Επικαιρότητα

Το Eurogroup εγκρίνει το 1 δισ προς την Ελλάδα με στόχο την μερική εξόφληση του ΔΝΤ αρχές Μαΐου και οι αστερίσκοι της Commission

tags :
Το Eurogroup εγκρίνει το 1 δισ προς την Ελλάδα με στόχο την μερική εξόφληση του ΔΝΤ αρχές Μαΐου και οι αστερίσκοι της Commission
Τίτλοι τέλους από το Eurogroup στο «θρίλερ» για την δόση του 1 δισ.
Το «πράσινο φως» για την δόση του 1 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στα κέρδη της ΕΚΤ των τραπεζών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να ανάψει το Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα 5 Απριλίου 2019 στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας βάζοντας τέλος στο «θρίλερ» με την εκταμίευση αυτών των χρημάτων.
Είχε προηγηθεί το σήμα - σύσταση που εξέπεμψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το συμβούλιο της ευρωζώνης ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει το σύνολο των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει και, με το αιτιολογικό ότι εκπληρώθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δικαιούται τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Η σύσταση της Κομισιόν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην ομάδα εργασίας της ευρωζώνης (EWG) προκειμένου να τεθεί στο τραπέζι του άτυπου υπουργικού συμβουλίου της ευρωζώνης, που θα συνέλθει σήμερα 5 Απριλίου στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας.
Κανονικά, οι 19 θα λάβουν υπόψη τη σύσταση της Κομισιόν και θα ανάψουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.
Εκτός αν αντιδράσουν η Γερμανία με την Ολλανδία, αλλά το ενδεχόμενο αυτό θεωρείται σχεδόν απίθανο…
Μετά το Βουκουρέστι το επόμενο «ραντεβού» της Αθήνας είναι στην Ουάσινγκτον με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπου στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, 12-14 Απριλίου, αναμένεται να πρωταγωνιστήσει το ελληνικό αίτημα για την πρόωρη εξόφληση μέρους ή του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας προς τον διεθνή οργανισμό. Και φυσικά, αναμένεται η νέα επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει τη χορήγηση νέας δόσης προς την Ελλάδα, αλλά και ένα πακέτο προαπαιτούμενων που πρέπει να εκπληρωθούν.



Moscovici: Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο – Θετική εισήγηση για την εκταμίευση του 1 δις

Την θέση ότι η Ελλάδα έχει καταγράψει μεγάλη πρόοδο από την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων διατύπωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Pierre Moscovici προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Βουκουρέστι.
O Moscovici υποστήριξε πως Επιτροπή, στη βάση της επικαιροποιημένης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας θα εισηγηθεί θετικά στο Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση του ενός δις. ευρώ, κάτι που όπως είπε, θα αποτελέσει «καλό σημάδι» για την ανάκαμψη της χώρας και την εμπιστοσύνη των αγορών.
«Εργαστήκαμε πολύ, οι ελληνικές αρχές εργάστηκαν πολύ, για να φτάσουμε σε σημείο αρκετά αξιόπιστο ώστε να προτείνουμε αυτή την εκταμίευση» τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αναφέροντας πως «έχουμε εξετάσει προσεκτικά τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η Ελλάδα, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη δημόσια διοίκηση και στον λεγόμενο Νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας».
«Πιστεύω πως έχουν γίνει αρκετά για να μπορέσω να εισηγηθώ την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα» τόνισε ο Moscovici εκτιμώντας πως «θα είναι μια ακόμα καλή ημέρα για την Ελλάδα».
Ο Moscovici αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Ιταλίας, αναφέροντας πως η οικονομία της βρίσκεται σε μια πολύ λεπτή κατάσταση ανάπτυξη και πως η ΕΕ παρακολουθεί πολύ στενά την πορεία της ιταλικής οικονομίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης