Στην πράσινη ενέργεια αντί των ορυκτών καυσίμων επενδύουν πλέον τα μεγάλα πετρελαϊκά ταμεία

Στην πράσινη ενέργεια αντί των ορυκτών καυσίμων επενδύουν πλέον τα μεγάλα πετρελαϊκά ταμεία

Μετά το fund της Σαουδικής Αραβίας, το αντίστοιχο της Νορβηγίας αποεπενδύει από εταιρίες πετρελαίου, φυσικού αερίου και λιγνίτη και τοποθετεί τα κεφάλαια στις ΑΠΕ 

Το Ταμείο Πετρελαίου της Νορβηγίας, που είναι και το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο καθώς διαχειρίζεται 1 τρις.  δολάρια, αποφάσισε να επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
Πρόκειται για μία  απόφαση - σταθμό σε συνέχεια παρεμφερούς κίνησης του Πετρελαϊκού Ταμείου της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο επίσης αποεπενδύει το χαρτοφυλάκιο πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει, σύμφωνα με δημοσίευμα του The Guardian.
Πρόκειται για μία τάση που κερδίζει έδαφος ανάμεσα στα περισσότερα εθνικά funds που δημιουργήθηκαν για να διαχειριστούν τα κέρδη από το πετρέλαιο.
Οι χώρες, που είναι πλούσιες σε ορυκτά καύσιμα διαφοροποιούν τις επενδύσεις τους, αναζητώντας μελλοντικά κέρδη στην καθαρή ενέργεια. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδύσεις αυτές είναι πολύ πιθανό να επιταχύνουν την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας.
Την Παρασκευή 5/4, η κυβέρνηση της Νορβηγίας έδωσε το πράσινο φως στο Ταμείο να επενδύσει σε έργα ΑΠΕ που δεν είναι εισηγμένα σε χρηματιστήρια.
Τα μη εισηγμένα έργα αποτελούν πάνω από τα δύο τρίτα της συνολικής αγοράς ανανεώσιμων υποδομών, η αξία της οποίας εκτιμάται σε τρισεκατομμύρια δολάρια.
Πλέον το ποσό που μπορεί να επενδύσει το νορβηγικό Ταμείο σε πράσινα έργα έχει διπλασιαστεί σε 14 δισ. δολάρια.
«Ακόμα και ένα ταμείο που βασίζεται στο πετρέλαιο βλέπει ότι το μέλλον είναι πράσινο», δήλωσε ο Jan Erik Saugestad, Διευθύνων Σύμβουλος της Storebrand Asset Management.
Ας σημειωθεί ότι τη διαχείριση του Ταμείου ασκεί η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας.

Ρευστοποίηση συμμετοχών σε εταιρίες ορυκτών καυσίμων

Όπως ανακοινώθηκε το Ταμείο θα ρευστοποιήσει επενδύσεις σε 134 εταιρίες που εκμεταλλεύονται πετρέλαιο και φυσικό αέριο, συνολικής αξίας 8 δις. ευρώ.
Θα διατηρήσει όμως τα μερίδιά του σε μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους όπως η Shell και η ΒΡ, οι οποίες διαθέτουν και ισχυρό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ.
Η απόφαση προβλέπει επίσης την πώληση μεριδίων που κατέχει το Ταμείο σε εταιρίες άνθρακα, θέτοντας ως νέο όριο, τα 20 εκατ. τόνους άνθρακα στο σύνολο των επενδύσεων της κατηγορίας αυτής. 
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση του μεριδίου που κατέχει στη Glencore και την RWE.
Το 2015 το νορβηγικό fund είχε αποεπενδύσει περί τα 6,5 δις, ευρώ από περιουσιακά στοιχεία σχετιζόμενα με εταιρίες άνθρακα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο πάνω από 1.000 θεσμικοί επενδυτές, οι οποίοι διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια συνολικής αξίας της τάξης των 6 τρις. δολαρίων, έχουν δεσμευτεί για αποεπένδυση από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς ανησυχούν για ενδεχόμενη οικονομική ζημιά από τις δράσεις για το Κλίμα και τις επιπτώσεις στην αξία ενεργειακών χαρτοφυλακίων από άνθρακα, πετρέλαιο  και φυσικό αέριο. 
«Οι μη εισηγμένες εταιρίες ΑΠΕ αποτελούν μία αναπτυσσόμενη βιομηχανία» δήλωσε ένας αναλυτής.
«H απόδοση των επενδύσεών μας σε ανανεώσιμες υποδομές έφθασε στο 11% τον περασμένο χρόνο», δήλωσε στέλεχος του νορβηγικού συνταξιοδοτικού ταμείου KLP.

Στροφή στις ΑΠΕ και από αραβικά funds

Aς σημειωθεί ότι το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας πούλησε την περασμένη εβδομάδα και τις τελευταίες επενδύσεις που είχε σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, διαθέτοντας το μερίδιο του στη Saudi Basic Industries Corp, ύψους 69 δις. δολαρίων, στην εθνική εταιρία πετρελαίων της χώρας, την Aramco.
Σύμφωνα με το Reuters, πετρελαϊκά funds και άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής διαφοροποιούν το πορτφόλιό τους με προσανατολισμό στις ΑΠΕ, χωρίς μέχρι στιγμής να προβαίνουν σε ρηξικέλευθες κινήσεις όπως η Νορβηγία που τείνει στην εξάλειψη των  επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Τα περισσότερα κρατικά επενδυτικά ταμεία δεν δημοσιοποιούν παρά ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τις επενδύσεις τους. 
Όμως στοιχεία για τις συνολικές επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων της κατηγορίας αυτής, καταδεικνύουν μία τάση ισχυρής μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το 2018 περί τα 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν σε υδρογονάνθρακες, σε σύγκριση με τα 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια που απορρόφησαν οι ΑΠΕ, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων PitchBook.

Όμως το 2017 τα ορυκτά καύσιμα είχαν αποσπάσει επενδύσεις 18,8 δισ. δολαρίων, έναντι μόλις 0,4 δισ. δολαρίων των ΑΠΕ.
Εάν η βιομηχανία πετρελαίου και αερίου δεν προσαρμοστεί εγκαίρως στη νέα πραγματικότητα των ΑΠΕ, τότε υποσκάπτει τα μελλοντικά κέρδη της, δήλωσε αναλυτής της BNP Paribas Asset Management.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης