Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η EDF θα επενδύσει 8 δισ. ευρώ σε έργα αποθήκευσης ενέργειας

tags :
Η EDF θα επενδύσει 8 δισ. ευρώ σε έργα αποθήκευσης ενέργειας
Στόχος της είναι να γίνει ηγέτης της γαλλικής και ευρωπαϊκής αγοράς, προσφέροντας μπαταρίες αποθήκευσης για πελάτες στον τομέα της λιανικής ενέργειας
Η γαλλική κρατική επιχείρηση EDF σχεδιάζει να επενδύσει οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ  μεταξύ 2018 και 2035 για να γίνει ηγέτης της ευρωπαϊκής αγοράς στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.
Η EDF, η οποία ήδη εκμεταλλεύεται υδροηλεκτρικές μονάδες με αντλητική αποθήκευση και μπαταρίες ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι στόχος της είναι να γίνει ηγέτης της γαλλικής και ευρωπαϊκής αγοράς, προσφέροντας μπαταρίες αποθήκευσης για πελάτες στον τομέα της λιανικής ενέργειας.
«Με την αποθήκευση μπορούμε να εξομαλύνουμε την διακοπή της ανανεώσιμης ενέργειας και να εγγυηθούμε την εξισορρόπηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας» δήλωσε ο επικεφαλής της EDF Jean-Bernard Levy στους δημοσιογράφους.
Η χρήση της αποθήκευσης ενέργειας από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας αυξάνεται καθώς η διαλείπουσα προμήθεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή ενέργεια και ο άνεμος τους αναγκάζουν να έχουν περισσότερα αποθέματα ισχύος σε κατάσταση αναμονής.
Η επένδυση της EDF στην αποθήκευση ενέργειας θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, σε μεμονωμένη αποθήκευση για πελάτες λιανικής με ηλιακούς συλλέκτες, και αυτόνομων ηλιακών συν συστήματα αποθήκευσης στην Αφρική, κυρίως στην Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού.
Η εταιρεία θα χρηματοδοτήσει το σχέδιο με ένα μείγμα ιδίων κεφαλαίων και χρέους, αλλά ο Levy δεν ανακοίνωσε περισσότερες.
Η EDF σχεδιάζει να αναπτύξει 10 gigawatts πρόσθετης χωρητικότητας αποθήκευσης παγκοσμίως έως το 2035 - εκτός από τα 5 GW υδροηλεκτρικής ενέργειας που ήδη λειτουργεί.
Η εταιρεία θα αναπτύξει περίπου 6 GW σε συστήματα αποθήκευσης βιομηχανικής κλίμακας, κυρίως σε αντλιοστάσια και μπαταρίες, και 4 GW ατομικών μπαταριών για λιανικούς πελάτες, εταιρείες και δημοτικούς πελάτες.
Οι σταθμοί αποθήκευσης αντλούν νερό ενώ οι τιμές της ενέργειας είναι χαμηλές και την απελευθερώνουν όταν οι τιμές ενέργειας είναι υψηλές, αλλά η κερδοφορία τους είναι επί του παρόντος χαμηλή λόγω της σχετικά μικρής διαφοράς μεταξύ των κορυφαίων και των ελάχιστων τιμών.

Ο Levy δήλωσε ότι τα 49 μεγαβάτ West Burton, Nottinghamshire,  για το έργο   αποθήκευσης για το Britain’s National Grid - το οποίο θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα αποθήκευσης της μπαταρίας της Ευρώπης – θα  ξεκινήσει πριν από το καλοκαίρι.
Τους επόμενους 12 μήνες, η EDF σχεδιάζει να ξεκινήσει δύο ακόμη έργα μπαταρίας με στόχο τη σταθεροποίηση των δικτύων.
Σε συνεργασία με τους τοπικούς εταίρους, η EDF στοχεύει επίσης στην ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου 1.2 εκατομμυρίων πελατών εκτός δικτύου στην Αφρική μέχρι το 2035, εξοπλίζοντας τους με ηλιακούς συλλέκτες και συστήματα μεμονωμένων μπαταριών.
Ερωτηθείς για λεπτομερή ανάλυση του τρόπου και του χρόνου κατά τον οποίο η EDF θα κατανείμει τις προγραμματισμένες επενδύσεις των οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα 17 χρόνια, ο Levy δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη λεπτομερές σχέδιο.
Επεσήμανε ότι η EDF θα διπλασιάσει την έρευνα και την ανάπτυξή της σε αποθήκευση ενέργειας στα 70 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2018-2020.
Στα επόμενα δύο χρόνια, το τμήμα Νέων Επιχειρήσεων της EDF σχεδιάζει επίσης να επενδύσει περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ - περίπου το ένα τρίτο των επενδύσεών του - σε έργα και νέες επιχειρήσεις που συνδέονται με την αποθήκευση ενέργειας και την ευελιξία.
Το σχέδιο αποθήκευσης της EDF είναι το δεύτερο σημαντικό επενδυτικό σχέδιο για τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τον Δεκέμβριο, η EDF ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή 30 gigawatt (GW) ηλιακής δυναμικότητας από το 2020 έως το 2035, χρηματοδοτούμενο κυρίως από εταίρους μετοχών, χρηματοδότηση σχεδίων και δάνεια.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης