Διεθνή

ΗΠΑ και Κίνα κοντά σε συμφωνία για το εμπόριο - «Κλειδί» η εφαρμογή, οι τελευταίες εκκρεμότητες

tags :
ΗΠΑ και Κίνα κοντά σε συμφωνία για το εμπόριο - «Κλειδί» η εφαρμογή, οι τελευταίες εκκρεμότητες
Οι εκκρεμότητες στην τελική ευθεία για τη συμφωνία είναι σημαντικές και θα απαιτηθούν υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές, κυρίως όσον αφορά τη διασφάλιση της εφαρμογής
Πολύ κοντά στην τελική συμφωνία για το εμπόριο βρίσκονται ΗΠΑ και Κίνα, καθώς τα περισσότερα ζητήματα έχουν επιλυθεί, σύμφωνα με τους Financial Times.
Ωστόσο οι εκκρεμότητες στην τελική ευθεία για τη συμφωνία είναι σημαντικές και θα απαιτηθούν υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές, κυρίως όσον αφορά τη διασφάλιση της εφαρμογής.
Το Πεκίνο ζητά από την Ουάσινγκτον να αποσύρει τους υπάρχοντες δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, ενώ οι ΗΠΑ ζητούν από την Κίνα να συμφωνήσεις στους όρους για τον μηχανισμό εφαρμογής της συμφωνίας, σύμφωνα με τους FT.
Ο Myron Brilliant, αντιπρόεδρος για τις διεθνείς σχέσεις του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, δήλωσε ότι το 90% της συμφωνίας έχει κλείσει, ωστόσο το τελικό 10% παραμένει το πιο ριψοκίνδυνο μέρος των διαπραγματεύσεων και θα απαιτήσει υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές.
Ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin θα συναντηθεί σήμερα με τον αντιπρόεδρο της Κίνας Liu He, λίγες μέρες μετά την πρόοδο που σημειώθηκε στην τελευταία συνάντησή τους στο Πεκίνο.
Όπως τονίζουν οι FT, εάν οι διαπραγματεύσεις αποδώσουν καρπούς, τότε είναι πιθανή μια συνάντηση του Donald Trump με τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping, προκειμένου να υπογράψουν και επίσημα την τελική συμφωνία.
Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν οι δύο υπερδυνάμεις δεν καταλήξουν σε συμφωνία, οι αναλυτές προειδοποιούν για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.
Σε περίπτωση «ναυαγίου» έως το τέλος της εβδομάδας, δεν αποκλείεται ΗΠΑ και Κίνα να παρατείνουν τις διαπραγματεύσεις έως τη Σύνοδο των G20 στην Ιαπωνία στα τέλη Ιουνίου.
Το απαισιόδοξο σενάριο προβλέπει διακοπή των διαπραγματεύσεων, κλιμάκωση της κρίσης και πιέσεις στις αγορές, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης