IRENA: Από τις ΑΠΕ το 1/3 της συνολικής παγκόσμιας ισχύος - Κατά 7,9% αυξήθηκε το 2018 η συνολική παραγωγή

IRENA: Από τις ΑΠΕ το 1/3 της συνολικής παγκόσμιας ισχύος - Κατά 7,9% αυξήθηκε το 2018 η συνολική παραγωγή
Με τις νέες προσθήκες, οι ΑΠΕ αντιπροσωπεύουν το 1/3 της παγκόσμιας ισχύος
Κατά 171 GW αυξήθηκε η παραγωγική ικανότητα ανανεώσιμης ενέργειας το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας για τις ΑΠΕ (IRENA).
Πιο αναλυτικά, η συνολική παραγωγή ΑΠΕ ανήλθε σε 2.351 GW, αυξημένη κατά 7,9%.
Με τις νέες προσθήκες, οι ΑΠΕ αντιπροσωπεύουν το 1/3 της παγκόσμιας ισχύος.
Η ηλιακή ενέργεια παρουσίασε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη με αύξηση της παραγωγικής ικανότητας 94 GW, ακολουθούμενη από αιολική ενέργεια με αύξηση 49 GW.
Η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μερίδιο του παγκόσμιου συνόλου, στο 50%, με εγκατεστημένη ισχύ 1,293 GW στο τέλος του περασμένου έτους, σύμφωνα με την έκθεση.
Άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περιλάμβαναν 115 GW βιοενέργειας, 13 GW γεωθερμικής ενέργειας και 500 MW θαλάσσιας ενέργειας, οι οποίες αποτελούσαν συνολικά το 6% της συνολικής παραγωγικής ικανότητας.
Όσον αφορά την ετήσια ανάπτυξη, η Ασία και η Ωκεανία ήταν οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές, με 11,4% και 17,7% αντίστοιχα.
Η Ευρώπη επεκτάθηκε κατά το ίδιο ποσό με πέρυσι, με αύξηση 4,6%.
Η έκθεση υπογράμμισε τη σημασία της ανάληψης περισσότερων χωρών μιας πιο δεσμευμένης στάσης απέναντι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Ενώ η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι εντυπωσιακή, η μετάβαση σε παραγωγή ενέργειας με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα θα απαιτήσει περισσότερες χώρες και περιφέρειες όχι μόνο να στραφούν στην επέκταση της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά επίσης να αρχίσουν να μετατρέπουν περισσότερα από τα υπάρχοντα εργοστάσια παραγωγής ορυκτών καυσίμων» υπογράμμισε η έκθεση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης