Φυσικό Αέριο

ΗΠΑ: Σε αρνητικό ρεκόρ οι τιμές φυσικού αερίου - Η Permian έχει μεγάλη παραγωγή αλλά δεν έχει αγωγούς

ΗΠΑ: Σε αρνητικό ρεκόρ οι τιμές φυσικού αερίου - Η Permian έχει μεγάλη παραγωγή αλλά δεν έχει αγωγούς
Οι τιμές spot στον σταθμό Waha μειώθηκαν στα -3,38 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες την Τετάρτη από -2 σεντς την Τρίτη
Οι τιμές του φυσικού της επόμενης ημέρας στον κόμβο Waha στο Δυτικό Τέξας υποχώρησαν σε αρνητικά επίπεδα για την Τετάρτη 3/4/2019 - δηλαδή μερικοί παραγωγοί πληρώνουν όσους έχουν εφεδρική ικανότητα αγωγού για να διοχετεύσουν το ανεπιθύμητο αέριο και δεν παίρνουν καμία αμοιβή γι 'αυτό.
Η πτώση των τιμών προκλήθηκε από την αδύναμη ζήτηση και τα πρόσφατα προβλήματα εξοπλισμού σε έναν κεντρικό αγωγό στο Νέο Μεξικό, ανέφεραν οι αναλυτές.
 Όμως, οι περιορισμοί των αγωγών στη λεκάνη της Permian στο δυτικό Τέξας έχουν προκαλέσει, εδώ και αρκετό καιρό, ισχυρές πιέσεις στις τιμές του φυσικού αερίου.
Η Permian είναι το μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο των ΗΠΑ, αλλά παράγει επίσης μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και η περιοχή δεν έχει αγωγούς για να το μεταφέρει.
Οι τιμές spot στον σταθμό Waha NG-WAH-WTX-SNL μειώθηκαν στα -3,38 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες την Τετάρτη από - 2 σεντς την Τρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Intercontinental Exchange (ICE) ξεπερνώντας κατά πολύ την προηγούμενη χαμηλότερη τιμή της επόμενης ημέρας μείον -1,99 δολάρια για τις 29 Μαρτίου.
Οι τιμές  ήταν αρνητικές τόσο σε real –time  όσο και στην αγορά επόμενης μέρας από τις 22 Μαρτίου.
Η πτώση των τιμών άρχισε μετά την κήρυξη ανωτέρας βίας  στον αγωγό φυσικού αερίου El Paso   στις 18 Μαρτίου εξαιτίας προβλημάτων εξοπλισμού σε δύο σταθμούς συμπιεστών στο Νέο Μεξικό, οι οποίοι μείωσαν την ποσότητα αερίου που μπορούσε να ρεύσει δυτικά από την Permian.
Οι τιμές στο Waha παρέμειναν αρνητικές, ακόμη και όταν ο El Paso, μονάδα της Kinder Morgan Inc, έθεσε ένα συμπιεστή σε λειτουργία μέχρι τις 31 Μαρτίου. Ο άλλος συμπιεστής αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις 5 Απριλίου.
Εκτός από τον συνεχιζόμενο περιορισμό του αγωγού στο Νέο Μεξικό, ο Reza Haidari, διευθυντής της έρευνας φυσικού αερίου στο Rafinitiv, δήλωσε ότι η τελευταία υποχώρηση των τιμών οφείλεται επίσης στη μείωση της ζήτησης θέρμανσης και στην αύξηση της ενέργειας από αιολικά πάρκα.
Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου υπερδιπλασιάστηκε για να φθάσει σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά η υποδομή των αγωγών  της Permian δεν συνέχισε να αυξάνεται. Αυτό έχει αναγκάσει ορισμένους παραγωγούς να κάψουν ή να απελευθερώσουν ένα μέρος του αερίου που σχετίζεται με την παραγωγή πετρελαίου.
Αυτοί οι περιορισμοί έχουν ασκήσει πιέσεις στις τιμές του Waha, διευρύνοντας την έκπτωση στον αμερικανικό δείκτη Henry Hub Louisiana σε ρεκόρ. Αυτή η διαφορά έφθασε τα $ 6,14 / mmBtu την Τετάρτη, αρκετά υψηλότερα από το προηγούμενο υψηλό των $ 5,85 τον Φεβρουάριο του 1996, σύμφωνα με τα στοιχεία του ICE και του Refinitiv Eikon.
Αρκετοί νέοι αγωγοί βρίσκονται στα έργα, αλλά αυτά  τα projects δεν θα τεθούν σε λειτουργία μέχρι τα τέλη του 2019 ίσως και αργότερα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης