Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Goldman Sachs: Στα 72,5 δολάρια βλέπει το Brent το δεύτερο τρίμηνο – Ευκαιρίες για επιχειρήσεις και επενδυτές

tags :
Goldman Sachs: Στα 72,5 δολάρια βλέπει το Brent το δεύτερο τρίμηνο – Ευκαιρίες για επιχειρήσεις και επενδυτές

Ενώ το περιβάλλον μακροοικονομικής επικινδυνότητας και η απειλή διαταραχών μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμα υψηλότερες τιμές, ο επενδυτικός οίκος αναμένει ότι οι τιμές θα μειωθούν σταδιακά από αυτό το καλοκαίρι

Στα 72,5 δολάρια βλέπει την τιμή του Brent η Goldman Sachs το δεύτερο τρίμηνο του 2019 η οποία αναμένει υποχώρηση των τιμών από το καλοκαίρι.
Όπως επισημαίνει σε έκθεση του ο επενδυτικός οίκος οι  τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί τον τελευταίο μήνα, με το Brent να διαπραγματεύεται πλέον πάνω από $ 70 / bbl και στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο μετά από ένα «θεμελιωμένο» ράλι που  στηρίχθηκε από το αναμενόμενο έλλειμμα στην αγορά.
Οι τρέχουσες τιμές και το ράλι  του Brent  με άνοδο κατά 28% φέτος ήταν απολύτως δικαιολογημένες καθώς  αντικατοπτρίζει ένα παγκόσμιο έλλειμμα αγοράς που ήταν μεγαλύτερο από όσο αναμενόταν, το οποίο επιτεύχθηκε με την καθυστέρηση και παρά τη μέτρια κερδοσκοπική στήριξη.
Οι οδηγοί αυτής της έλλειψης ήταν η εφαρμογή από τη Σαουδική Αραβία μιας προσέγγισης "σοκ και δέος" για τις περικοπές στην παραγωγή, οι κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας και του Ιράν που περιόρισαν την ανάπτυξη της προσφοράς και της ζήτησης και η αύξηση της ζήτησης - ειδικά «προσαρμοσμένη για τις καιρικές συνθήκες -να παραμένει υποστηρικτική.
Ακόμα και η Βόρεια Αμερική συνεισέφερε με τον περιορισμό από τους αμερικανούς παραγωγούς και τις μεγάλες περικοπές στην παραγωγή του Καναδά.

oil1.10.4

Η Goldman αναμένει ότι αυτές οι συνθήκες  έλλειψης θα συνεχισθούν στο 2ο τρίμηνο του 1919 λόγω της εφαρμογής των περικοπών του ΟΠΕΚ, την συνεχής επιτάχυνση της παγκόσμιας δραστηριότητας, την περαιτέρω αυστηρότερη επιβολή των αμερικανικών πετρελαϊκών κυρώσεων και την συγκρατημένη αύξηση της παραγωγής σχιστόλιθου τουλάχιστον προς το παρόν.
Με τα χαμηλότερα προβλεπόμενα αποθέματα, η Goldmann αναμένει επιβράδυνση και μέτρια αύξηση προς τις τιμές spot με την πρόβλεψη του δευτέρου τριμήνου 2019  να είναι τώρα στα $ 72,5 / bbl (από $ 65 / bbl προηγουμένως).
Ενώ το περιβάλλον μακροοικονομικής επικινδυνότητας και η απειλή διαταραχών μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμα υψηλότερες τιμές, ο επενδυτικός οίκος αναμένει ότι οι τιμές θα μειωθούν σταδιακά από αυτό το καλοκαίρι καθώς αυξάνεται η παραγωγή σχιστολιθικού και OPEC.
Επομένως, βρισκόμαστε σε ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές εκτιμά ο επενδυτικός οίκος.
 Με τη μεγάλη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στον ΟΠΕΚ και τη λεκάνη Permian και ένα κύμα μακροπρόθεσμων έργων που αναμένεται να συνδεθούν στο δίκτυο το 2020, η Goldman διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή της για το επόμενο έτος

oil2.10.4

Το κλειδί για περαιτέρω ανάκαμψη των τιμών τους ερχόμενους μήνες και χρόνια θα είναι ο τρόπος με τον οποίο ο ΟΠΕΚ θα διαχειρισθεί την έξοδο από τις τρέχουσες περικοπές.
Εάν συνεχισθεί το μακράς διάρκειας ράλι τα περιθώρια για χαμηλότερες τιμές το επόμενο έτος θα αυξηθούν, δεδομένης της πιθανής αντίδρασης στην προσφορά σχιστόλιθου.
Αντίθετα, η καθοδήγηση για υψηλότερη παραγωγή κατά τους προσεχείς μήνες πιθανόν να επιβραδύνει τις μακροχρόνιες τιμές, να διατηρήσει την καθυστέρηση και να οδηγήσει σε συνεχή συγκράτηση του σχιστολιθικού, δημιουργώντας ανοδικούς κινδύνους για τις προβλέψεις τιμών για το 2020.
Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μοιάζει με την πετρελαϊκή αγορά της δεκαετίας του 1990, η οποία χαρακτηρίσθηκε μεν από «σφικτές» αγορές άμεσης κατανάλωσης από την μια , αλλά και καλά ισοζύγια σπό την άλλη.
Aυτό θεωρεί η Goldman ως το πιο συναρπαστικό αποτέλεσμα για τον ΟΠΕΚ και τη δομή της αγοράς που είναι πιθανόν να είναι βιώσιμο, κάτι το οποίο αναμενόταν από το 2016,με την ωρίμανση της παραγωγής σχιστόλιθου να συμβάλει τελικά στην επίτευξή του.

oil3.10.4


oil4.10.4

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης