Φυσικό Αέριο

Chevron: Εξαγοράζει την Anadarko Petroleum έναντι 33 δισ. δολ. και γίνεται η 2η πετρελαϊκή δύναμη

tags :
Chevron: Εξαγοράζει την Anadarko Petroleum έναντι 33 δισ. δολ. και γίνεται η 2η πετρελαϊκή δύναμη
Στην εξαγορά της Anadarko Petroleum Corp έναντι του ποσού των 33 δισ. δολαρίων σε μετοχές και μετρητά, προχωράει η Chevron Corp.
Στην εξαγορά της Anadarko Petroleum Corp έναντι του ποσού των 33 δισ. δολαρίων σε μετοχές και μετρητά, προχωράει η Chevron Corp., με στόχο να ενδυναμώσει την παρουσία της στη λεκάνη της Permian και να ενισχύσει τη μονάδα LNG.
Όπως σημειώνει το «Reuters», η πρόταση των 65 δολαρίων ανά μετοχή αντιπροσωπεύει premium 39% σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής της Anadarko την Πέμπτη.
Το 75% της προσφοράς αφορά μετοχές και το 25% μετρητά.
Η Chevron θα αναλάβει τα χρέη της Anadarko, ύψους 15 δισ. δολ.
Η συνολική αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε 50 δισ. δολάρια.
Η συμφωνία, εάν εγκριθεί από τις αρχές, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο β΄ μισό του 2019.
«Ο συνδυασμός των υψηλής ποιότητας assets της Anadarko με το χαρτοφυλάκιό μας ενδυναμώνει την ηγετική θέση μας στο Permian, ανοικοδομεί τις δυνατότητες μας στο Μεξικό και αναπτύσσει την LNG επιχείρηση μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Michael Wirth.
Η μετοχή της Chevron υποχώρησε κατά 3,2% στις προσυνεδριακές συναλλαγές, ενώ της Anadarko καταγράφει «άλμα» 30%.

Η συμφωνία καθιστά τη Chevron τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό αργού πετρελαίου ( από την τέταρτη θέση που κατείχε) μετά την Exxon Mobil Corp.
Η Chevron επεκτείνεται σε δύο περιοχές όπου η παραγωγή των ΗΠΑ αυξάνεται - σχιστόλιθος από τη λεκάνη Permian στο δυτικό Τέξας και το Νέο Μεξικό και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) - οι οποίες βοήθησαν τις ΗΠΑ να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ενέργειας παγκοσμίως.
"Η Chevron εντάσσεται τώρα στις τάξεις των «γιγάντων»- και οι τρεις μεγάλοι γίνονται τώρα τέσσερις» δήλωσε ο Roy Martin, αναλυτής της Wood Mackenzie. "Η εξαγορά καθιστά την ομάδα των μεγαλύτερων εταιρειών πολύ πιο πολωμένη. Η Exxon Mobil, η Chevron, η Shell και η BP είναι τώρα σε ένα δικό τους πρωτάθλημα. "
Η αμερικανική παραγωγή αργού ανέρχεται σε ρεκόρ 12 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd) και η χώρα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός LNG, το υπερψυγμένο καύσιμο που καταγράφει ρεκόρ ζήτησης ως φθηνότερη και καθαρότερη εναλλακτική λύση για χώρες που εξακολουθούν να βασίζονται στον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας.
Οι συνδυασμένες εταιρείες αναμένεται να παράγουν φέτος περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως (boepd) στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Wood Mackenzie.
Η δέσμευση της Chevron να περιορίσει τις δαπάνες έχει καταστήσει το φαβορί μεταξύ των ενεργειακών μετοχών, οι οποίες σημειώνουν άνοδο 13,8% φέτος. Σχεδιάζει να πωλήσει περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία με την πάροδο του χρόνου για να αντισταθμίσει τη συμφωνία Anadarko.
 Αλλά οι επενδυτές οδήγησαν τις μετοχές της Chevron  σε απώλειες 4,8% στα 120 δολάρια το απόγευμα της Παρασκευής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης