Τελευταία Νέα
Ναυτιλία

ΟΛΠ: Κατατίθεται σήμερα 16/4 το υπόμνημα της Cosco για το Master Plan - Όχι άλλες καθυστερήσεις

tags :
ΟΛΠ: Κατατίθεται σήμερα 16/4 το υπόμνημα της Cosco για το Master Plan - Όχι άλλες καθυστερήσεις
Μετά την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) το Μέγαρο Μαξίμου ανέλαβε να επιλύσει το ζήτημα με σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή 5 Απριλίου
Σήμερα αναμένεται να καταθέσουν οι Κινέζοι της Cosco στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) το υπόμνημα με τις παρατηρήσεις τους επί της αρχικής γνωμοδότησης για το Master Plan.
H εκ νέου κατάθεση του master plan στην ΕΣΑΛ - που απαρτίζεται από εκπροσώπους υπουργείων - θα αξιώνει την έγκριση του στο σύνολο του παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).
Να σημειωθεί ότι μετά την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) το Μέγαρο Μαξίμου ανέλαβε να επιλύσει το ζήτημα με σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή 5 Απριλίου.
Στη σύσκεψη, που έγινε εν γνώσει του πρωθυπουργού και παρουσία της κινέζας πρέσβειρας Zhang Qiyue συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Άγγελος Καρακώστας.
Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, στη σύσκεψη έγινε συζήτηση για επιμέρους σημεία του προτεινόμενου σχεδίου ενώ αποφασίστηκε να δρομολογηθεί η έγκριση του σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ειδικότερα το ΚΑΣ βάζει εμπόδια στη δημιουργία εμπορικού κέντρου στο λιμάνι του Πειραιά που σκοπό έχει να εξυπηρετήσει τους τουρίστες της κρουαζιέρας. Να σημειωθεί ότι στην επίμαχη περιοχή βρίσκεται ο τάφος του Θεμιστοκλή και το Κονώνειο τείχος.
Στην ανέγερση ξενοδοχείου στο Πόρτο Λεόνε μπαίνουν εμπόδια καθώς απαιτείται να περιοριστεί το ύψος ενώ απαγορεύεται η Παγόδα να μετατραπεί σε ξενοδοχείο καθώς έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο, το οποίο να σημειωθεί ανεγέρθηκε τη δεκαετία του 1960 και αρχικά λειτούργησε ως εκθεσιακό κέντρο.
Για το θέμα των ναυπηγοεπισκευαστικών ζωνών στη Σαλαμίνα, όπου διεξήχθη η περίφημη ναυμαχία, τα μέλη του ΚΑΣ τάχθηκαν κατά της παραπάνω χρήσης στις ζώνες προστασίας Α και Β του αρχαιολογικού χώρου της Κυνόσουρας και των Αμπελακίων.
Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή έλαβαν από το υπουργείο Πολιτισμού έγκριση τα σχέδια της Cosco για τη μετατροπή τριών κτιρίων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς σε ξενοδοχεία.
Ειδικότερα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), στη χθεσινή του συνεδρίαση για το επενδυτικό πρόγραμμα της Cosco, ενέκρινε την ανακατασκευή του κτιρίου της Παγόδας και τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, υπό την προϋπόθεση «να μη μεταβληθεί η όψη του». Επίσης εγκρίθηκε το σχέδιο μετατροπής των δύο υφιστάμενων μεγάλων αποθηκών σε ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων.
Τα δύο τελευταία σχεδιάζεται να είναι 150 και 200 δωματίων αντίστοιχα, ενώ αυτό της Παγόδας, 300 δωματίων.
Το κόστος της επένδυσης που προβλέπει το master plan για τις δύο αποθήκες είναι της τάξεως των 48 εκατ. ευρώ, ενώ αυτό για την Παγόδα 60 εκατ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης