Φυσικό Αέριο

Περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου σχεδιάζουν να συστήσουν η Ελλάδα και έξι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου

Περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου σχεδιάζουν να συστήσουν η Ελλάδα και έξι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου

Στόχος η μετεξέλιξη του Φόρουμ Φυσικού Αερίου σε Διεθνή Οργανισμό

Τον προσεχή Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης που μίλησε χθες (18/4) στο 9ο Οικονομικό Κογκρέσο στη Λευκωσία με θέμα «Η Κυπριακή Οικονομία, η πορεία προς τα εμπρός».
Ο κ. Λακκοτρύπης επισήμανε πως στόχος των κρατών που συμμετέχουν είναι να προχωρήσουν σε συμφωνία, ώστε η εν λόγω «πλατφόρμα» διαλόγου να εξελιχθεί σε διεθνή οργανισμό.
Υπενθυμίζεται πως το Φόρουμ αποτελεί πρωτοβουλία διαλόγου ανάμεσα σε επτά χώρες της Ανατολικής Μεσογείου (Αίγυπτος, Ελλάδα, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή, Ισραήλ, Κύπρος), οι οποίες εμπλέκονται στην παραγωγή και στη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου.
Η ίδρυσή του έγινε με την υπογραφή της κοινής διακήρυξης από τους υπουργούς Ενέργειας των επτά αυτών κρατών, κατά την εναρκτήρια εκδήλωση τον περασμένο Ιούνιο στο Κάϊρο.
Στόχος του Φόρουμ είναι η διευκόλυνση δημιουργίας μιας περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, η εμβάθυνση της συνεργασίας και του στρατηγικού διαλόγου ανάμεσα στις εμπλεκόμενες χώρες, η ενίσχυση της συνεργασίας για την προώθηση κοινών έργων υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή, η αξιοποίηση με εμπορικούς όρους των κοιτασμάτων της περιοχής καθώς και η διεύρυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες παραγωγούς, στις χώρες – διαμετακομιστές και στις χώρες – τελικούς παραγωγούς.

Υλοποίηση έργων μεταφοράς αερίου στην ΕΕ 

Μέσω αυτού του φορέα, τα κράτη που συμμετέχουν εκτιμούν ότι θα συντονίσουν τις προσπάθειες γύρω από την παραγωγή και τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου, δημιουργώντας μία περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου, αλλά και να ενισχύσουν τα κοινά έργα υποδομής για τη μεταφορά του καυσίμου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με δηλώσεις που είχε κάνει με αφορμή την υπογραφή της διακήρυξης ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, η χώρα μας έχει μετεξελιχθεί σε ένα σημαντικό κέντρο φυσικού αερίου, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει ενεργά στην ιδέα του EastMed, της μεταφοράς δηλαδή φυσικού αερίου από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο προς την Ευρώπη.
Επομένως, η Ελλάδα αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή ίδρυσης αυτού του περιφερειακού φορέα, ο οποίος δυνητικά μπορεί να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τον γεωστρατηγικό της ρόλο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης