Αναλύσεις

Με βαθμολογία ΒΒ η Ελλάδα έως τις 2 Αυγούστου – Investment grade μόνο εάν περάσουν τα stress tests του Ιουλίου 2020 οι τράπεζες

tags :
Με βαθμολογία ΒΒ η Ελλάδα έως τις 2 Αυγούστου – Investment grade μόνο εάν περάσουν τα stress tests του Ιουλίου 2020 οι τράπεζες
Τι σημαίνει για την Ελλάδα investment grade ή επενδυτική βαθμίδα;
H βαθμολογία ΒΒ ή μια κλίμακα υψηλότερα από την τρέχουσα βαθμολογία (ΒΒ-) θα είναι το μέγιστο της πιστοληπτικής ικανότητας που θα λάβει η Ελλάδα το 2019 με βάση καλά ενημερωμένη πηγή.
Η Moody’s δεν θα αναβαθμίσει εντός του 2019 την Ελλάδα και στις 23 Αυγούστου στην επόμενη αξιολόγηση δεν αναμένεται κάποια κίνηση.
Η Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ- από Β+ στις 26 Απριλίου και με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών έως τις 20 Οκτωβρίου 2019 ίσως αναβαθμίσει το outlook στις 25 Οκτωβρίου 2019.
Μόνο η Fitch θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒ από ΒΒ- δηλαδή κατά μια κλίμακα στις 2 Αυγούστου 2019.
Η βαθμολογία ΒΒ θα είναι η υψηλότερη που μπορεί να λάβει η Ελλάδα το 2019.
Το 2020 και με κυβέρνηση ΝΔ και Μητσοτάκη και εφόσον οι τράπεζες περάσουν τα stress tests του Ιουλίου 2020 θα μπορούσε η Ελλάδα να αναβαθμιστεί αρχές Φθινοπώρου σε investment grade σε επενδυτική βαθμίδα.
Η επάνοδος της Ελλάδος στην κλίμακα ΒΒΒ- θα είναι ορόσημο ότι οι οίκοι αξιολόγησης θεωρούν την Ελλάδα μια κανονική οικονομία.
Όμως πέραν των stress tests θα πρέπει να υπάρξουν και κάποιες εκπλήξεις στο σκέλος του ΑΕΠ καθώς οποιαδήποτε θετική αναθεώρηση του στόχου για το ρυθμό αύξησης της οικονομίας θα θεωρηθεί credit positive.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα investment grade ή επενδυτική βαθμίδα;

Η έννοια της επενδυτικής βαθμίδας ή investment grade δεν είναι μια άνευ ουσίας εξέλιξη.
Τι σηματοδοτεί;
1)Επιστροφή της Ελλάδος στην κανονικότητα
2)Κλείσιμο της ψαλίδας στα spread των ομολόγων
3)Αναγνώριση των ελληνικών assets από την ΕΚΤ
4)Πολλά pension funds δηλαδή μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα.
Έως σήμερα τα ελληνικά ομόλογα είναι εκτός pension funds.
Π.χ. το Norges bank investment management ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά ασφαλιστικά ταμεία στον κόσμο δεν μπορεί λόγω καταστατικού να επενδύσει σε κρατικά ομόλογα που δεν είναι επενδυτικής βαθμίδας.
Να σημειωθεί ότι το Norges κατέχει 18,8 δισεκ. κρατικά ομόλογα και είχε προειδοποιήσει ότι εάν η Ιταλία χάσει την επενδυτική βαθμίδα θα πουλήσει όλα τα ιταλικά ομόλογα.
5)Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να αναζητούν ρευστότητα και να έχουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές με μεγαλύτερη ασφάλεια και καλύτερη τιμολόγηση
6)Πολλά ελληνικά assets θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία και προστιθέμενη αξία.
Θα αυξηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.
7)Όταν η Ελλάδα θα έχει αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα η χρηματιστηριακή αγορά θα προεξοφλήσει μήνες πριν την εξέλιξη αυτή.
Το fair value της χρηματιστηριακής αγοράς θα μπορούσε να είναι οι 1.000 μονάδες.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης