Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

H «σφραγίδα» της κλιματικής αλλαγής στην Αλάσκα - Λιώσιμο των πάγων νωρίτερα από ποτέ

H «σφραγίδα» της κλιματικής αλλαγής στην Αλάσκα - Λιώσιμο των πάγων νωρίτερα από ποτέ
Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 2016 και ήταν στις 20 Απριλίου
Ποταμοί στην Αλάσκα, που κανονικά είναι παγωμένοι τέτοια εποχή, φέτος έχουν ροή, καθώς οι πάγοι έλιωσαν νωρίτερα από ποτέ μετά τον ζεστό χειμώνα και τις ανοιξιάτικες θερμοκρασίες.
Στην πόλη Nenana , ο πάγος στον ποταμό Tanana έγινε νερό κι άρχισε να ρέει λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Κι αυτό, όπως μεταδίδει το Reuters, είναι το νωρίτερο που έχει καταγραφεί στα 102 χρόνια ιστορίας του Nenana Ice Classic.
Σε αυτόν τον άτυπο διαγωνισμό στοιχήματος, οι συμμετέχοντες προβλέπουν πότε θα λιώσει ο πάγος σε ένα συγκεκριμένο σημείο και θα βυθίσει ένα ξύλινο τρίποδο που είναι εκεί τοποθετημένο.
Αντίστοιχο ρεκόρ με πρόωρο λιώσιμο των πάγων καταγράφηκε την Παρασκευή στον ποταμό Kuskokwim, στην πόλη Bethel στα νοτιοδυτικά.
Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 2016 και ήταν στις 20 Απριλίου. Φέτος ο πάγος έσπασε την Παρασκευή 12 Απριλίου και είναι το νωρίτερο που καταγράφεται εδώ και 92 χρόνια.
Σε γενικές γραμμές, και στους δύο ποταμούς ο πάγος λιώνει περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι τη δεκαετία του '60, χωρίς να λάβει κανείς υπόψη τα φετινά ρεκόρ.
Ο χειμώνας ήταν εξαιρετικά ζεστός στην Αλάσκα, ο πάγος έφτασε κοντά στο ιστορικό χαμηλό στη θάλασσα Μπέρινγκ.
Όπως προειδοποιεί ο Brian Brettschneider, ερευνητής του κλίματος στο Κέντρο Αρκτικής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Αλάσκα, το ότι οι πάγοι λιώνουν τόσο νωρίς αντανακλά τη μακροπρόθεσμη κλιματική αλλαγή στην Αλάσκα.
«Είναι ακόμα ένα δείκτης του πόσο ζεσταίνεται η Αλάσκα» σχολίασε.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης