Ηλεκτρισμός

Κύπρος: Εγκλωβισμένη η αγορά ηλεκτρισμού στο σχεδόν μονοπώλιο παραγωγής ηλεκτρισμού της ΑΗΚ

tags :
Κύπρος: Εγκλωβισμένη η αγορά ηλεκτρισμού στο σχεδόν μονοπώλιο παραγωγής ηλεκτρισμού της ΑΗΚ
Μέχρι σήμερα, όλες οι μονάδες παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν πολυετή –μέχρι και 20ετή– συμβόλαια πώλησης της παραγωγής τους στο κόστος αποφυγής της ΑΗΚ
Εφόσον δεν υπάρχει παραγωγή ηλεκτρισμού εκτός ΑΗΚ και υφιστάμενων ΑΠΕ, δεν μπορεί και δεν υπάρχει ούτε ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού, οπότε το θέμα «καθυστέρησης» πρέπει να το έχουμε υπόψη με αυτά τα δεδομένα.
Δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία πράξη μέσω της «μεταβατικής» ρύθμισης που επιτρέπει τις εμπορικές πράξεις με μηνιαία εκκαθάριση –αντί αυτής που θα γίνεται ανά ημίωρο όταν λειτουργήσει το πολύκροτο λογισμικό και ανοίξει πλήρως η αγορά– απαντά σε ερώτηση του «Φ» ο διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, Χρίστος Τρίαρος.
Ο ίδιος εξηγεί ότι οι κύριες διαφορές, μεταξύ της «μεταβατικής» και της πλήρους εφαρμογής της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, θα είναι το ξεκαθάρισμα ανά ημίωρο των πράξεων πώλησης-αγοράς ηλεκτρισμού αντί των μηνιαίων που ισχύουν τώρα, η προημερήσια αγοραπωλησία και το γεγονός ότι ένας από τους παίκτες θα είναι και η ΑΗΚ, που αποκλείεται κατά τη μεταβατική περίοδο.
Όμως για να γίνουν πράξεις, πρέπει να υπάρχει παραγωγή ηλεκτρισμού.
Σήμερα, η ΑΗΚ αποκλείεται, άλλη συμβατική μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού δεν υπάρχει, ούτε και θα υπάρξει το αμέσως επόμενο διάστημα, μέχρι που να λειτουργήσουν σε 2-3 χρόνια μονάδες που βρίσκονται υπό εξέλιξη. Επίσης, μέχρι σήμερα, όλες οι μονάδες παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν πολυετή –μέχρι και 20ετή– συμβόλαια πώλησης της παραγωγής τους στο κόστος αποφυγής της ΑΗΚ.
Αυτό είναι πιο υψηλό από το κόστος που μπορεί να υπάρξει υπό τις συνθήκες στην ελεύθερη αγορά ενέργειας, οπότε κανένας παραγωγός ΑΠΕ δεν διαθέτει ηλεκτρισμό σε προμηθευτές για να τον εμπορευτούν.

Γι’ αυτό και η όποια καθυστέρηση στην εξασφάλιση και λειτουργία του λογισμικού δεν έχει τις τραγικές επιπτώσεις για τις οποίες γίνεται επίκληση, ούτε σημαίνει ότι ευθύνεται για το ότι δεν έρχεται η προσδοκώμενη μείωση στις τιμές ηλεκτρισμού. Αυτό θα μπορεί να γίνει με τα νέα σχέδια για άδειες πάρκων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που δεν θα έχουν μακροχρόνια συμβόλαια με βάση το κόστος αποφυγής της ΑΗΚ, όπως και όταν λειτουργήσουν οι υπό εξέλιξη συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, όπως και η είσοδος της ΑΗΚ στο παιγνίδι της αγοράς, εκτιμά ο διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρισμού. Ο ίδιος, κληθείς να εξηγήσει τις τελευταίες αναφορές στη Βουλή, ότι με το νέο λογισμό, με βάση τον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε, ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς θα είναι έτοιμος τον Οκτώβριο του 2021 και όχι στα μέσα του έτους όπως είχε αναφερθεί προηγουμένως, περιορίστηκε να σχολιάσει ότι μόνο η αναμονή –όταν ήταν έτοιμοι να προκηρύξουν τον διαγωνισμό– που ζητήθηκε από την Κυβέρνηση να εξετάσει την πρόταση ΧΑΚ οδήγησε σε καθυστέρηση δύο σχεδόν μηνών.
Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει για την ερχόμενη Δευτέρα σύσκεψη όλων των κρατικών φορέων, περιλαμβανομένου του υπουργείου Ενέργειας, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, με αντικείμενο το πλήρες άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού.
Σύσκεψη στο Προεδρικό για την πρόταση του ΧΑΚ.
Υπενθυμίζεται ότι όπως έγραψε χθες ο «Φ», για τη Δευτέρα επίσης, είχε καθοριστεί σύσκεψη στο Προεδρικό, με αντικείμενο την εξέταση της πρότασης του ΧΑΚ για απευθείας ανάθεση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας μέσω του ΧΑΚ, μέρους των αρμοδιοτήτων του Λειτουργού Αγοράς που βρίσκεται κάτω από τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς. Η σύσκεψη αναβλήθηκε για μετά το Πάσχα, προφανώς λόγω και των αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν στη σύσκεψη της Δευτέρας πριν την εμπλοκή του ΧΑΚ. Επίσης, ο διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, εξηγεί ότι δεν υπήρξαν οι καθυστερήσεις που αναφέρονται -π.χ. από το 2014- και οι όποιες καθυστερήσεις έχουν προκύψει δικαιολογημένα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης