Τελευταία Νέα

Κροατία: H κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού HEP επενδύει 113 εκατ. ευρώ στην ηλιακή ενέργεια

Κροατία: H κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού HEP επενδύει 113 εκατ. ευρώ στην ηλιακή ενέργεια
Δεκαετές επενδυτικό σχέδιο για την προσθήκη 350 MW  νέας ηλιακής ενέργειας μέχρι το 2030
Η Κροατική κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού HEP ανακοίνωσε  τη Δευτέρα 8/4/2019 ότι έχει ξεκινήσει ένα δεκαετές επενδυτικό σχέδιο για την προσθήκη 350 MW νέας ηλιακής ενέργειας μέχρι το 2030.
Ο διευθύνων σύμβουλος της HEP Frane Barbaric δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η εταιρεία θα επενδύσει 750 εκατομμύρια κούνα (113,48 εκατομμύρια δολάρια) τα επόμενα πέντε χρόνια, προσθέτοντας 20 MW νέας ηλιακής δυναμικότητας κάθε χρόνο.
"Ο στόχος μας 350 MW είναι επτά φορές μεγαλύτερος από ό, τι έχουμε τώρα στην Κροατία", πρόσθεσε.
Η HEP έχει αναλάβει την υπάρχουσα μονάδα στη βόρεια Αδριατική και θα ξεκινήσει την κατασκευή τριών νέων μονάδων στη νότια Κροατία φέτος. Τα δύο έργα θα απαιτήσουν συνολική επένδυση 80 εκατ. Kuna και θα παράσχουν χωρητικότητα 11,6 MW.
Από το 2024 ο ρυθμός κατασκευής θα αυξηθεί στα 40 MW νέας ηλιακής δυναμικότητας ετησίως, ανέφερε η εταιρεία.
Η HEP αποσκοπεί στην αύξηση του ποσοστού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική χωρητικότητά του στο 50% από το σημερινό 35% μέχρι το 2030.
 Εκτός από τις νέες ηλιακές εγκαταστάσεις, η μονάδα περιλαμβάνει αιολικά πάρκα, μονάδες συμπαραγωγής και υδροηλεκτρικούς σταθμούς.
Συνολικά, η HEP στοχεύει να επενδύσει περίπου ένα δισεκατομμύριο kuna ετησίως έως το 2030 για να παρέχει 1.500 MW νεοεισαγόμενης δυναμικότητας.
Διαθέτει σήμερα περίπου 4.500 MW εγκατεστημένης παραγωγικής ικανότητας και ελέγχει σχεδόν το 90% της τοπικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η HEP δραστηριοπποιείται και στην γειτονική Σλοβενίας.
Η Κροατία, το νεότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισάγει το 30-40% των ετήσιων αναγκών της στην ηλεκτρική ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης