Χρηματιστήριο

Moody's: Credit positive για τις ελληνικές τράπεζες το πλαίσιο για την α΄κατοικία

tags :
Moody's: Credit positive για τις ελληνικές τράπεζες το πλαίσιο για την α΄κατοικία
Για βελτίωση στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών κάνει λόγο η Moody's
Θετικό χαρακτηρίζει το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας η Moody's.
Στην ανάλυσή της με τίτλο «Cross-Sector - Greece: A revised household insolvency law is credit positive for Greece and its banks - Ο νέος νόμος για την αφερεγγυότητα των νοικοκυριών είναι πιστωτικά θετικός για την Ελλάδα και τις τράπεζες» με ημερομηνία 3 Απριλίου 2019 ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι ο διάδοχος νόμος ενισχύει την επιλεξιμότητα των δανειοληπτών για προστασία από κατασχέσεις.
Το αναθεωρημένο πλαίσιο προστασίας περιορίζει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τα NPEs.
Η ψήφιση του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας άνοιξε τον δρόμο για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, καθώς λύθηκε η σημαντική διαφωνία με τους δανειστές, γεγονός που ωφελεί το ελληνικό δημόσιο.
Οι δανειστές είναι πιθανό νε εκγρίνουν και την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των 9,4 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ και η έγκριση της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, θα ενισχύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη.
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεση ανάγκη τα κεφάλαια, η συμφωνία αποτελεί θετικό σήμα ότι οι ελληνικές αρχές είναι δεσμευμένες για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Επενδυτικό ενδιαφέρον μετά την εξόφληση του ELA

Σε ξεχωριστή της ανάλυση, η Moody's κάνει λόγο για αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες μετά την πλήρη εξόφληση της έκτακτης ρευστότητας (ELA). 
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές σε έκθεσή τους με τίτλο «Greek banks fully repay Emergency Liguidity Assistance amid improved funding and liquidity - Οι ελληνικές τράπεζες αποπλήρωσαν πλήρως τον ELA εν μέσω βελτίωσης σε χρηματοδότηση και ρευστότητα» με ημερομηνία 3 Απριλίουυ 2019, οι χρηματοδότηση και η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί μετά την εξόφληση του ELA.
Σύμφωνα με τη Moody's η αποπληρωμή του ELA θα ενισχύσει την προσπάθεια για διαφοροποίηση του μείγματος χρηματοδότησης.
Η αποδέσμευση από την ELA σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ρευστότητας ενδεχομένως να προσελκύσει αυξημένο ενδιαφέρον από επενδυτές μη εξασφαλισμένων ομολόγων, όπως συνέβη το 2014, ενώ παράλληλα αναμένεται να αυξηθούν οι καταθέσεις.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης, τα τελευταία χρόνια ενισχύθηκε το ενδιαφέρον των επενδυτών καθώς οι τράπεζες προχώρησαν στην έκδοση καλυμμένων ομολόγων, ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης με στόχο την αποπληρωμή του ELA.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης