Commodities

Goldman: Να τι μάθαμε στη βιομηχανική Κίνα για τις τιμές των μετάλλων

Goldman: Να τι μάθαμε στη βιομηχανική Κίνα για τις τιμές των μετάλλων

Τι αλλάζουν οι Κινέζοι στην βιομηχανική πολιτική τους

Τις αλλαγές κατεύθυνσης της βιομηχανικής πολιτικής της Κίνας περιγράφουν οι αναλυτές της Goldman μετά τις τελευταίες επαφές τους στην οικονομική υπερδύναμη σε έκθεσή τους με ημερομηνία 31 Μαρτίου 2019.
Η φιλοσοφία της ανάπτυξης αλλάζει από το μέγεθος και την ταχύτητα στην διατηρησιμότητα (μεγαλύτερη κατανάλωση και απασχόληση) και την ελαστικότητα ( λιγότερο βασισμένη στις εξαγωγές).
Δεν διαφαίνεται πακέτο χαλάρωσης στην οικονομία ή πρόγραμμα κατασκευής λιμανιών και αεροδρομίων που χρειάζονται τόνους μετάλλων, όπως στο παρελθόν.
Από την άλλη πλευρά αν το upside της οικονομίας είναι περιορισμένο άλλο τόσο ελέγχεται και το downside, καθώς υπάρχουν αρκετά εργαλεία για να ανακάμψει η οικονομία αν δείξει ότι επιβραδύνεται δραματικά.
Η αγορά ακινήτων είναι μια αγορά με μεγάλη αβεβαιότητα και η κορυφή είναι πίσω.

Χάλυβας: Ο καθρέφτης των μεταβολών

Η τάση είναι η μεταστροφή σε μεγάλους φούρνους με μετακίνηση από μολυσμένες πόλεις σε πιο απόμερες. Μέχρι τώρα έχουν ανακοινωθεί τέτοιες κινήσεις δυναμικότητας 200 εκατ. τόνων που θέλουν 3 – 5 χρόνια για να υλοποιηθούν. Το μερίδιο της πρώτης 10άδας των εργοστασίων θα ανέβει στο 60% από 35%.
Τα περιθώρια κέρδους έχουν υποχωρήσει κατά 75% στα 300RMB/T .Τα εργοστάσια βγάζουν λιγότερα κέρδη και τα χρησιμοποιούν για απομόχλευση και  αναβάθμιση των ενεργειακών στάνταρς.
Ορισμένοι αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν χαμηλότερης ποιότητας σιδηρομετάλλευμα.
Οι Κινέζοι δεν ανησυχούν για το ατύχημα της Vale, θεωρώντας ότι οι άνοδοι των τιμών είναι κερδοσκοπικοί. Υπάρχουν αποθέματα ύψους 140-150 εκατ. τόνων και θα ανησυχήσουν αν τα αποθέματα πέσουν κάτω από 90 εκατ. τόνους. Η εγχώρια παραγωγή μπορεί να ανέβει κατά 10 εκατ. τόνους και παράλληλα Αυστραλία και Ινδία είναι έτοιμες να ενισχύσουν την προσφορά αν χρειασθεί
Η μέση τιμή για το 2019 αναβαθμίζεται στα 81 δολ/Τ με μακροπρόθεσμο στόχο τα 60 δολ/Τ.

Αλουμίνιο: Δικλείδες ασφαλείας για τις διακυμάνσεις στις τιμές

Η εγχώρια αγορά βωξίτη είναι σφιχτή με τις τιμές να ανεβαίνουν στα 400-500 RMB/T από 200-300 RMB/T που ήταν μερικά χρόνια πριν.
Αυτό έχει να κάνει με τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές και τον πληθωρισμό καθώς οι δραστηριότητες των ορυχείων καθίστανται υπόγειες σε μεγαλύτερο βαθμό.
Αυτό δείχνει ότι τα περιθώρια πτώσης της αλουμίνας είναι περιορισμένα για επίπεδο χαμηλότερο από τα 2600RMB/T και για το αλουμίνιο χαμηλότερα από 13000 RMB/T.
Από την άλλη πλευρά η δυνατότητα αύξησης της εγχώριας παραγωγής καθιστά τα 14000 RMB/T σαν  δυνητική οροφή.
Η εγχώρια ζήτηση είναι ανεμική και οι εξαγωγές αναμένεται να παραμείνουν ισχυρές.
Αυτό σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαρτίου οφείλεται στην αδυναμία των αγορών κατοικίας και αυτοκινήτων που καταναλώνουν περισσότερο από το 50% του κινέζικου αλουμινίου.
Οι αναλυτές επιμένουν ότι οι τιμές σε ορίζοντα 6μήνου θα είναι στα 2000 δολ/τόνος με πιο μακροπρόθεσμη ισορροπία στα 1900 δολ

Χαλκός: Χρονιά μείωσης της ζήτησης

Η ζήτηση θα είναι στάσιμη με καθοδική κατεύθυνση την χρονιά που διανύουμε. Η ενίσχυσή της μπορεί να εκδηλωθεί από τον μετασχηματισμό της ενεργειακής αγοράς, τις τουρμπίνες για αιολικά και τα 5G data κέντρα .
H πολιτική του σκραπ είναι απίθανο να προκαλέσει μεγάλη πτώση στην διαθεσιμότητα χαλκού, ενώ η ζήτηση ήταν ισχυρή το 2018.

 
Χαλκός ο πιό ευάλωτος στο εξωγενές σοκ του απογοητευτικού γερμανικού PMI την 22/3


90

 

 
Οι προβλέψεις για την πορεία των τιμών

812


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης