Τελευταία Νέα

Ηνωμένο Βασίλειο: Από τις ανανεώσιμες το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2025 - Διαγράμματα

Ηνωμένο Βασίλειο: Από τις ανανεώσιμες το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2025 - Διαγράμματα
Οι αυξήσεις στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών οφείλονται στο χαμηλότερο προβλεπόμενο κόστος τεχνολογίας
Έντονες διεργασίες πραγματοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να παράγεται περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τις ανανεώσιμες από ότι με τα ορυκτά καύσιμα.
Ο μεγάλος στόχος είναι το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου να προέρχεται μέχρι το 2025 από ΑΠΕ, σύμφωνα με το ενεργειακό τμήμα BEIS.
Μάλιστα, το μερίδιο των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε σε νέα επίπεδα ρεκόρ, αντιπροσωπεύοντας το 1/3 το 2018.

312
Οι αυξήσεις στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών οφείλονται στο χαμηλότερο προβλεπόμενο κόστος τεχνολογίας

60

Επιπλέον, παρατηρούνται περαιτέρω περικοπές στις προοπτικές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, η οποία σημειώνει μείωση κατά τα δύο πέμπτα τα επόμενα έξι χρόνια.
Οι προβλέψεις δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αγνοεί τους νομικά δεσμευτικούς προϋπολογισμούς του για το 2023-2032 με ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια από ό, τι αναμενόταν πέρυσι.
Ο πέμπτος προϋπολογισμός άνθρακα για το 2028-2032 είναι σήμερα 20%, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις για την ενέργεια και τις εκπομπές από το Τμήμα Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής (BEIS).
Αυτές οι τελευταίες εκτιμήσεις υπογραμμίζουν το μεγάλο χάσμα μεταξύ των σημερινών κλιματικών στόχων του Ηνωμένου Βασιλείου και των πολιτικών που θα απαιτούνται για την επίτευξή τους.
Παρά τις αλλαγές αυτές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται τώρα να χάσει τους κλιματικούς του στόχους με ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια από ό, τι αναμενόταν πέρυσι.
Το χάσμα μεταξύ των εκπομπών και της οικονομίας είναι πλέον μεταξύ 6% και 20%, σύμφωνα με το  BEIS, με μια κεντρική εκτίμηση 10%.
Αυτό το χάσμα μεταξύ της τρέχουσας πολιτικής και των απαιτούμενων για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ακόμη μεγαλύτερο από πέρυσι.
Το 2017, ο προϋπολογισμός ήταν 7% (2-17%).


64566
Από την πλευρά του, ο Dr Doug Parr επιστήμονας της Greenpeace αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: Η πολιτική για το κλίμα εισέρχεται στην κρίσιμη δεκαετία και η ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε τις προτάσεις και τον τρόπο που θα υλοποιηθούν. Δυστυχώς όμως, παρατηρείται έλλειψη διαφάνειας».
Τέλος, ορισμένοι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι οι ανανεώσιμες πηγές θα πρέπει να κλιμακωθούν ακόμα περισσότερο καθώς τα πυρηνικά σχέδια της χώρας δεν ευοδώθηκαν. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η δέσμευσή της για «πράσινη» επανάσταση θα φέρει 27.000 θέσεις εργασίας στον ενεργειακό τομέα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης