Η Νορβηγία χωροθετεί 13 περιοχές για νέα έργα αιολικής ενέργειας

Η Νορβηγία χωροθετεί 13 περιοχές για νέα έργα αιολικής ενέργειας
Οι 13 περιοχές περιέχουν 16.705 τετραγωνικά χιλιόμετρα (6.449,84 τετραγωνικά μίλια) γης και επιλέχθηκαν από συνολικά 43 ζώνες
Η νορβηγική ρυθμιστική αρχή NVE προτείνει 13 περιοχές που θεωρεί ότι είναι οι πλέον κατάλληλες για την ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων στην ξηρά, κυρίως στο νότο της χώρας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 1/4/2019.
Οι επενδύσεις αιολικής ενέργειας αναπτύσσονται στη Νορβηγία καθώς το κόστος υποχωρεί, ενώ περίπου 1,8 gigawatt (GW) χωρητικότητας  είναι υπό κατασκευή και θα προστεθούν στις υπάρχουσες λειτουργικές εκμεταλλεύσεις 1,7 GW σύμφωνα με το Reuters.
Οι 13 περιοχές περιέχουν 16.705 τετραγωνικά χιλιόμετρα (6.449,84 τετραγωνικά μίλια) γης και επιλέχθηκαν από συνολικά 43 ζώνες που εξετάστηκαν, σύμφωνα με τη δήλωση της Διεύθυνσης Υδατικών Πόρων και Ενέργειας (NVE) σε πρόταση προς το υπουργείο πετρελαίου και ενέργειας.
"Αυτές οι περιοχές επισημαίνονται με τη στάθμιση των συνθηκών παραγωγής και της χωρητικότητας του δικτύου και  τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κοινωνία", δήλωσε ο ΝΒΕ.
Ενώ η ανάλυση της NVE έδειξε ότι πολλές περιοχές στη βόρεια Νορβηγία ότι είχαν καλύτερες συνθήκες για την αιολική ενέργεια, οι περισσότερες ήταν στο νότο λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας του δικτύου στο βορρά και των μεγάλων εκτάσεων που χρησιμοποιούνταν από τους ταράνδους.
Πολλοί από τους ιθαγενείς Samis της Νορβηγίας αντιτίθενται σε αιολικά πάρκα, καθώς τα έργα κατασκευής και οι δρόμοι που συνδέονται με τα έργα μπορούν να καταστρέψουν ή να υποβαθμίσουν τα εδάφη που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται από τους τάρανδους.
Με τον προσδιορισμό των προτιμώμενων περιοχών για την αιολική ενέργεια, η NVA ελπίζει να απλοποιήσει τη διαδικασία έγκρισης, παρόλο που τα σχέδια πρέπει να εξακολουθούν να ελέγχονται ξεχωριστά.
Στα τέλη του 2018, υπήρχαν 610 λειτουργικές ανεμογεννήτριες στη Νορβηγία, που διασκορπίστηκαν σε 35 διαφορετικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά έχουν συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1695 megawatt, και θα έχουν συνολική ετήσια παραγωγή 5,3 terawatt/ ώρα (TWh).
Η υδροηλεκτρική ενέργεια της Νορβηγίας, μακράν η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, σε ετήσια βάση παράγει περίπου 136 TWh, που αντιστοιχεί στο 94% της νορβηγικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης