Τσίπρας: Ηγετικός ο ρόλος μας στα Βαλκάνια - Ανακτήσαμε την πρόσβαση στις αγορές

Τσίπρας: Ηγετικός ο ρόλος μας στα Βαλκάνια - Ανακτήσαμε την πρόσβαση στις αγορές
«Προσπαθούμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος», τόνισε ο πρωθυπουργός
Τη σημασία που έχει η ένταξη της Ελλάδας στην «Πρωτοβουλία 16+1», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των κρατών της Κεντρικής, Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας (γνωστής ως «Πρωτοβουλία 16+1» που με τη συμμετοχή της Ελλάδας μετονομάζεται πλέον σε «Πρωτοβουλία 17+1).
«Πριν από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα ήταν μια χώρα χρεοκοπημένη, το μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη, χωρίς δυνατότητα να έχει πρόσβαση στις μεγάλες και κρίσιμες προκλήσεις και εξελίξεις της περιοχής, με διαμάχες με τους βόρειους γείτονες της.
Σήμερα είναι μια χώρα που όλοι την αναγνωρίζουν, έχει βγει από τη μεγάλη οικονομική δυσκολία και τα μνημόνια, έχει ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας πως χθες η χώρα κατέγραψε ιστορικό χαμηλό στο δεκαετές ομόλογο.
«Από τότε που αρχίσαμε να μετράμε την καμπύλη του δεκαετούς ομολόγου, από το 1997, χθες καταγράψαμε τη χαμηλότερη τιμή στο δεκαετές ομόλογο, με 3,3%, το χαμηλότερο επιτόκιο.
Δηλαδή έχουμε τη φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές στην ιστορία μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει ανακτήσει το κύρος στην ευρύτερη περιοχή, τη σημασία της, πράγμα το οποίο προμηνύει θετικές εξελίξεις στο απώτερο μέλλον, όπως εκτίμησε.
«Τρέχουμε για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος.
Και η σημερινή ημέρα είναι μια σημαντική ημέρα που αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε στον ορθό δρόμο» σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός παρατήρησε ακόμα πως «σήμερα αποδεικνύεται μια ακόμα από τις δυνατότητες που είχε η χώρα και δεν τις αξιοποιούσε».
«Η Ελλάδα θα έπρεπε να ήταν από το 2012 μέλος αυτής της ομάδας συνεργασίας με πολύ σημαντικά οφέλη.
Δεν συμμετείχε για έναν κρίσιμο λόγο: Διότι η Κίνα και οι 16 υπόλοιπες χώρες είχαν δεχθεί τους βόρειους γείτονες μας σε αυτή την Πρωτοβουλία με το συνταγματικό τους τότε όνομα.
Η Ελλάδα προφανώς δεν μπορούσε να συμμετάσχει».
Διευκρίνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας: «Όλοι είχαν την εντύπωση στο εσωτερικό της χώρας, ότι ακριβώς επειδή εμείς δεν αναγνωρίζαμε τη χώρα αυτή με το συνταγματικό της όνομα, όλοι οι άλλοι ακολουθούσαν εμάς.
Το αντίθετο συνέβαινε».
Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, προσέθεσε ο κ. Τσίπρας, «αυτή η ιστορική ανακρίβεια αντικαταστάθηκε και σήμερα ήρθαμε εδώ και εμείς -έχουμε έναν ιδιαίτερο ρόλο στην περιοχή- και οι γείτονες μας με το νέο συνταγματικό της όνομα, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, που προφανώς έχει γεωγραφικό προσδιορισμό και αναφορά και ξεχωρίζει την ιστορία και βάζει τα πράγματα στη θέση τους».
Αναφερόμενος, τέλος, στη σημασία που θα έχει για την Πρωτοβουλία των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας η ένταξη της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως με την προσθήκη της χώρας μας, η Πρωτοβουλία αποκτά ένα ιδιαίτερο βάθος σε ό,τι αφορά τον τομέα της οικονομίας και της διασυνδεσιμότητας.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως ακολούθως:

Η Ελλάδα σήμερα επιβεβαίωσε τον ηγετικό της ρόλο, τον σημαντικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και όχι μόνο, και της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Έγινε μέλος, το 17ο μέλος, μιας πρωτοβουλίας, που εδώ και 7 περίπου χρόνια έχει αναλάβει η Κίνα, μια πολύ σημαντική παγκόσμια δύναμη, οικονομική δύναμη. Μια πρωτοβουλία που αφορά τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Και με την προσθήκη της Ελλάδας σε αυτή την πρωτοβουλία, πλέον αυτή η πρωτοβουλία αποκτά ένα ιδιαίτερο βάθος σε ό,τι αφορά τον τομέα της οικονομίας και της διασυνδεσιμότητας.
Η Ελλάδα είναι μια κρίσιμη χώρα στην περιοχή. Είναι ένας κόμβος διασυνδεσιμότητας, εμπορίου, οικονομικών συναλλαγών, μια χώρα η οποία αναδεικνύεται σε πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας. Τόσο, βεβαίως, με την δυνατότητα πολυμερών σχημάτων συνεργασίας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, όσο όμως και μετά την Συμφωνία των Πρεσπών, ο ιδιαίτερος ρόλος που αναλαμβάνει η χώρα ως ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων.
Σήμερα αποδεικνύεται μία ακόμα από τις δυνατότητες που είχε η χώρα και δεν τις αξιοποιούσε. Η Ελλάδα θα έπρεπε να ήταν από το 2012 μέλος αυτής της ομάδας συνεργασίας, με πολύ σημαντικά οφέλη. Δεν συμμετείχε για έναν κρίσιμο λόγο. Διότι η Κίνα και οι 16 υπόλοιπες χώρες είχαν δεχθεί τους βόρειους γείτονές μας σε αυτήν την πρωτοβουλία με το συνταγματικό τους τότε όνομα, δηλαδή ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η Ελλάδα προφανώς δεν μπορούσε να συμμετάσχει. Όλοι, όμως, είχαν την εντύπωση στο εσωτερικό της χώρας, ότι ακριβώς επειδή εμείς δεν αναγνωρίζαμε τη χώρα αυτή με το συνταγματικό της όνομα, όλοι οι άλλοι ακολουθούσαν εμάς. Το αντίθετο συνέβαινε.
Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτή η ιστορική ανακρίβεια αποκαταστάθηκε και σήμερα ήρθαμε εδώ και εμείς, γιατί εμείς έχουμε έναν ιδιαίτερο ρόλο στη περιοχή, και οι γείτονές μας με το νέο συνταγματικό τους όνομα, δηλαδή «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», που προφανώς έχει γεωγραφικό προσδιορισμό και αναφορά και ξεχωρίζει την ιστορία και βάζει τα πράγματα στη θέση τους.
Τόσα χρόνια χάναμε μεγάλες δυνατότητες. Σήμερα, κερδίζουμε το χαμένο έδαφος. Ανακτούμε την αξιοπιστία μας και τη δυναμική μας. Και γινόμαστε μια χώρα που μπορεί με μεγαλύτερη αισιοδοξία να ατενίζει το μέλλον, αξιοποιώντας τις μεγάλες οικονομικές και εμπορικές ευκαιρίες που της δίνει η γεωγραφική της θέση.
Πριν από 4 χρόνια, η Ελλάδα ήταν μια χώρα χρεοκοπημένη, το μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη, χωρίς δυνατότητα να έχει πρόσβαση στις μεγάλες και κρίσιμες προκλήσεις και εξελίξεις της περιοχής. Με διαμάχες με τους βόρειους γείτονές της.
Σήμερα, η Ελλάδα είναι μια χώρα που όλοι την αναγνωρίζουν, έχει βγει από τη μεγάλη οικονομική δυσκολία και τα μνημόνια, έχει ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές. Χθες είχαμε ιστορικό χαμηλό στο δεκαετές ομόλογο, από τότε που αρχίσαμε να μετράμε την καμπύλη του δεκαετούς ομολόγου, από το 1997. Χθες καταγράψαμε την χαμηλότερη τιμή στο δεκαετές ομόλογο με 3,3%, το χαμηλότερο επιτόκιο, δηλαδή έχουμε πλέον την φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές στην ιστορία μας.
Και, ταυτόχρονα, είμαστε μια χώρα που έχουμε ανακτήσει, επαναλαμβάνω, το κύρος μας στην ευρύτερη περιοχή, τη σημασία μας, πράγμα το οποίο προμηνύει θετικές εξελίξεις στο απώτερο μέλλον. Τρέχουμε για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Και η σημερινή μέρα, λοιπόν, είναι μια σημαντική μέρα που αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε στον ορθό δρόμο.

www.worldenergynews.gr

worldenergynews.gr