Τελευταία Νέα
Εξοικονομώ

Τα πέντε «πρέπει» για ένα πράσινο μπάνιο - Που κρύβονται τα μυστικά της εξοικονόμησης

Τα πέντε «πρέπει» για ένα πράσινο μπάνιο - Που κρύβονται τα μυστικά της εξοικονόμησης
Υπάρχουν τρόποι εξοικονόμησης πόρων στο μπάνιο και χρήσης του με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο.
Το νερό αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά για την επιβίωση και την καλοζωία μας, με την εξοικονόμησή του να θεωρείται επιτακτική.
Πέρα από την κουζίνα, το μπάνιο είναι το μέρος στο οποίο μπορούμε να πετύχουμε σημαντική εξοικονόμηση νερού με έξυπνους και «πράσινους« τρόπους.

Ποιοι είναι αυτοί:

Ξύλινο δάπεδο

Το ξύλο μπορεί να είναι μια θαυμάσια επιλογή για ένα πιο σύγχρονο, «πράσινο» μπάνιο. Προτού ξεκινήσουμε, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το είδος της ξυλείας που επιλέγουμε είναι κατάλληλο για υγρούς χώρους και ότι προέρχεται από ποικιλίες δέντρων.

544

Τουαλέτα από … άλλον πλανήτη

Εκτός από λειτουργίες όπως ο έλεγχος της θερμοκρασίας και τα θερμαινόμενα καθίσματα, οι «έξυπνες» τουαλέτες μάς επιτρέπουν να ελέγχουμε την ποσότητα του νερού που χρησιμοποιούμε όταν τραβάμε το καζανάκι. Στο εξωτερικό και για μεγάλα… βαλάντια, υπάρχουν και μοντέλα που συνδέονται με νιπτήρα.
Όταν πλένουμε τα χέρια σας, το νερό πηγαίνει κατευθείαν στο καζανάκι της τουαλέτας και χρησιμοποιείται εκεί, εξοικονομώντας πολλά λίτρα νερού το χρόνο.
Οι τουαλέτες καταναλώνουν περίπου το 27% του νερού στο σπίτι, περισσότερο από τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων.
Σύγχρονα καζανάκια απελευθερώνουν ικανή ποσότητα νερού για να απομακρύνει τις ακαθαρσίες, χωρίς να σπαταλούν πόρους όπως τα παλαιότερα.

Ντους με χρονόμετρο!

Αν είμαστε ο τύπος του ανθρώπου που αρέσκεται στο να περνά 20 λεπτά κάτω από το τρεχούμενο νερό, ίσως τα χρονομετρημένα ντους να μας… τρομάζουν.
Αυτό βέβαια ώσπου να συνειδητοποιήσουμε πόσα μπορούμε να εξοικονομήσουμε κάθε μήνα από τον λογαριασμό του νερού με αυτή τη μέθοδο.
Μπορούμε απλά να προγραμματίσουμε μια ηχητική ειδοποίηση στο κινητό μας, για χρόνο όχι πάνω από 10 λεπτά,  και να κλείνουμε το νερό όταν, φτάνοντας στο προγραμματισμένο χρονικό όριο, θα την ακούσουμε.
Ή μπορούμε να δοκιμάσουμε κάποιο αξεσουάρ από εκείνα που έχουν βγει στην αγορά με στόχο την εξοικονόμηση, όπως το WaterPebble, ένα μικρό πλαστικό εξάρτημα που τοποθετείται στην ντουσιέρα όταν κάνουμε ντους, παρακολουθεί πόσο νερό χρησιμοποιείται από τους χρήστες και γίνεται πορτοκαλί (και τελικά κόκκινο) αν κρίνει ότι γίνεται υπερκατανάλωση.
Μία ακόμη επιλογή είναι να τοποθετήσουμε μια κεφαλή ντους εξοικονόμησης νερού, η οποία μπορεί να εξοικονομήσει για μια μέση οικογένεια τεσσάρων ατόμων έως και 120 λίτρα νερού την ημέρα.

29

Βρύσες με αισθητήρες κίνησης

Αν αφήνουμε το νερό να τρέχει όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή ξυριζόμαστε, ξοδεύουμε εκατοντάδες λίτρα επιπλέον νερού κάθε μήνα.
Η λύση; Μπαταρίες με αισθητήρες κίνησης.
Είναι ρυθμιζόμενες, ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε με ακρίβεια πόσην ώρα θα τρέχει το νερό, ενώ διατίθενται σε ποικιλία από μοντέρνα σχέδια και υλικά.

Οικονομικός φωτισμός

Στο μπάνιο θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος φωτισμός για όλες τις ώρες: το πρωί χρειαζόμαστε έντονο φως για να ξυριστούμε, να βαφτούμε ή να φορέσουμε φακούς επαφής.
Απεναντίας, το βράδυ θέλουμε ένα απαλό φως για να τελειώσουμε την ημέρα μας με ένα χαλαρωτικό μπάνιο. ενέργειας, που αγγίζει το το 80% έναντι των συμβατικών.
Σε αυτή την περίπτωση, επιλέγουμε φωτιστικά LED τέλεια στεγανοποιημένα και κατάλληλα για χώρο με αυξημένη υγρασία.80% έναντι των συμβατικών

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης