Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα εποχή στις σχέσεις Ιταλίας και Κίνας - Έμφαση στον τομέα της ενέργειας

Νέα εποχή στις σχέσεις Ιταλίας και Κίνας - Έμφαση στον τομέα της ενέργειας
Οι δύο πλευρές συνολικά υπέγραψαν 29 συμφωνίες και πρωτόκολλα που, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση, ανέρχονται συνολικά σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μπορούν «δυνητικά» να φθάσουν μέχρι «τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ»
Μια σειρά συμφωνιών με την Κίνα υπέγραψε η ιταλική κυβέρνηση το Σάββατο (30/3) ώστε η Ρώμη να ενταχθεί στο σχέδιο «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος».
Έγινε έτσι η πρώτη χώρα της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του πλανήτη που θα συμμετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα, που προβλέπει την κατασκευή θαλάσσιων και χερσαίων υποδομών και ανακοινώθηκε από το Πεκίνο το 2013.
Οι δύο πλευρές συνολικά υπέγραψαν 29 συμφωνίες και πρωτόκολλα που, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση, ανέρχονται συνολικά σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μπορούν «δυνητικά» να φθάσουν μέχρι «τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ».
Πρόκειται για τεράστιας οικονομικής σημασίας συνεργασία με αμοιβαία οφέλη και επιχειρηματικές συμφωνίες, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων από την ενέργεια και τη ναυτιλία μέχρι τον αθλητισμό.
Σχεδιάζονται ιδίως επενδύσεις στα λιμάνια της Γένοβας και της Τεργέστης, στρατηγικής σημασίας για τη θαλάσσια πρόσβαση της Κίνας στην ευρωπαϊκή αγορά.
Ο λόγος γίνεται για μια συνολική διασύνδεση εμπορικών συναλλαγών και έργων υποδομής στην Ασία, την Ευρώπη και τον Ειρηνικό.
Εκτείνεται σε περισσότερες από 68 χώρες και περιλαμβάνει 4,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Πρόκειται για μια εξαιρετικά φιλόδοξη πρωτοβουλία, με την οποία η Κίνα επιθυμεί να ενισχύσει το εμπόριο και να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη μέσω της οικοδόμησης αμέτρητων έργων υποδομής που θα τη συνδέουν με άλλες χώρες. Η Κίνα επενδύει ετησίως 150 δισ. δολάρια σε τέτοια έργα.
Οι υπέρμαχοι του σχεδίου ισχυρίζονται ότι μπορεί να ωφελήσει ολόκληρο τον κόσμο και να βγάλει από τη φτώχεια εκατομμύρια ανθρώπους, αποτελώντας το μεγαλύτερο αναπτυξιακό σχέδιο στην παγκόσμια ιστορία. Άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για το πιο φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης της κινεζικής εξουσίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης