Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ορυχεία Αχλάδας: Πρόταση Παυλίδη για εξαετή σύμβαση με 18 ευρώ / τόνο - Αντιπρόταση ΔΕΗ για 18 ευρώ έως το 2020 και 15,5 ευρώ στη συνέχεια

Ορυχεία Αχλάδας: Πρόταση Παυλίδη για εξαετή σύμβαση με 18 ευρώ / τόνο - Αντιπρόταση ΔΕΗ για 18 ευρώ έως το 2020 και 15,5 ευρώ στη συνέχεια

Αποφασιστικό βήμα για τη μείωση κόστους της Μελίτης, αν και η ΔΕΗ παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της

Αποφασιστικής σημασίας ήταν η σημερινή συνάντηση του υπουργού Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη με τον ιδιοκτήτη του ορυχείου Αχλάδας κ. Παυλίδη για τη μείωση του κόστους προμήθειας με λιγνίτη της μονάδας της Μελίτης.
Η πλευρά του επιχειρηματία πρότεινε εξαετή σύμβαση με μεσοσταθμική τιμή 18 ευρώ ανά τόνο, που ήταν άλλωστε μέχρι τώρα και ο στόχος της ΔΕΗ.
Η εξαετής αυτή σύμβαση θα ξεκινήσει με τιμή 21,5 ευρώ το 2019 και θα καταλήξει στα 16,5 ευρώ το 2024.
Για την επόμενη εξαετία η   "Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας" προτείνει 21,5 ευρώ/τόνο το 2019, 18 ευρώ το 2020, 18 ευρώ το 2021, 17,5 ευρώ το 2022, 17 ευρώ το 2023 και 16,5 ευρώ το 2024.
Η πλευρά της ΔΕΗ αντιπροτείνει 18 ευρώ για δύο χρόνια δηλαδή το 2019 και 2020 και στη συνέχεια 15,5 ευρώ.
Με βάση τη νέα μελέτη της ΔΕΗ το ορυχείο Αχλάδας θα μπορεί να κερδίζει κατά αυτόν τον τρόπο  2,6 ευρώ ανά τόνο.
Ο υπουργός δεσμεύθηκε να εξετάσει την πρόταση Παυλίδη, του ιδιοκτήτη του ορυχείου.
Η πρόταση Παυλίδη υποστηρίζει νέα διαπραγματευση με τη ΔΕΗ σε μηδενική βάση με άρση του αιτήματος του ορυχείου για απόδοση από την πλευρά της ΔΕΗ ποσού που αφορά την εκμετάλλευση, άρση της παρακράτησης από την πλευρά της ΔΕΗ των 3 εκατ. ευρώ και παράλληλα προκαβολή 5 εκατ. ευρώ από την πλευρά της ΔΕΗ για την απαλλοτρίωση που θα επιτρέψει την αξιοποιήση του νέου κοιτάσματος.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών παρουσιάζεται πρόοδος έναντι των αρχικών θέσεων.
Στη συνάντηση παρέστησαν βουλευτές, ο περιφερειάρχης και εκπρόσωποι του εργατικού κέντρου.
Οι νέες προτάσεις  που έχουν κατατεθεί περιορίζουν σημαντικά το κόστος προμήθειας λιγνίτη της Μελίτης και εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην επιτυχή ολοκλήρωση του νέου διαγωνισμού της αποεπένδυσης.

Νωρίτερα:

Κάθοδο στην Αθήνα έχουν προγραμματίσει για σήμερα (3/4) φορείς της Φλώρινας προκειμένου να αποτρέψουν το κλείσιμο του Ορυχείου Αχλάδας που υπολειτουργεί από την περασμένη Δευτέρα, ως αποτέλεσμα της διαμάχης μεταξύ ιδιοκτησίας και ΔΕΗ για τους όρους της σύμβασης τροφοδοσίας του ΑΗΣ Μελίτη.

Τους φορείς της Φλώρινας θα υποδεχθεί μαζί με τον ιδιοκτήτη της Ορυχεία Αχλάδας κ. Χρήστο Παυλίδη ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος θα κληθεί να βγάλει και τα κάστανα από τη φωτιά που άναψε η ΔΕΗ εν μέσω του διαγωνισμού πώλησης της Μελίτης προκειμένου να περιορίσει το λειτουργικό κόστος της μονάδας και να μεγιστοποιήσει κατά το δυνατόν το τίμημα.
Το ορυχείο Αχλάδας που αποτελεί το βασικό τροφοδότη της Μελίτης σε λιγνίτη από την περασμένη Δευτέρα υπολειτουργεί περιορίζοντας τις εργασίες του στο 30%, καθώς ο ιδιοκτήτης δεν είναι σε θέση να πληρώσει τους υπεργολάβους για τα έργα μετά την παρακράτηση από τη ΔΕΗ τιμολογίων ύψους 3 εκατ. ευρώ προς την εταιρίας επικαλούμενη ρήτρες για ελλιπή παράδοση ποσοτήτων.
Η κίνηση αυτή της ΔΕΗ έχει προκαλέσει γενικότερη αναστάτωση στη Φλώρινα καθώς τα Ορυχεία Αχλάδας αποτελούν τον μεγαλύτερο εργοδότη της περιοχής, απασχολώντας συνολικά περί τους 600 εργαζόμενους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα παραστεί η ΔΕΗ στη σημερινή σύσκεψη που γίνεται στο ΥΠΕΝ υπό τον κ. Σταθάκη για την εξεύρεση λύσης.

Στη δίνη της αντιπαράθεσης ο διαγωνισμός των λιγνιτικών

Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΔΕΗ και ιδιοκτησίας του ορυχείου προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στον διαγωνισμό για την πώληση της Μελίτης που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς η τροφοδοσία της εξαρτάται σε ποσοστό 70% από την Αχλάδα.
Η ΔΕΗ επιδιώκει μείωση της τιμής προμήθειας κατά 5 ευρώ τον τόνο και προσβλέπει στην μεγιστοποίηση του τιμήματος από την πώληση της μονάδας αφού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιχείρησης Μανόλη Παναγιωτάκη μειώνεται το λειτουργικό κόστος της μονάδας κατά 12,5 εκατ. ευρώ ετησίως. 
Η ΔΕΗ δεν αναγνωρίζει την σχέση εκμετάλλευσης που εμφανίζει η διοίκηση της Ορυχεία Αχλάδας, παρ’ ότι κύκλοι της τελευταίας υποστηρίζουν ότι αυτή στηρίζεται σε σύγχρονα μοντέλα που εφαρμόζονται πανευρωπαϊκά καθώς επίσης και ότι έχει ζητήσει από τη ΔΕΗ να επιλέξει οποιοδήποτε τρίτο φορέα για να κρίνει την αξιοπιστία του μοντέλου. 
Η Ορυχεία Αχλάδας από την πλευρά της έχει καταθέσει αναλυτική πρόταση στο υπουργείο Ενέργειας για τη συνέχιση της τροφοδοσίας της μονάδας, στην οποία αποδέχεται σύμβαση με μεσοσταθμικό κόστος στα 18 ευρώ ο τόνος για έξι χρόνια από το 2020 και μετά που θα έχουν προχωρήσει οι απαιτούμενες διαδικασίες απαλλοτρίωσης του οικισμού Αχλάδας που δεν επιτρέπουν σήμερα βελτίωση της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος.
Κύκλοι της Ορυχεία Αχλάδας τονίζουν ότι με τιμή στα 18 ευρώ ο τόνος η εταιρία θα κλείσει σε δύο μήνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης