Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Mega deal 2,68 δισ. δολ. μεταξύ Chrysaor και ConocoPhillips

tags :
Mega deal 2,68 δισ. δολ. μεταξύ Chrysaor και ConocoPhillips

Η συμφωνία θα καταστήσει τη Chrysaor το μεγαλύτερο πετρέλαιο, παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Bloomberg, η συμφωνία ευοδώθηκε μεταξύ των Chrysaor και ConocoPhillips για 2,68 δις. δολ.
Συγκεκριμένα, όπως έγραφε χθες (17/4) το worldenergynews.gr, η Chrysaor, η οποία υποστηρίζεται από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, βρίσκεται κοντά σε μια συμφωνία για την αγορά πεδίων πεδίων πετρελαίου και φυσικού αερίου της ConocoPhillips στην Βρετανική Βόρεια Θάλασσα, μια συμφωνία που θα την καθιστούσε τον μεγαλύτερο παραγωγό της λεκάνης.
Η γήρανση της Βόρειας Θάλασσας στη Βρετανία έχει υποστεί σημαντική μεταστροφή τα τελευταία χρόνια, καθώς οι μεγάλοι παραγωγοί έχουν πουλήσει περιουσιακά στοιχεία σε μικρότερους παίκτες όπως η Chrysaor, οι οποίοι λένε ότι μπορούν να αποσπάσουν περισσότερα χρήματα από τα πεδία λόγω ατελείωτων ενεργειών.
Η Chrysaor και η Conoco συμφώνησαν για τους βασικούς όρους της εξαγοράς τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά η συμφωνία, που αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, θα μπορούσε ακόμα να υποχωρήσει, ανέφεραν οι πηγές του Reuters.
Η Conoco, έχοντας εισέλθει στη βρετανική Βόρεια Θάλασσα πριν από 50 χρόνια, παρήγαγε περίπου 77.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως (boed) το 2018, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.
Με την Chrysaor να αναμένεται να παραγάγει μέχρι και 130.000 boed μέχρι το επόμενο έτος, η εξαγορά θα την καταρρίψει ώστε να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός της βρετανικής Βόρειας Θάλασσας ξεπερνώντας την BP, η οποία αποσκοπεί στην αύξηση της παραγωγής της βρετανικής Βόρειας Θάλασσας σε 200.000 boed έως το 2020.
Η αξία της συμφωνίας είναι ακόμη ασαφής.
Τα μέρη που συμμετείχαν στη διαδικασία υποβολής προσφορών υπολόγισαν ότι τα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ανάλογα με την ημερομηνία που οι δύο πλευρές συμφωνούν ως την έναρξη της συμφωνίας, η οποία θα μπορούσε να επιστρέψει από τον Ιανουάριο του 2018.
Η Chrysaor, με τη στήριξη της εταιρίας ιδιωτικών επενδύσεων EIG Global Partners, έγινε ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες της Βόρειας Θάλασσας μετά την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από την Royal Dutch Shell για 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017.
Η εταιρεία Ineos, η οποία ανήκει στον βρετανό δισεκατομμυριούχο Jim Ratcliffe, είχε προηγουμένως εγκαταλείψει αποκλειστικές συνομιλίες με την αμερικανική εταιρεία για τα πεδία, συμπεριλαμβανομένου ενός ποσοστού 7,5% στο σχέδιο Clair δυτικά των νησιών Shetland, των οποίων οι άλλοι ιδιοκτήτες είναι η BP, Shell και Chevron.
Ένας άλλος πλειοδότης ήταν η ενεργειακά επικεντρωμένη ομάδα μετοχών HitecVision, η οποία επεκτείνεται επιθετικά στη Νορβηγική Βόρεια Θάλασσα, εν μέρει σε συνεργασία με την Eni.
Η Shell δήλωσε ότι παρήγαγε 140.000 μονάδες βάσης πέρυσι. Συνολικά περίπου 180.000 boed και μικρότερες εταιρείες όπως η Premier και η EnQuest παράγουν λιγότερα από 100.000 boed στη βρετανική Βόρεια Θάλασσα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της εταιρείας και του Stifel.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης