Ενέργεια

Η INA επικεντρώνεται στην έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου – Διεκδικεί έργα σε Κροατία και Αίγυπτο

tags :
Η INA επικεντρώνεται στην έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου – Διεκδικεί έργα σε Κροατία και Αίγυπτο
Ευκαιρίες σε Ουκρανία και Αλβανία αναζητά η εταιρεία
Η κροατική ενεργειακή εταιρεία INA σκοπεύει να επικεντρωθεί στην έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας για την εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων Tvrtko Perkovic.
Σύμφωνα με τον Perkovic  η INA θα συμμετάσχει σε δύο διαγωνισμούς έρευνας της Κροατίας για να συμπληρώσει τις υπάρχουσες επιχειρήσεις της στην Αίγυπτο και την Αγκόλα.
"Πέρυσι, η παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου μειώθηκε κατά 7%, κάτι που είναι καλύτερο από μια αναμενόμενη φυσική υποχώρηση περίπου 10%", ανέφερε ο Perkovic σε συνέντευξή του στο Reuters.
"Φέτος θα συνεχίσουμε με επενδύσεις σε έργα που θα μετριάσουν αυτή τη φυσική μείωση του χαρτοφυλακίου μας".
Η Κροατία διεξάγει δημοπρασίες για την εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στο βόρειο τμήμα της χώρας και στον ορεινό νότο.
"Θα αγωνιστούμε για διάφορα τμήματα εξερεύνησης στο βορρά. Εξακολουθούμε να εξετάζουμε τις επιλογές για το νότο, που είναι ένας τομέας που απαιτεί πολύ περισσότερες επενδύσεις και φέρνει περισσότερη αβεβαιότητα ", ανέφερε ο Perkovic.
Επεσήμανε ότι πρόβλημα με την εξερεύνηση και την παραγωγή στην Κροατία είναι  το περίπλοκο κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο έκανε τις επενδύσεις ακριβότερες και αύξησε τον χρόνο που απαιτείται μεταξύ μιας ανακάλυψης και της έναρξης της παραγωγής.
Η INA, η οποία κατά το Φεβρουάριο ανακοίνωσε αύξηση 20% στα ετήσια έσοδα σε 22,35 δισεκατομμύρια κούνα (3,4 δισεκατομμύρια δολάρια), ελπίζει επίσης να αυξήσει τις δραστηριότητές της στην Αίγυπτο και να ανταγωνιστεί σε ορισμένες άλλες χώρες όπου δεν είναι ακόμη παρούσα.
"Για πρώτη φορά σε 10 χρόνια  ασχολούμαστε με γεωτρήσεις στην Αίγυπτο και έχουμε συνομιλίες για να εισέλθουμε σε άλλα δύο τέτοια έργα εκεί", ανέφερε ο Perkovic. «Αναζητάμε επίσης επιλογές για την είσοδο στην Ουκρανία και την Αλβανία».
Οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι της INA είναι η MOL της Ουγγαρίας, η οποία κατέχει το 50%, και η κυβέρνηση της Κροατίας με σχεδόν 45%.
"Φυσικά, συντονίζουμε τις φιλοδοξίες εξερεύνησης στο εξωτερικό σε επίπεδο ομίλου MOL και επενδύουμε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Φέτος οι κεφαλαιουχικές δαπάνες μας θα είναι κάπως υψηλότερες από ό, τι το 2018, αλλά θα αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια, εάν λάβουμε παραχωρήσεις για νέες δραστηριότητες εξερεύνησης ", δήλωσε ο Perkovic.
Φέτος, η INA θα αυξήσει την παραγωγή από τα πεδία φυσικού αερίου στη βόρεια Αδριατική, είπε, αφού αγόρασε το 50% της συμμετοχής της ιταλικής ENI   σε κοινοπραξία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης