Passiexpo2019 North Edition - Τελική Ευθεία για την Ημερίδα και τα εργαστήρια για τα παθητικά κτίρια στη Θεσσαλονίκη

Passiexpo2019 North Edition - Τελική Ευθεία για την Ημερίδα και τα εργαστήρια για τα παθητικά κτίρια στη Θεσσαλονίκη
Στη διάρκεια του Συνεδρίου θα λειτουργεί και η έκθεση παθητικών συστημάτων  στην οποία συμμετέχουν 15 καταξιωμένες εταιρείες παραγωγής και εμπορίας παθητικών συστημάτων
Το ερχόμενο Σάββατο 6 Απριλίου 2019 στη Θεσσαλονίκη, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ-ΤΚΜ (Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου 49, 546 43 Θεσσαλονίκη) θα γίνει ένα σημαντικό event, που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του κλάδου της κατασκευής της Bόρειας Ελλάδας, αποδεικνύοντας πως οι λογικές του παθητικού κτιρίου μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες τις περιπτώσεις εξοικονόμησης ενέργειας και σε κάθε τύπου κτίριο, νέο και υφιστάμενο.
H PASSIEXPO 2019 NORTH Edition, που διοργανώνεται από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ, και τελεί υπό την αιγίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος –Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, του Ελληνογερμανικού Εμπορικού-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παθητικών Κτιρίων, θα στοχεύσει σε θέματα που είναι στην καθημερινή ατζέντα, όπως το "εξοικονόμηση κατ' οίκονΙΙ" και η εφαρμογή λογικών παθητικού κτιρίου σε έργα αυτού του προγράμματος, η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για τον ορισμό του κτιρίου ΝΖΕΒ, η εφαρμογή της νομοθεσίας ΕΕ31/2010-EE844/2018 από 01/01/2019 στα δημόσια κτίρια, η χρηματοδότηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης, και άλλα.
Ταυτόχρονα, θα αναδειχτούν τα προβλήματα της ελληνικής νομοθεσίας σε σχέση με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και θα προταθούν εφαρμοστέες λύσεις για την ασφαλή μετάβαση στα κτίρια ΝΖΕΒ. Επίσης, θα προβληθούν ελληνικά υπολογιστικά εργαλεία και εκπαιδευτικό υλικό για επιμόρφωση μηχανικών και τεχνικών. Θα αναδειχτούν ελληνικά προϊόντα και ελληνική τεχνογνωσία που πλέον υπάρχει και συνεχώς αυξάνεται.Τέλος, θα αποδειχθεί ότι η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια είναι η μόνη πάντα ‘ανανεώσιμη πηγή φθηνής’ ενέργειας.
Στην PASSIEXPO 2019 NORTH θα παρουσιαστούν μέσα από 10 στοχευμένες παρουσιάσεις κτίρια της Βορείου Ελλάδας, και όχι μόνο, από πιστοποιημένους μηχανικούς και επιστήμονες. Θα παρουσιαστεί η ελληνική έκδοση της διαδικασίας πιστοποίησης και το ελληνικό PHPP και όλα τα νέα εργαλεία που το υποστηρίζουν όπως το DesignPH(γραφικό περιβάλλον στο sketchup) , το districtPH (εργαλείο τεχνικοοικονομικής ανάλυσης ενεργειακής αναβάθμισης γειτονιάς), το BIM2PH (εργαλείο μεταφοράς δεδομένων από γνωστά σχεδιαστικά προγράμματα στο PHPP).

Κορυφαία στιγμή του συνεδρίου θα είναι η ομιλία του Monte Paulsen.
Ο Monte Paulsen είναι ένας από τους πιο έμπειρους επαγγελματίες του Καναδά στο αντικείμενο των Παθητικών Κτιρίων. Είναι επικεφαλής της RDH Building Science, η οποία έχει υποστηρίξει συμβουλευτικά ή πιστοποιήσει πάνω από 70 έργα παθητικών κτιρίων συνολικής επιφανείας 4 εκατομμυρίων τετραγωνικών ποδών, συμπεριλαμβανομένων κτιρίων κατοικίας, γραφείων, ιδρυμάτων, προσιτών μεσαίων και πολυτελών πολυκατοικιών. Ο Monte είναι από τα ιδρυτικά μέλη  του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Passive House Canada και ήταν ο πρώτος εκπαιδευτής του οργανισμού. Ο Monte Paulsen θα μας μιλήσει για το πώς η πόλη του Βανκούβερ ενθάρρυνε την ανάπτυξη εκατομμυρίων τετραγωνικών ποδιών παθητικών και γιατί άλλες πόλεις είναι πιθανό να ακολουθήσουν.
Μετά το πέρας των παρουσιάσεων της ημερίδας (15.00-20.00) θα πραγματοποιηθεί πολυεργαστήριο χωρισμένο σε 3 διαφορετικά σκέλη (2+2+1 ώρες), το οποίο παρέχει εξειδικευμένη γνώση και τεχνογνωσία για μείζονα ζητήματα ως προς την κατασκευή παθητικών κτιρίων:

 • Air tightness Masterclass Workshop: Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου :
  1. θα παρουσιαστεί η αναγκαιότητα της αεροστεγανότητας στο κτίριο.
  2. θα γίνει αναφορά στα διεθνή πρότυπα ορισμού και ελέγχου αεροστεγανότητας.
  3. θα παρουσιαστεί πως ορίζεται ο όγκος ελέγχου αεροστεγανότητας.
Οι συμμετέχοντες θα δουν ζωντανά :

 1. πως τοποθετείται αεροστεγανά ένα κούφωμα.
 2. πως εξασφαλίζονται στεγανά συστήματα σωληνώσεων.
 3. πως πραγματοποιείται ένα τεστ υποπίεσης κτιρίου.
 • HR Ventilation Masterclass Workshop: Πρακτικές, λάθη και ιδέες για τον σωστό σχεδιασμό και τη  υλοποίηση συστημάτων μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας. Υλικά και συστήματα που χρησιμοποιούνται. Λύσεις για τα υφιστάμενα κτίρια. Το εργαστήριο διεξάγεται με την υποστήριξη μεγάλων εταιρειών του κλάδου.
 • Passive House Certification Workshop: Το πρώτο ελληνικό εργαστήριο για την διαδικασία πιστοποίησης παθητικών κτιρίων. Ο εξουσιοδοτημένος πιστοποιητής παθητικών κτιρίων και Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΙΠΑΚ Στέφανος Παλλαντζάςπαρουσιάζει την μεθοδολογία και τα κριτήρια πιστοποίησης, την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής του φακέλου πιστοποίησης, το ελληνοποιημένο σύστημα πιστοποίησης.
Στη διάρκεια του Συνεδρίου θα λειτουργεί και η έκθεση παθητικών συστημάτων  στην οποία συμμετέχουν 15 καταξιωμένες εταιρείες παραγωγής και εμπορίας παθητικών συστημάτων.
Στην έκθεση, όπου θα μπορεί κανείς να μάθει τα πάντα για το παθητικό κτίριο, θα παρουσιαστούν πολλά πιστοποιημένα συστήματα για παθητικά κτίρια, νέες ιδέες για συστήματα μηχανικού αερισμού και κουφώματα, νέα υλικά μόνωσης και πολλά άλλα.

www.worldenergynews.gr