Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Δεν υποβλήθηκαν προσφορές για το 50,1% των ΕΛΠΕ – Άγονος ο διαγωνισμός

tags :
Δεν υποβλήθηκαν προσφορές για το 50,1% των ΕΛΠΕ – Άγονος ο διαγωνισμός

Δεν υποβλήθηκαν προσφορές  στον διαγωνισμό για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ.
Άγονος τελικά ο διαγωνισμός καθώς η προθεσμία έληξε χωρίς να υπάρξει έστω και μια προσφορά για το 50,1% των ΕΛΠΕ.
Η ανάγνωση του αποτελέσματος έχει δύο όψεις, η πρώτη ότι δεν υπήρξε κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον για μια ισχυρή και κερδοφόρα εταιρεία στον κλάδο των υδρογονανθράκων και η δεύτερη ότι δεν ξεπουλήθηκε με ένα χαμηλό τίμημα μια κερδοφόρος συμμετοχή του δημοσίου η οποία αποτελεί και εκ των βασικών φορέων για έρευνα και αξόρυξη υδρογονανθράκων στο ελληνικό πεδίο.
Η πώληση των ΕΛΠΕ εξάλλου σε καμμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως διαρθρωτική αλλαγή καθώς το δημόσιο έναντι ενός μικρού τιμήματος θα έχανε μακροπρόθεσμα οφέλη που θα απολάβει διατηρώντας την συμμετοχή του.
Εξάλλου και με το παραον μανατζμέντ τα ΕΛΠΕ έχου σημειώσει ρεκόρ κερδοφορίας και μερισματικής απόδοσης στους μετόχους.
 Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ έκλεισε η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τα ΕΛΠΕ και "για λόγους που αφορούν στους ίδιους τους υποψήφιους επενδυτές και πρόσφατες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, οι οποίες επηρεάζουν τις κοινοπραξίες, δεν κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές από τα επενδυτικά σχήματα που συμμετείχαν στην B’ φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Πετρελαίων (από κοινού πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.).
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα συγκληθεί άμεσα για να εξετάσει τα επόμενα βήματα".

Η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. (η “Εταιρεία”), ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, σε συνέχεια σχετικής ενημέρωσης που έλαβε σήμερα απότοΤαμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. («ΤΑΙΠΕΔ»),αναφορικά με τοδιεθνή διαγωνισμόγια τηναπόκτηση50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας (από κοινού πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.), ότιγια λόγους που αφορούν στους ίδιους τους υποψήφιους  επενδυτές  και  πρόσφατες  εξελίξεις  στο  διεθνές  περιβάλλον,  οι  οποίες επηρεάζουν τις κοινοπραξίες, δεν κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές από τα επενδυτικά σχήματα που συμμετείχαν στην B’ φάση του διαγωνισμού.

Στις 19/3/2019 το worldenergynews.gr έγραφε (http://worldenergynews.gr/index.php?id=31670):

Πιθανή εμπλοκή στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ λόγω τιμήματος και όρων από τους 2 υποψήφιους

Πιθανή είναι η εμπλοκή στη διαδικασία ιδιωιτικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων καθώς σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές τόσο στο τίμημα όσο και στους όρους που θέτουν οι υποψήφιοι.
1) Ως προς το τίμημα η ελληνική κυβέρνηση αναμένει τιμές αγοράς συν ένα premium της τάξεως του 10%-15%, δηλαδή 1,35 - 1,4 δισ. ευρώ
2) Για να πωληθούν τα ΕΛΠΕ η κυβέρνηση θέτει ορισμένες παραμέτρους, όπως η κατοχή των μετοχών για μακροπρόθεσμο διάστημα
Επίσης τίθενται και άλλοι όροι τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους υποψηφίους και μέχρι τώρα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιας μορφής σύγκλιση.
Μια νέα παράμετρος που έχεται να προστεθεί στη διαδικασία είναι ότι το σχήμα Glencore με Carlyle οριοθετεί το τίμημα που θα δώσει λόγω περιορισμών που έχει το Carlyle στην έκθεση στο ελληνικό κίνδυνο.
Να σημειωθεί ότι τα επενδυτικά fund δεν μπορούν να επενδύσουν απεριόριστα  κεφάλαια στην Ελλάδα.
Η Vitol, ο έτερος διεκδικητής των ΕΛΠΕ επίσης έχει καταθέσει μια σειρά από όρους, μερικοί εκ των οποίων θεωρούνται "υπερβολικοί".
Να σημειωθεί ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες και όχι μόνο δεν συμμετείχαν στον διαγωνισμό για δύο λόγους
1)Γιατί προβλέπουν ότι θα κηρυχθεί άγονος λόγω τιμήματος
2)Γιατί τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ είναι μακρά από τα κέντρα εξόρυξης και οι πολυεθνικές εταιρίες ήδη έχουν στρατηγικές θέσεις στα μεγάλα κοιτάσματα.
Η μεταφορά έχει καταστεί κόστος που μπορεί να αντιμετωπίσουν όλες οι μεγάλες εταιρίες… οπότε εύλογα μειώνεται το στρατηγικό ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ.
Βέβαια υπάρχουν ακόμη ορισμένα ερωτηματικά για το κατά πόσο η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το deal της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ ή λόγω της προεκλογικής περιόδου θα επιμηκύνει την διαδικασία.

Ποιο θα είναι το τίμημα που θα ικανοποιήσει την κυβέρνηση;

Οι δύο ενδιαφερόμενοι έχουν κατανοήσει ότι deal με discount δεν υπάρχει και φαίνεται ότι θα μπορούσε να δοθεί premium 10% ή 15% επί των χρηματιστηριακών τιμών όπερ σημαίνει 1,35 δισεκ. ευρώ περίπου.
Τα 1,35 δισεκ. ευρώ αντικατοπτρίζουν πιο δίκαιες αξίες για τον ρόλο και την βαρύτητα των Ελληνικών Πετρελαίων στην ελληνική οικονομία και στον κλάδο ενέργειας.
Να σημειωθεί ότι η συνολική χρηματιστηριακή αξία των ΕΛΠΕ ανέρχεται σε 2,56 δισεκ. ευρώ και η τρέχουσα τιμή στα 8,40 ευρώ.
Με βάση τον σχεδιασμό, θα πρέπει έως 5-8 Απριλίου να έχουν κατατεθεί οι προσφορές από τους υποψηφίους, εάν τελικώς ευοδοθεί η διαδικασία.


Νωρίτερα:

Συγκρατημένες είναι οι προσδοκίες για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού πώλησης του 50,1% των ΕΛΠΕ που ολοκληρώνεται σήμερα (3/4) με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.

Φαίνεται ότι και οι δυο συμμετέχοντες, δηλαδή η Carlyle με Glencore και η Vitol με την Sonatrach  θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές, αλλά και ότι όλα θα κριθούν από το τίμημα.
Όπως φαίνεται το 1,8 δις ευρώ θεωρείται η βάση για να κριθεί ως ικανοποιητική η όποια προσφορά, ενώ τίμημα που θα κινείται μεταξύ του 1,5 και του 1,8 δις ευρώ θα είναι μάλλον δύσκολο να γίνει αποδεκτό.
Πόσο μάλλον αν οι προσφορές κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα του 1,5 δις ευρώ.
Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος.
Άλλωστε η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει εντός της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε να βρεθεί αντιμέτωπη με την κριτική της αντιπολίτευσης και των εργαζομένων περί ξεπουλήματος των ΕΛΠΕ. 

Tα τιμήματα και οι σχέσεις Λάτση με Glencore, το ειδικό βάρος της Carlyle

Εξαιρετικά επιφυλακτικοί εμφανίζονται τόσο οι κύκλοι της κυβέρνησης όσο και το ΤΑΙΠΕΔ για την εξέλιξη του διαγωνισμού πώλησης του 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ, καθώς αύριο 3 Απριλίου το ΤΑΙΠΕΔ έχει ζητήσει την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τις δύο κοινοπραξίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι δύο κοινοπραξίες δεν έχουν ζητήσει παράταση, πράγμα που σημαίει ότι έχουν πάρει τις αποφάσεις τους.
Η πώληση των ΕΛΠΕ σύμφωνα την απλή λογική δεν αυμβάλει σε καμία διαρθρωτική αλλαγή, πράγμα με το οποίο δεν διαφωνούν ούτε πηγές της αντιπολίτευσης.
Κύκλοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση  πάντως επισημαίνουν ότι η πώληση των ΕΛΠΕ σε βάρος των συμφερόντων του δημοσίου αντίκειται στο εν ισχύ νόμο 1608 του 1950 που επισίει ποινές ισόβιας κάθειρξης για όποιον υπογράψει.
Σύμφωνα με τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς το εύλογο τίμημα θα πρέπει να κινηθεί γύρω στο 1,8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο οι πλεόν αισιόδοξοι δεν βλέπουν ποσά πέραν των 1,2-1,4 δισ. ευρώ, από τη στιγμή ειδικά που ο έλεγχος των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων θα περάσει σε θυγατρική, με μέτοχο κατά 51% το δημόσιο.
Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία σημείωνε για την πώληση των ΕΛΠΕ πως «το γεγονός πως υπάρχουν δύο μόνον υποψήφιοι στην τελική φάση δεν είναι θετικό για την έκβαση της διαδικασίας».

Η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης

Τα δύο σχήματα που έχουν προκριθεί είναι η Glencore με την Carlyle και η Vitol με την αλγερινή κρατική εταιρία υδρογονανθράκων, Sonatrach.
Με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περίπου ένα χρόνο με πολλές καθυστερήσεις και συνεχείς αναβολές, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ακόμη και αν κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις που δεν θα είναι άσχετες από το πολιτικό κλίμα εν όψει Ευρωεκλογών.
Πάντως μετά την αυριανή ημέρα, η διαδικασία προβλέπει ότι οι διεκδικητές θα κληθούν για βελτίωση του τιμήματός τους και αμέσως μετά ο διαγωνισμός πρέπει να τελεσφορήσει, είτε να κηρυχθεί άγονος αν το τίμημα δεν πλησιάζει στο ύψος της αποτίμησης.
Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία σημείωνε για την πώληση των ΕΛΠΕ πως «το γεγονός πως υπάρχουν δύο μόνον υποψήφιοι στην τελική φάση δεν είναι θετικό για την έκβαση της διαδικασίας».
Το υπό πώληση πακέτο του 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ απαρτίζεται κατά 20% από τις μετοχές του ελληνικού δημοσίου και κατά 30,1% από μετοχές του ομίλου Λάτση.
Εφόσον η όλη διαδικασία ευοδωθεί το δημόσιο θα διατηρήσει μερίδιο 15,48% και ο όμιλος Λάτση 15,46%.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι οι εργαζόμενοι που έχουν υποβάλλει καταγγελία κατά του διαγωνισμού στην Επιτροπή Αναφορών του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν πραγματοποιήσει ήδη τριήμερη απεργία και προγραμματίζουν για αύριο στάση εργασίας κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών ωρών, οπότε και αναμένεται η υποβολή των όποιων προσφορών.

Ωστόσο πρέπει να επισημανθούν τα εξής:
- Ο όμιλος Λάτση θέλει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ ώστε να αποκτήσει έναι ισχυρό συνεταίρο, να λάβει κεφάλαια που θα επενδυθούν σε άλλους τομείς, όπως η Lamda και επίσης να αποφύγει μια μελλοντική απομείωση των αποτιμήσεων των διυλιστηρίων, που υφίσταται ως ρίσκο.
Επίσης η σχέση Λάτση είναι ιδιαίτερα καλή με την Glencore, που αποτελεί μαζί με την Carlyle την ισχυρότερη κοινοπραξία, σύμφωνα με ό,τι διαφαίνεται.
- Το Carlyle αποτελεί τον ισχυρό πάικτη που διαθέτει τεχνογνωσία στις ιδιωτικοποιήσεις και μπορεί να αποτελεί έναν βασικό συνδετικό, ενδεχομένως και ενδιάμεσο κρίκο για τα αμερικανικά συμφέροντα και τις γεωτρήσεις των ελληνικών υποθαλλάσιων περιοχών.
Τούτου δοθέντος η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ διαγράφεται αμφίρροπη με τον πήχυ χαμηλά και και το κλίμα ιδιαίτερα συγκρατημένο.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης