Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΛΠΕ: Προβληματισμός και για τίμημα 1,5 δισ ευρώ - Μικρό καλάθι για τις δεσμευτικές προσφορές σήμερα 3/4

ΕΛΠΕ: Προβληματισμός και για τίμημα 1,5 δισ ευρώ - Μικρό καλάθι για τις δεσμευτικές προσφορές σήμερα 3/4

Ψηλά τοποθετείται ο πήχυς για τις προσφορές

Συγκρατημένες είναι οι προσδοκίες για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού πώλησης του 50,1% των ΕΛΠΕ που ολοκληρώνεται σήμερα (3/4) με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.
Φαίνεται ότι και οι δυο συμμετέχοντες, δηλαδή η Carlyle με Glencore και η Vitol με την Sonatrach  θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές, αλλά και ότι όλα θα κριθούν από το τίμημα.
Όπως φαίνεται το 1,8 δις ευρώ θεωρείται η βάση για να κριθεί ως ικανοποιητική η όποια προσφορά, ενώ τίμημα που θα κινείται μεταξύ του 1,5 και του 1,8 δις ευρώ θα είναι μάλλον δύσκολο να γίνει αποδεκτό.
Πόσο μάλλον αν οι προσφορές κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα του 1,5 δις ευρώ.
Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος.
Άλλωστε η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει εντός της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε να βρεθεί αντιμέτωπη με την κριτική της αντιπολίτευσης και των εργαζομένων περί ξεπουλήματος των ΕΛΠΕ. 

Tα τιμήματα και οι σχέσεις Λάτση με Glencore, το ειδικό βάρος της Carlyle

Εξαιρετικά επιφυλακτικοί εμφανίζονται τόσο οι κύκλοι της κυβέρνησης όσο και το ΤΑΙΠΕΔ για την εξέλιξη του διαγωνισμού πώλησης του 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ, καθώς αύριο 3 Απριλίου το ΤΑΙΠΕΔ έχει ζητήσει την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τις δύο κοινοπραξίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι δύο κοινοπραξίες δεν έχουν ζητήσει παράταση, πράγμα που σημαίει ότι έχουν πάρει τις αποφάσεις τους.
Η πώληση των ΕΛΠΕ σύμφωνα την απλή λογική δεν αυμβάλει σε καμία διαρθρωτική αλλαγή, πράγμα με το οποίο δεν διαφωνούν ούτε πηγές της αντιπολίτευσης.
Κύκλοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση  πάντως επισημαίνουν ότι η πώληση των ΕΛΠΕ σε βάρος των συμφερόντων του δημοσίου αντίκειται στο εν ισχύ νόμο 1608 του 1950 που επισίει ποινές ισόβιας κάθειρξης για όποιον υπογράψει.
Σύμφωνα με τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς το εύλογο τίμημα θα πρέπει να κινηθεί γύρω στο 1,8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο οι πλεόν αισιόδοξοι δεν βλέπουν ποσά πέραν των 1,2-1,4 δισ. ευρώ, από τη στιγμή ειδικά που ο έλεγχος των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων θα περάσει σε θυγατρική, με μέτοχο κατά 51% το δημόσιο.
Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία σημείωνε για την πώληση των ΕΛΠΕ πως «το γεγονός πως υπάρχουν δύο μόνον υποψήφιοι στην τελική φάση δεν είναι θετικό για την έκβαση της διαδικασίας».

Η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης

Τα δύο σχήματα που έχουν προκριθεί είναι η Glencore με την Carlyle και η Vitol με την αλγερινή κρατική εταιρία υδρογονανθράκων, Sonatrach.
Με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περίπου ένα χρόνο με πολλές καθυστερήσεις και συνεχείς αναβολές, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ακόμη και αν κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις που δεν θα είναι άσχετες από το πολιτικό κλίμα εν όψει Ευρωεκλογών.
Πάντως μετά την αυριανή ημέρα, η διαδικασία προβλέπει ότι οι διεκδικητές θα κληθούν για βελτίωση του τιμήματός τους και αμέσως μετά ο διαγωνισμός πρέπει να τελεσφορήσει, είτε να κηρυχθεί άγονος αν το τίμημα δεν πλησιάζει στο ύψος της αποτίμησης.
Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία σημείωνε για την πώληση των ΕΛΠΕ πως «το γεγονός πως υπάρχουν δύο μόνον υποψήφιοι στην τελική φάση δεν είναι θετικό για την έκβαση της διαδικασίας».
Το υπό πώληση πακέτο του 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ απαρτίζεται κατά 20% από τις μετοχές του ελληνικού δημοσίου και κατά 30,1% από μετοχές του ομίλου Λάτση.
Εφόσον η όλη διαδικασία ευοδωθεί το δημόσιο θα διατηρήσει μερίδιο 15,48% και ο όμιλος Λάτση 15,46%.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι οι εργαζόμενοι που έχουν υποβάλλει καταγγελία κατά του διαγωνισμού στην Επιτροπή Αναφορών του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν πραγματοποιήσει ήδη τριήμερη απεργία και προγραμματίζουν για αύριο στάση εργασίας κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών ωρών, οπότε και αναμένεται η υποβολή των όποιων προσφορών.

Ωστόσο πρέπει να επισημανθούν τα εξής:
- Ο όμιλος Λάτση θέλει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ ώστε να αποκτήσει έναι ισχυρό συνεταίρο, να λάβει κεφάλαια που θα επενδυθούν σε άλλους τομείς, όπως η Lamda και επίσης να αποφύγει μια μελλοντική απομείωση των αποτιμήσεων των διυλιστηρίων, που υφίσταται ως ρίσκο.
Επίσης η σχέση Λάτση είναι ιδιαίτερα καλή με την Glencore, που αποτελεί μαζί με την Carlyle την ισχυρότερη κοινοπραξία, σύμφωνα με ό,τι διαφαίνεται.
- Το Carlyle αποτελεί τον ισχυρό πάικτη που διαθέτει τεχνογνωσία στις ιδιωτικοποιήσεις και μπορεί να αποτελεί έναν βασικό συνδετικό, ενδεχομένως και ενδιάμεσο κρίκο για τα αμερικανικά συμφέροντα και τις γεωτρήσεις των ελληνικών υποθαλλάσιων περιοχών.
Τούτου δοθέντος η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ διαγράφεται αμφίρροπη με τον πήχυ χαμηλά και και το κλίμα ιδιαίτερα συγκρατημένο.
www.worldenergynews.gr







Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης