ
Ξεκίνησε και είναι σε εξέλιξη η ημερίδα διαβούλευσης με θέμα το  Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ) για το Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει το ΥΠΕΝ, στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου και της Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ειρήνης Κλαμπατσέα.
Σκοπός της ημερίδας, η οποία έρχεται σε συνέχεια της δημόσιας διαβούλευσης για το ΕΧΣ που ολοκληρώθηκε πρόσφατα,  είναι η ενίσχυση του δημόσιου διαλόγου με τους παραγωγικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης, αλλά και τους πολίτες, για το σχέδιο ανάπλασης του χώρου της ΔΕΘ, καθώς και ο εμπλουτισμός και η βελτίωσή του.
"Το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο (ΕΧΣ) για την ΔΕΘ σηματοδοτεί την ανάπλαση του κέντρου της Θεσσαλονίκης, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα νέο αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό και πολεοδομικό εργαλείο που θα επηρεάσει την καθημερινότητα της πόλης και των κατοίκων της. Πρόκειται για παρέμβαση μητροπολιτικού επιπέδου και συνδέεται με μείζονες παρεμβάσεις που προωθούνται την τελευταία περίοδο στην πόλη", ανέφερε νωρίτερα ο Αν. ΥΠΕΝ, προσθέτοντας ότι ο τρόπος αξιοποίησης της ΔΕΘ ήταν αντικείμενο πολύχρονης συζήτησης.
Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο χώρος χαρακτηρίζεται από αποσπασματικότητα, προσβολή του αρχιτεκτονικού αποθέματος, δύσκολη έως αδύνατη πρόσβαση των πολιτών, πεζών, ποδηλατών κ.λπ., και απουσία ελεύθερων χώρων και πρασίνου.
"Το ΕΧΣ έρχεται να ανατρέψει αυτή την εικόνα", συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος.  Στόχος του ΕΧΣ είναι χώροι της ΔΕΘ-HELEXPO να μετατραπούν σε ένα σύγχρονο τοπόσημο με ενσωμάτωση του αρχιτεκτονικού παρελθόντος.
"Μαζί με το Μουσείο Ολοκαυτώματος και το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στα δυτικά της πόλης, το πρώην στρατόπεδο Κόδρα ανατολικά και το γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, η ανάπλαση της ΔΕΘ ολοκληρώνει τις πέντε μεγάλες παρεμβάσεις στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, αναδιαμορφώνοντας το πρόσωπο της πόλης και όλα αυτά σε μία μόνο κυβερνητική περίοδο", τόνισε.
Επιπλέον, οι παρεμβάσεις αυτές αναδεικνύουν τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η πόλη, το αναπτυξιακό της πρόσημο, την πολιτιστική της αναγέννηση, την αναβάθμιση του γεωπολιτικού τους ρόλου, την ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών της.
Την ίδια στιγμή "επιβεβαιώνεται στην πράξη η πολιτική βούληση της κυβέρνησης, ώστε αυτές οι δυνατότητες να πάψουν να είναι ασκήσεις επί χάρτου, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, και να αποτελέσουν κοινωνικό κεκτημένο αλλά και πράξεις στην εξελισσόμενη ιστορία της πόλης μας", σχολίασε ο Αν. ΥΠΕΝ. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η νέα ΔΕΘ να αποτελέσει πρότυπο περιβαλλοντικής διαχείρισης, με ενεργειακή αυτονομία, ανακύκλωση νερού και ομβρίων υδάτων, μηδενικά απόβλητα κ.λπ.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΧΣ προβλέπει τη διαμόρφωση διακριτών ζωνών, όπου αναπτύσσονται επιμέρους κατηγορίες χρήσεων γης.
Στόχος είναι η μέγιστη δυνατή ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών, των επαγγελματιών και της πόλης. Για το λόγο αυτό οι προτάσεις οφείλουν να επεκτείνουν το δημόσιο χώρο, την προσβασιμότητα, το πράσινο και το περιβάλλον και όλα αυτά θα συνεκτιμηθούν.
Σύμφωνα με το master plan το μητροπολιτικό πάρκο που θα δημιουργηθεί θα καταλαμβάνει τον μισό χώρο της Έκθεσης. Όπως είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, "η δημιουργία ενός ανοικτού και προσβάσιμου σε όλους μητροπολιτικού πάρκου θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων ολόκληρης της πόλης". Επίσης, το νέο εκθεσιακό κέντρο θα εκτείνεται σε 50.000 τ.μ. και θα αναπτύσσεται σε τρία μεγάλα περίπτερα που θα διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε έκθεσης.
Σήμερα υπάρχουν 17 περίπτερα και 37 άλλα κτίσματα με αποτέλεσμα τη σπατάλη χώρου και χρημάτων, την άναρχη και πρόχειρη ανάπτυξη χρήσεων και τον αποκλεισμό των πολιτών από το δημόσιο χώρο με κάγκελα, αυθαίρετα και διακοπές της συνοχής του χώρου.
Ταυτόχρονα, προβλέπεται η ανέγερση χώρων για εκθεσιακή και εμπορική δραστηριότητα, αλλά και ενός νέου συνεδριακού κέντρου με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, της καινοτομίας και της ενεργειακής αυτονομίας.
 Με βάση τον προγραμματισμό το έργο θα έχει ολοκληρωθεί το 2026, χρονιά κατά την οποία συμπληρώνονται 100 χρόνια από την 1η ΔΕΘ.  Η διοίκηση του εθνικού εκθεσιακού φορέα έχει ήδη δηλώσει την πρόθεση της για την προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού εντός του 2019.
"Η ΔΕΘ αποτελεί έναν εδραιωμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο θεσμό συνυφασμένο με την οικονομία και την ιστορία της πόλης", κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος. "Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο που να εκπέμπει καινοτομία, εξωστρέφεια και δημιουργικότητα, ένα κέντρο που θα δημιουργεί οικονομία και εργασία.
Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που συζητάμε όλοι και όλες σήμερα, εδώ, επιλύει καταρχάς τα προβλήματα οργάνωσης, δόμησης και λειτουργίας της ΔΕΘ, ώστε να δρομολογηθούν στη συνέχεια ζητήματα όπως ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεών της, η βέλτιστη οργάνωση των δραστηριοτήτων της και η περαιτέρω ανάδειξη του διεθνούς της ρόλου, αποδίδοντας παράλληλα  στην πόλη και τους κατοίκους της ένα σημαντικό τμήμα της έκτασης ως μητροπολιτικό πάρκο".




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης