Επικαιρότητα

Τσίπρας - Zaev: Η Συμφωνία των Πρεσπών λύνει τα προβλήματα - Οι επιχειρηματικές συμφωνίες

Τσίπρας - Zaev: Η Συμφωνία των Πρεσπών λύνει τα προβλήματα - Οι επιχειρηματικές συμφωνίες
Ο Zaev δήλωσε ότι η χώρα του θέλει να στηρίξει το έργο για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος θα συνδεθεί με τον ΤΑΡ
Την ανάγκη να οικοδομηθούν σε στέρεα θεμέλεια οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Β. Μακεδονίας, τόνισαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο ομόλογός του της Β. Μακεδονίας, Zoran Zaev, κατά τις ομιλίες τους στην έναρξη του πρώτου Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας - Β. Μακεδονίας.
Πρώτος ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας, Zoran Zaev, ο οποίος έκανε λόγο για μια «ξεχωριστή ημέρα».
«Σήμερα είναι μία ξεχωριστή ημέρα. Πριν ένα χρόνο δεν τολμούσαμε να σκεφθούμε ότι κάτι τέτοιο μπορούσε να συμβεί», δήλωσε ο Zaev, παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι το διάστημα μέχρι τη σημερινή ημέρα δεν ήταν καθόλου εύκολο.
«Όταν έχεις επιθυμία να αποκτήσεις έναν νέο φίλο και είσαι ανοικτός, τότε μπορείς να τα καταφέρεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο Zaev τόνισε ακόμη ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα του, καθώς και για την πρώτη φορά που υπήρξε διυπουργική συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών.
Όπως γνωστοποίησε, μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό έκλεισε συμφωνίες για μία σειρά θεμάτων, όπως αμυντική συνεργασία και αναφορικά με τα διασυνοριακά σημεία.
«Ελπίζω ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες θα δώσουν σε όλους μία σαφέστερη εικόνα πως δύο χώρες που στο παρελθόν δεν μπορούσαν να συνεργαστούν σε τίποτα τώρα κλείνουν συμφωνίες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως συνέχισε, «μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχουμε σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές υψηλόβαθμων αξιωματούχων με στόχο να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μας».
Σύμφωνα με τον Zaev, οι επιχειρηματίες ήταν αυτοί που και πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών είχαν κατανοήσει την ανάγκη συνεργασίας και τα οφέλη που θα έφερνε.
Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας, το 2018 η Ελλάδα έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας του, με εντυπωσιακή αύξηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Β. Μακεδονία, με ποσοστό άνω του 30%, με τις επενδύσεις να καλύπτουν τον τραπεζικό τομέα, τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια και τις κατασκευές.
Ο Zaev δήλωσε ότι η χώρα του θέλει να στηρίξει το έργο για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος θα συνδεθεί με τον ΤΑΡ.
Αναφερθείς στην προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, ο Zaev χαρακτήρισε την Ελλάδα «ισχυρό εταίρο».
«Θα ήθελα να τονίσω ότι η Βόρεια Μακεδονία απέκτησε έναν πιστό φίλο στις προσπάθειές ένταξής της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ», δήλωσε.
Όπως δήλωσε, στόχος της χώρας του είναι η αύξηση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς και κυρίως αυτών μεταφορών, αλλά και για θέματα περιβάλλοντος και ιατρικής επιστήμης, ενώ απηύθυνε κάλεσμα στους επιχειρηματίες να επενδύσουν περισσότερο και να συνεργαστούν μεταξύ τους.
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ευχαρίστησε όλους όσους έδειξαν πόσο σημαντική είναι η Συμφωνία των Πρεσπών.
«Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον φίλο μου πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την πραγματική αξία της Συμφωνίας των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι είναι μία πατριωτική συμφωνία και για τις δύο χώρες, ενώ ευχαρίστησε θερμά όλους τους επιχειρηματίες που τον συνόδευσαν, οι οποίο κατά τον κ. Τσίπρα «αποδεικνύουν ότι υπήρχε μία δίψα για συνεργασία».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στις συμφωνίες αλλά και τους στόχους που έχουν τεθεί στο ζήτημα της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, επικεντρώνοντας την ομιλία του σε ευκαιρίες που δημιουργούνται σε κλάδους όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, αλλά και άλλους τομείς.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ευκαιρίες που μπορούν να εκμεταλλευθούν οι δύο χώρες και αυτές δεν προέρχονται μόνο απο την Ευρώπη αλλά και από την Κίνα, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί -και έχει- πάντα πολύ στενή συνεργασία με χώρες όπως η Ρωσία, κυρίως στον ενεργειακό τομέα.
«Το Φόρουμ επιβεβαιώνει τη δίψα που υπήρχε στις δύο χώρες να έρθουμε πιο κοντά και να αξιοποιήσει μια πλευρά τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της άλλης»

Εντυπωσιασμένος για το ενδιαφέρον που καταγράφεται στο επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τον χαιρετισμό του, προσθέτοντας ότι αυτό επιβεβαιώνει τη δίψα που υπήρχε στις δύο χώρες «να έρθουμε πιο κοντά, η μια να βοηθήσει την άλλη, να αξιοποιήσει η μια τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της άλλης».
Με τον φίλο, Ζόραν Ζάεφ, δεν πιστεύαμε πριν από έναν χρόνο ότι μπορούσαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», «αποδείξαμε ότι τα Βαλκάνια δεν είναι μια περιοχή που παράγει μόνο αδιέξοδα. Αρκεί να υπάρχει από κοινού βούληση και αποφασιστικότητα για αμοιβαία επωφελείς λύσεις, που επουλώνουν πληγές του παρελθόντος και ανοίγουν έναν κοινό δρόμο σε ένα κοινό μέλλον αισιοδοξίας».Η Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονίας στον δρόμο προς την ευρωπαϊκή της προοπτική θα σταθεί αρωγός και σύμμαχος, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα πρέπει να ανταμειφθεί, τόνισε.
Τόνισε επίσης, ότι χρειάστηκε πολλή δουλειά να φτάσουμε εδώ, να καταρρίψουμε εθνικισμούς και πατριοδοκαπηλείες και να καταλήξουμε σε μια πατριωτική συμφωνία και για τις δύο πλευρές, γιατί έχει οφέλη και για τις δύο πλευρές.
«Σε ότι αφορά το θέμα των εμπορικών oνομασιών, σημάτων, και επωνυμιών, που ενδιαφέρει τις δύο χώρες και απασχολεί τους επιχειρηματίες μας, συμφωνήσαμε σήμερα, με τον Πρωθυπουργό, κ. Ζάεφ, να ενεργοποιήσουμε τη διάταξη του άρθρου 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών, που προβλέπει τη σύσταση, εντός του 2019, μιας διεθνούς ομάδας ειδικών, με εκπροσώπους από τα δύο κράτη ώστε να διευθετήσουμε τα συγκεκριμένα ζητήματα αυτά που δημιουργούν εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν την υπογραφή της Συμφωνίας, σύγχυση σε επιχειρηματίες και στο καταναλωτικό κοινό διεθνώς».
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «χωρίς καθυστέρηση λοιπόν, και, κατ' επιταγήν της συμφωνίας, βρισκόμαστε εδώ για να προωθήσουμε:
 -Την αποφυγή διπλής φορολόγησης η οποία αποτελούσε τροχοπέδη για τη μέχρι τώρα εμπορική κίνηση
-Την τελωνειακή συνεργασία για την διευκόλυση των εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες, αν διευκολυνθούν, θα ενισχυθούν περαιτέρω.
-Το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της χώρας σας, όπως και του μνημονίου μεταξύ των κεντρικών αγορών των δύο χωρών, που θα προωθήσουν επεκτάσεις επενδύσεων και πρόσθετη τόνωση στις κοινές εμπορικές σχέσεις
-Τον κομβικό ρόλο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και τη διασύνδεση αυτού με το λιμάνι του Πειραιά για τη διέξοδο προς τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης από την Ελλάδα και μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.
-Τη σιδηροδρομική διασύνδεση Πειραιά - Θεσσαλονίκης - Σκοπίων - Βελιγραδίου, ενός σύγχρονου και γρήγορου τραίνου, που θα μεταφέρει εμπορεύματα αλλά και πολίτες, ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή που πολύ σύντομα θα υπογράψουμε σε τριμερές επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα-Βόρεια Μακεδονία και Σερβία.
-Τον εκμοντερνισμό του ελέγχου συνόρων και τη δημιουργία περισσοτέρων συνοριακών σταθμών για τη διευκόλυνση και την επαύξηση των ήδη αυξημένων τουριστικών και εμπορικών ροών.
-Μια σειρά πρωτοβουλίες παροχής know how και διασυνδεσιμότητας στην καινοτομία.
  -Περαιτέρω συνεργασία των αρμόδιων αρχών, για τη διευκόλυνση των πτήσεων και των οδικών μεταφορών.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι μια χώρα που και με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί δείχνει ότι είναι πρόθυμη και αποφασιμένη να βαδίσει στον δρόμο της ευρωπαϊκής προοπτικής.

«Στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, ανοίγουμε διάπλατα την πόρτα της οικονομικής συνεργασίας των χωρών μας. Ανοίγουμε τον δρόμο για ένα μέλλον συνανάπτυξης & φιλοδοξούμε αυτός ο δρόμος να αποτελέσει οδηγό για την επίλυση και άλλων κρίσεων», αναφέρε ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση του λίγο πριν απευθύνει χαιρετισμό στο επιχειρηματικό φόρουμ.
 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης