Στα 53 ευρώ ανά MWh η χαμηλότερη τιμή στο μεικτό διαγωνισμό ΑΠΕ

Στα 53 ευρώ ανά MWh η χαμηλότερη τιμή στο μεικτό διαγωνισμό ΑΠΕ

Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί θα ανταγωνίζονται πλέον σε μία ενοποιημένη κατηγορία για έργα ισχύος από 500 KW έως 20 MW

UPD - Στα 53 ευρώ ανά MWh έφτασε η χαμηλότερη τιμή στην σημερινή δημοπρασία κοινού διαγωνισμού ΑΠΕ, στον οποίο έλαβαν μέρος από κοινού αιολικοί σταθμοί ισχύος άνω των 50 MW, φωτοβολταϊκοί άνω των 20 MW, καθώς και έργα με κοινό σημείο σύνδεσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του worldenergynews.gr, εκτός διαγωνισμού έμεινε το μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο 200 MW  της ΔΕΗ.
Τα υπόλοιπα έργα εξασφάλισαν υψηλότερες τιμές, κάποια και πάνω από 60 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις τιμές εκκίνησης για τους επόμενους διαγωνισμούς ΑΠΕ, ειδικούς ανά τεχνολογία. Έτσι, αν η απόφαση εκδοθεί σε ΦΕΚ έως την επόμενη Παρασκευή, τότε οι δύο δημοπρασίες αναμένεται να διεξαχθούν τον Ιούνιο.
Την ίδια στιγμή, πηγές της ΡΑΕ επιβεβαιώνουν ότι, όπως έχει γράψει προ μηνός το World Energy News (21/3), με τους συγκεκριμένους διαγωνισμούς θα κάνει «πρεμιέρα» το νέο μειωμένο επίπεδο ανταγωνισμού και για τις technology specific διαδικασίες.
Επομένως, πλέον οι δημοπρασίες θα διεξάγονται με επίπεδο ανταγωνισμού 40% και όχι 75% όπως ίσχυε σήμερα.
Η αλλαγή του επιπέδου ανταγωνισμού δεν θα είναι όμως η μόνη καινοτομία που θα «φέρει» ο επόμενος διαγωνισμός.
Κι αυτό γιατί, με βάση την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όλοι οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί θα ανταγωνίζονται πλέον σε μία ενοποιημένη κατηγορία για έργα ισχύος από 500 KW έως 20 MW.
Αντίθετα, στις προηγούμενες διαδικασίες υπήρχαν δύο ξεχωριστές δημοπρασίες για φωτοβολταϊκά, μία για πάρκα έως και 1 MW, και μία για σταθμούς με ισχύ από 1 MW έως και 20 MW.
Στην περίπτωση των αιολικών έργων, παραμένει ίδιο το εύρος της αντίστοιχης κατηγορία, δηλαδή από 3 έως μέχρι και 50 MW.

Αποκλιμάκωση των τιμών αναφοράς
Όσον αφορά τη μείωση του επιπέδου ανταγωνισμού στο 40%, αυτό σημαίνει πως πλέον η δημοπρατούμενη ισχύς θα αναπροσαρμόζεται ώστε να είναι 1,4 φορές μικρότερη από τη συνολική ισχύ των υποψήφιων έργων και όχι 1,75 όπως ίσχυε έως τώρα.
Όπως είχε γράψει το World Energy News, η απόφαση της ΡΑΕ για ελάττωση οφείλεται στο γεγονός ότι ο ορισμός του επιπέδου στο 75% πέτυχε τον στόχο αποκλιμάκωσης των τιμών αναφοράς.
Επομένως, με δεδομένο ότι οι προηγούμενες δημοπρασίες διαμόρφωσαν αποζημιώσεις που καθιστούν την «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή συγκρίσιμη πλέον με την ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από τα ορυκτά καύσιμα, η Αρχή εκτιμά πως έχει διασφαλισθεί η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο εγχώριο σύστημα με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τον Έλληνα καταναλωτή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης