Φυσικό Αέριο

Στη Ρεβυθούσα το καλοκαίρι οι δύο πρώτες εισαγωγές LNG της ΔΕΗ – Θα τροφοδοτήσουν τις ηλεκτροπαραγωγικές της μονάδες

Στη Ρεβυθούσα το καλοκαίρι οι δύο πρώτες εισαγωγές LNG της ΔΕΗ – Θα τροφοδοτήσουν τις ηλεκτροπαραγωγικές της μονάδες

Η επιχείρηση θέλει να εκμεταλλευθεί τη διεθνή ευνοϊκή συγκυρία, όπου λόγω της υπερπροσφοράς LNG οι τιμές του καυσίμου κινούνται σε ανταγωνιστικά επίπεδα

Με δύο φορτία LNG 75.000 κυβικών μέτρων έκαστο, θα κάνει από το καλοκαίρι η ΔΕΗ «ποδαρικό» στο τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, αξιοποιώντας το ως «πύλη εισόδου» υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Τα δύο φορτία, τα οποία θα καταφτάσουν στις 8 Ιουλίου και τις 24 Αυγούστου, αποτελούν ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια της επιχείρησης για βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου της, με την απευθείας πρόσβαση στις πηγές τροφοδοσίας στο «περιθώριο» της μακροχρόνιας σύμβασης που έχει με τη ΔΕΠΑ και η οποία λήγει τον Δεκέμβριο του 2020.
Έτσι, για να καλύψει τις επιπλέον ανάγκες της σε καύσιμο, πέρα από τις συμβολαιοποιημένες ποσότητες με τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, η ΔΕΗ θέλει να εκμεταλλευθεί τη διεθνή ευνοϊκή συγκυρία, όπου λόγω της υπερπροσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι τιμές του LNG κινούνται σε ανταγωνιστικά επίπεδα συγκριτικά με το καύσιμο που διακινείται μέσω αγωγών.
Μία τάση που αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον.
Η «πρεμιέρα» της επιχείρησης στις εισαγωγές LNG γίνεται με βασικότερο κίνητρο να καλυφθεί η κατανάλωση των ηλεκτροπαραγωγικών της μονάδων φυσικού αερίου, και όχι τόσο για τη διάθεση καυσίμου σε καταναλωτές.
Κι αυτό γιατί, παρόλο που ετοιμάζεται να ξεκινήσει άμεσα να δραστηριοποιείται και στην προμήθεια φυσικού αερίου, τουλάχιστον σε πρώτη φάση δεν αναμένεται οι πωλήσεις της να εκτιναχθούν κατακόρυφα.
Εξάλλου, τα δύο φορτία έχουν προγραμματισθεί για το καλοκαίρι, ακριβώς επειδή εκείνη την περίοδο η ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη.

Εξασφάλιση αερίου μέσω δημοπρασιών

Στο πλαίσιο περαιτέρω διαφοροποίησης των πηγών τροφοδοσίας της, η ΔΕΗ έχει ήδη ξεκινήσει να αξιοποιεί τις δημοπρασίες που διενεργεί η ΔΕΠΑ, εξασφαλίζοντας από τη συμμετοχή της στην 5η δημοπρασία 1,5 εκατ. θερμικές μεγαβατώρες (MWhth) φυσικού αερίου για το τρέχον έτος.
Αναφερόμενος στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στη συγκεκριμένη προμήθεια, ο πρόεδρος και διευθύνων της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, είχε επισημάνει πως η επιχείρηση πέτυχε καλύτερη τιμή από τη μακροχρόνια σύμβαση, προσθέτοντας ότι θα συμμετάσχει και σε επόμενους διαγωνισμούς.
Μιλώντας στην Επιτροπή, ο κ. Παναγιωτάκης είχε επισημάνει ότι η στρατηγική της επιχείρησης είναι να «πάει πιο κοντά» στις πηγές προμήθειας, φέρνοντας ως παράδειγμα όχι μόνο το LNG αλλά και το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, στο οποίο θα αποκτήσει πρόσβαση η χώρα μας μέσω του «Νότιου Διαδρόμου».
Επίσης, είχε επιφυλαχθεί να τοποθετηθεί για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την εκπνοή της σύμβασης με τη ΔΕΠΑ, σημειώνοντας πως η ΔΕΗ έχει ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζεται για τη λήξη της.
Υπενθυμίζεται πως, πέρα από τη ΔΕΠΑ και την εταιρία Μυτιληναίος, τις δύο εταιρείες με τη μεγαλύτερη συχνότητα χρήσης της Ρεβυθούσας, για την εισαγωγή LNG έχουν ήδη αξιοποιήσει το τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ οι εταιρίες Ήρων και Elpedison.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης