Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Total ξεκινά σύντομα ερευνητικές γεωτρήσεις στο «οικόπεδο» 11 της Κυπριακής ΑΟΖ

Η Total ξεκινά σύντομα ερευνητικές γεωτρήσεις στο «οικόπεδο» 11 της Κυπριακής ΑΟΖ
Το «οικόπεδο» 11 γειτνιάζει προς το νότο με το τεράστιο αιγυπτιακό κοίτασμα φυσικού αερίου Zohr και εκτιμάται ότι μπορεί να περιέχει 30 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
Η Γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total ετοιμάζεται να ξεκινήσει σύντομα ερευνητικές γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στο «οικόπεδο» 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Εμπορίου και Ενέργειας της Κύπρου.
Το «οικόπεδο» 11 γειτνιάζει προς το νότο με το τεράστιο αιγυπτιακό κοίτασμα φυσικού αερίου Zohr, το οποίο αποτελεί μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο που ανακαλύφθηκε ποτέ στην ανατολική Μεσόγειο.
«Δεν ξέρουμε ακόμα πότε θα ξεκινήσει η γεώτρηση, αλλά μας κοινοποιήθηκε, ότι θα γίνει σύντομα», δήλωσε η πηγή.
Η ανακάλυψη του κοιτάσματος Zohr από την ιταλική ΕΝΙ αναζωογόνησε το ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η γεώτρηση έγινε σε ανθρακικό στρώμα, ενώ οι προηγούμενες επιτυχείς γεωτρήσεις φυσικού αερίου έγιναν σε στρώματα ασβέστη.
Αξιωματούχος της Total δήλωσε πρόσφατα, ότι το ενδιαφέρον της εταιρείας στο «οικόπεδο» 11 της Κυπριακής ΑΟΖ υπαγορεύθηκε από την εγγύτητά του στο κοίτασμα Zohr και εκτιμάται ότι περιέχει 30 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με Κύπριους εμπειρογνώμονες, το «οικόπεδο» 11 βρίσκεται σε μια υποθαλάσσια οροσειρά, γνωστή ως «Ερατοσθένης», η οποία θεωρείται, ότι είναι η πηγή όλων των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης