ΙΟΒΕ: Σταθερός ο δείκτης οικονομικού κλίματος, με επιδείνωση σε Βιομηχανία και Λιανικό εμπόριο τον Μάρτιο του 2019

tags :
ΙΟΒΕ: Σταθερός ο δείκτης οικονομικού κλίματος, με επιδείνωση σε Βιομηχανία και Λιανικό εμπόριο τον Μάρτιο του 2019
Υπήρξε βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος παραμένει αμετάβλητος τον Μάρτιο στις 101,3 μονάδες (στην ίδια τιμή με τον Φεβρουάριο) και σε επίδοση που είναι η υψηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2018, και επίσης υψηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής επίδοσης (99,0).
Στη Βιομηχανία και το Λιανικό εμπόριο καταγράφεται επιδείνωση των προσδοκιών, σε αντίθεση με τις Κατασκευές και τις Υπηρεσίες όπου σημειώνεται έντονη βελτίωση.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης από την άλλη πλευρά ανακάμπτει, συνεχίζοντας την ανοδική τάση των τελευταίων μηνών, όπως συμβαίνει άλλωστε με χαρακτηριστικό τρόπο σχεδόν πάντοτε σε προεκλογική περίοδο.
Ωστόσο, η τρέχουσα περίοδος υποδηλώνει μια στάση αναμονής καθώς προσεγγίζουμε μια σύνθετη εκλογική διαδικασία (ευρωεκλογών και περιφερειακών).
Άλλωστε, στο διάστημα αυτό δεν έχουν γίνει ουσιαστικές μεταβολές στην οικονομική πολιτική, με εξαίρεση την παροχολογία ένθεν κακείθεν.
Πάντως η πρόσφατη έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές κεφαλαίου, με έκδοση 10ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά από το 2010 και επιτόκιο χαμηλότερο του 4%, αντανακλά τη βελτιούμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Από την άλλη πλευρά στο ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον καταγράφονται ενδείξεις επιβράδυνσης του διεθνούς εμπορίου, γεγονός που ίσως επηρεάσει την ανοδική πορεία των εξαγωγών της τελευταίας περιόδου.

Στη βιομηχανία σημειώνεται οριακή επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών, λόγω των ήπια ανοδικών εκτιμήσεων για τα αποθέματα

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία επιδεινώθηκε οριακά τον Μάρτιο, στις 103,8 (από 104,1) μονάδες, επίδοση ωστόσο ελαφρά υψηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή (102,6 μον.).
Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στη γενικότερη στάση αναμονής της βιομηχανίας απέναντι στις εγχώριες εξελίξεις, αλλά στη σχετική επιβράδυνση του διεθνούςεμπορίου.
Η βελτίωση των όρων χρηματοδότησης του Δημοσίου στις αγορές κεφαλαίου, αναμένεται να βελτιώσει και τους όρους χρηματοδότησης και των ελληνικών βιομηχανιών.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνολικά το 2018, οι εξαγωγές αγαθών διαμορφώθηκαν σε νέο διαχρονικά μέγιστο επίπεδο, τόσο σε αξία, σε σταθερές τιμές (€35,7 δισεκ.), όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ (18,8%).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης