Πετρέλαιο

Στο υψηλότερο επίπεδο του 2019 κινείται το πετρέλαιο - Με τα 70 δολάρια φλερτάρει το brent

Στο υψηλότερο επίπεδο του 2019 κινείται το πετρέλαιο - Με τα 70 δολάρια φλερτάρει το brent
Στα 62 δολάρια το βαρέλι διαπραγματεύεται το αργό
Οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο του 2019 την Τρίτη 2/4/2019, με το Brent να βρίσκεται μια ανάσα από τα 70 δολάρια το βαρέλι,στη σκιά ενδεχόμενων νέων κυρώσειων εναντίον του Ιράν και περαιτέρω διαταραχών στην  Βενεζουέλας που θα μπορούσαν να εμβαθύνουν την περικοπή της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent έφθασαν στο ανώτατο σημείο της συνεδρίασης τα 69,50 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Νοεμβρίου. Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς ήταν 27 σεντς ή 0,4% υψηλότερα στα 69,28 δολάρια το βαρέλι στις 1:40 μ.μ. EDT (1740 GMT).
Το αμερικανικό  West Texas Intermediate (WTI) κέρδισε 92 σεντς, ή 1,5%, στα 62,51 δολάρια το βαρέλι, αφού έφτασε τα 62,52 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Νοεμβρίου.
Περί τις 21:45 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού διαπραγματευόταν στα 62,61 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 1,69% και το Brent ενισχυόταν κατά 0,59% στα 69,41 δολα΄ρια το βαρέλι.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν περισσότερες κυρώσεις εναντίον του Ιράν, του τέταρτου μεγαλύτερου παραγωγού του (ΟΠΕΚ  ανέφερε αξιωματούχος.
Εν τω μεταξύ ο τερματικός σταθμός  αργού στη Βενεζουέλα, επίσης υπό αμερικανικές κυρώσεις, έχει σταματήσει πάλι τις επιχειρήσεις λόγω προβλημάτων ενέργειας.
Οι περαιτέρω απώλειες εφοδιασμού από το Ιράν και τη Βενεζουέλα θα μπορούσαν να διευρύνουν την περικοπή παραγωγής υπό την ηγεσία του ΟΠΕΚ.
 Η προσφορά του ΟΠΕΚ σημείωσε τετραετές χαμηλό τον Μάρτιο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, λόγω της υποχώρησης και ως κορυφαίου εξαγωγέα της Σαουδικής Αραβίας.
Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος παραγωγός εκτός ΟΠΕΚ στον λεγόμενο OPEC +, δεν έχει ακόμη επιτύχει τον στόχο της μείωσης της παραγωγής. Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε στα 11,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου ενέργειας.
Ενώ η παραγωγή της χώρας μειώθηκε κατά περίπου 112.000 bpd από το επίπεδο του Οκτωβρίου 2018, η Ρωσία δεσμεύτηκε να μειώσει την παραγωγή κατά 228.000 bpd από αυτό το επίπεδο.
Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν εβδομαδιαία στοιχεία απογραφής αργού πετρελαίου των Η.Π.Α. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούν ότι τα αποθέματα υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα κατά 400.000 βαρέλια.
Το Brent βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τον κινούμενο μέσο όρο των 200 ημερών και η κίνηση πάνω από αυτό θα ενισχύσει την τεχνική υποστήριξη, δήλωσε ο Olivier Jakob, αναλυτής της Petromatrix.
Οι επενδυτές ανησυχούν για μήνες ότι τα αδύναμα παγκόσμια οικονομικά στοιχεία θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη ζήτηση για αργό, αλλά τα καλύτερα  στοιχεία αυτή την εβδομάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα ενίσχυσαν τις τιμές.
Τα στοιχεία που δείχνουν ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας των ΗΠΑ τον Μάρτιο και επιστροφή στην ανάπτυξη της κινεζικής βιομηχανίας μείωσαν τις ανησυχίες για μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης