Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Λίβανος: Δεύτερος γύρος αδειών για υπεράκτια πεδία αερίου

Λίβανος: Δεύτερος γύρος αδειών για υπεράκτια πεδία  αερίου
Ο Λίβανος ανέθεσε πέρυσι την πρώτη άδεια εκμετάλλευσης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει την γαλλική Total, την ιταλική  Eni   και τη ρωσική Novatek,
Η κυβέρνηση του Λιβάνου ενέκρινε ένα δεύτερο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια ενέργεια με προσφορές που θα υποβληθούν στις αρχές του επόμενου έτους, ανέφερε η υπουργός Ενέργειας Nada Boustani στο Twitter την Πέμπτη.
Η ανάπτυξη της υπεράκτιας ενέργειας αποτέλεσε κεντρική φιλοδοξία για τις κυβερνήσεις στο Λίβανο, αλλά η πολιτική αναταραχή έχει προκαλέσει χρόνια καθυστερήσεων ενώ η χώρα βρίσκεται σε διαμάχη με το Ισραήλ πάνω από τα θαλάσσια σύνορα κατά μήκος ορισμένων εξερευνητικών πεδίων.
Ο Λίβανος ανέθεσε πέρυσι την πρώτη άδεια εκμετάλλευσης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει την γαλλική Total, την ιταλική  Eni   και τη ρωσική Novatek, η οποίο στοχεύει στην διάνοιξη του πρώτου φρεατίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Η Λιβανέζικη Διοίκηση Πετρελαίου (LPA), η κυβερνητική υπηρεσία που διαχειρίζεται τον κλάδο, πρότεινε τέσσερις υπεράκτιες μονάδες να συμπεριληφθούν στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης, αλλά η Boustani δεν ανέφερε στο Tweet της αν είχαν εγκριθεί όλες.
Ένα από τα μπλοκ που ανατέθηκαν  πέρυσι στον πρώτο γύρο παραχώρησης αδειών ήταν στα θαλάσσια σύνορα με το Ισραήλ, αλλά η κοινοπραξία δήλωσε ότι δεν προχώρησε σε διερεύνηση κοντά στα αμφισβητούμενα ύδατα.
Ο Λίβανος βρίσκεται στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, όπου από το 2009 έχουν ανακαλυφθεί αρκετά μεγάλα υποθαλάσσια πεδία  φυσικού αερίου σε κυπριακά, ισραηλινά και αιγυπτιακά ύδατα.
Η Βηρυτό προσπάθησε να ξεκινήσει την πρώτη της υπεράκτια εξερεύνηση το 2013, αλλά τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα την καθυστέρησαν μέχρι το 2017.
Η υποβολή των προσφορών για το δεύτερο γύρο παραχώρησης άδειας λήγουν στις 31 Ιανουαρίου 2020, δήλωσε η Boustani στο Tweet της.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης