Ενέργεια

Χρηματοδότηση 28 εκατ. ευρώ σε Ελλάδα και Βουλγαρία για δεύτερη διασύνδεση - Αντιστροφή ροή αναλαμβάνουν οι διαχειριστές

Χρηματοδότηση 28 εκατ. ευρώ σε Ελλάδα και Βουλγαρία για δεύτερη διασύνδεση - Αντιστροφή ροή αναλαμβάνουν οι διαχειριστές

Σε δημοπρασίες φυσικού αερίου θα μπορούν να προχωρούν από το καλοκαίρι οι διαχειριστές αγωγών 

Ανοίγει το παιχνίδι στην αγορά φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς οι διαχειριστές των αγωγών υποχρεούνται να προωθήσουν τεχνικά τη δυνατότητα αντίστροφης ροής στα δίκτυα τους και να πραγματοποιούν δημοπρασίες δέσμευσης χωρητικότητας ήδη από τον Ιούλιο.
Αυτό προκύπτει από τα συμπεράσματα της Συνόδου για την ενεργειακή διασύνδεση των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CESEC) που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (1/4) στο Βουκουρέστι παρουσία του Επιτρόπου Ενέργειας Miguel Arias Cañete.
Στη Σύνοδο συζητήθηκαν οι προτεραιότητες για το μέλλον στις αγορές και τις υποδομές φυσικού αερίου - ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εγκρίθηκε η διάθεση 28 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία δεύτερης διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας που είναι ενταγμένη στα έργα PCI καθώς και 27 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του εσωτερικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας.
Και τα δυο έργα θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF).
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο εκσυγχρονισμός του εσωτερικού δικτύου της Βουλγαρίας, συνδέεται μεταξύ άλλων και με τη διακίνηση του αερίου που θα προέρχεται από τον  αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), ο οποίος θα αρχίσει να κατασκευάζεται το δεύτερο εξάμηνο του 2019 ώστε να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2020 παράλληλα με την έναρξη λειτουργίας και του αγωγού TAP.

Αντίστροφη ροή στους αγωγούς αερίου

Σε σχέση με τη λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου, η Σύνοδος υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει πρόοδος σε ότι αφορά τη δυνατότητα φυσικής αντίστροφης ροής στα δίκτυα αγωγών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουκρανίας και κάλεσε τους διαχειριστές των δικτύων να προχωρήσουν σε δημοπρασίες προϊόντων δέσμευσης σταθερής χωρητικότητας για την περίοδο μετά την 1η Ιανουαρίου 2020.
Έτσι οι πρώτες δημοπρασίες για τα ετήσια προϊόντα θα πρέπει να γίνουν από τον Ιούλιο του 2019 και οι δημοπρασίες για τα τρίμηνα προϊόντα από τον Αύγουστο του 2019.
Επίσης τονίζεται ότι τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να επιτρέπουν αμφίδρομες ροές που να αντανακλούν τη ζήτηση της αγοράς πέρα από τα σύνορα, με πλήρη πρόσβαση στις εθνικές αγορές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντίστροφη ροή του αερίου θα ενισχύσει την εμπορευσιμότητα του προϊόντος, συμβάλλοντας και στην εφαρμογή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο.
Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, άλλωστε, προωθείται και η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Ουγγαρίας – Αυστρίας (BRUA) που θα τεθεί σε λειτουργία έως τα τέλη του 2019, αλλά και του TAP που προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το 2020 μαζί με τον αγωγό διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB).
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η Σύνοδος CESEC, μέσω των συμπερασμάτων της καλεί τους υπεύθυνους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας να συνάψουν εγκαίρως τις συμφωνίες διασύνδεσης για τον  IGB.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης