Αναλύσεις

Αυτές είναι οι επτά καλύτερες ενεργειακές μετοχές για να αγοράσουν οι επενδυτές τώρα

Αυτές είναι οι επτά καλύτερες ενεργειακές μετοχές για να αγοράσουν οι επενδυτές τώρα

Οι ενεργειακές μετοχές που μπορούν να καταγράψουν κέρδη από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου

Με το αργό πετρέλαιο να ενισχύεται, επανέρχονται στο προσκήνιο οι ενεργειακές μετοχές. Σύμφωνα με το InvestorPlace το αργό είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους της ανάκαμψης στις αγορές. Από το τέλος του 2018, στο NYMEX ενισχύεται από 42 σε 59 δολάρια το βαρέλι.
Το Brent έχει ανακάμψει από $ 50 έως $ 67 ανά βαρέλι κάτι το οποίο αποτελεί ευοίωνο μήνυμα για τους παραγωγούς ενεργειακών commodity .
Ωστόσο οι ενεργειακές μετοχές  δεν αντέδρασαν άμεσα.
Το Energy Select Sector SPDR ETF (NYSEARCA:XLE) είναι πάνω μόλις 22% από τα χαμηλά του, ξεπερνώντας μόνο ελαφρά τον δείκτη S & P 500 στο σύνολό του.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια ουσιαστική ευκαιρία να αξιοποιηθούν τα αμυντικά  "χαρτιά" και συχνά υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα.
Αυτές είναι οι επτά ποιοτικές μετοχές ενέργειας που κάθε επενδυτής πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν του .

ExxonMobil (XOM)

Η ExxonMobil (NYSE: XOM) φροντίζει τους μετόχους της. Έχει καταβάλει συνεχόμενα μερίσματα που χρονολογούνται από το 1882. Είναι επίσης μέλος του Dividend Aristocrats club.
Οι εταιρείες αυτής της ομάδας αύξησαν τα ετήσια μερίσματά τους τουλάχιστον για τα τελευταία 25 συνεχή χρόνια. Η τρέχουσα σειρά της Exxon είναι 36 χρόνια και συνεχίζει.
Δεδομένης της συνεχιζόμενης αδυναμίας της μετοχής της κατά την τελευταία δεκαετία και λόγω των σταθερά αυξανόμενων μερισμάτων, η μερισματική απόδοση έφθασε πρόσφατα το υψηλότερο σημείο της από το 1996.
Στη χαμηλότερη τιμή της Exxon στα τέλη του περασμένου έτους προσέφερε σχεδόν απίστευτη απόδοση μερίσματος 5% . Εξακολουθεί να πληρώνει πάνω από 4% σήμερα.
Αυτή είναι μια εξαιρετική απόδοση από μια τέτοια εταιρεία υψηλής ποιότητας ενέργειας.
Ως ο μεγαλύτερος ιδιωτικός φορέας στον κόσμο - και με έναν από τους καλύτερους ισολογισμούς παγκοσμίως - η Exxon είναι απίστευτα καλή να ξεπερνά τις «καταιγίδες» στον ενεργειακό τομέα.
Και διαπραγματεύεται μόνο 14 φορές κέρδη. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει από τα επίπεδά τους τα τελευταία χρόνια αυτή τη δεκαετία, η μετοχή κινείται λογικά και σε βάση κερδών.
 Η Exxon δεν θα είναι ο μεγαλύτερος νικητής. Ωστόσο, είναι εύκολα ο ασφαλέστερος και η απόδοση είναι περισσότερο από καλή.

Suncor (SU)

Τον περασμένο μήνα ανακοινώθηκε, ότι η Berkshire Hathaway (NYSE: BRK.B) είχε λάβει μεγάλη θέση στην καναδική εταιρεία ενέργειας Suncor (NYSE: SU). Η Berkshire κατείχε θέση 10,8 εκατομμυρίων μετοχών της Suncor, η οποία ανέρχεται σήμερα σε περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια.
Η εταιρεία μπορεί να μην είναι οικείο όνομα για Αμερικανούς επενδυτές, αλλά είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Καναδά.
Καλύπτει μια αγορά άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Suncor έχει καθιερωθεί κατά την τελευταία δεκαετία ως ο κορυφαίος παίκτης στην αγορά της Αλμπέρτα του Καναδά με εξαγωγή πετρελαίου από την άμμο, η οποία βρίσκεται σε ραγδαία ανάπτυξη.
Μεταξύ των περιβαλλοντικών ζητημάτων και  του υψηλού κόστους, πολλοί επενδυτές απέφυγαν αυτές τις μετοχές. Αλλά αυτή η τακτική είναι ξεπερασμένη.
Η κυβέρνηση του Καναδά έχει πλέον μειωμένη δημοτικότητα. Αυτό ενδεχομένως ανοίγει την πόρτα για τους συντηρητικούς να αναλάβουν την εξουσία αργότερα αυτό το έτος.
Αυτό θα βοηθούσε να καμνφθούν οι περιβαλλοντικές ανησυχίες γύρω από την μετοχή  της SU.
Εν τω μεταξύ, η Suncor κατάφερε να κάνει τις δραστηριότητές της πολύ πιο αποτελεσματικές με την πάροδο των ετών. Η άμμος πετρελαίου είναι πλέον μια από τις φθηνότερες πηγές πετρελαίου στο δυτικό ημισφαίριο, ενώ το κόστος της Suncor είναι πολύ χαμηλότερο από το 30 καναδικά δολάρια το  βαρέλι.
Επιπλέον, η Suncor διαθέτει δική της ικανότητα διύλισης. Αυτό της επιτρέπει να κερδίζει με πολύ υψηλότερα περιθώρια κέρδους από άλλους δυτικούς παραγωγούς. Ακόμα και στις χαμηλές τιμές του καναδικού πετρελαίου σήμερα, η Suncor διαπραγματεύεται 16 φορές τα μελλοντικά κέρδη.
Επιπλέον, καταβάλει  μέρισμα περίπου 3,3%. Αυτό συνδυάζεται με ένα τεράστιο αποθεματικό που έχει δεκαετίες ζωής στην Alberta.

Enbridge (ENB)

Από τον Καναδά και η επόμενη επιλογή.
Τα τελευταία χρόνια ήταν ιδιαίτερα απογοητευτικά για τις καναδικές εταιρείες παραγωγής ενέργειας midstream, όπως η Transcanada (NYSE: TRP) και η Enbridge (NYSE: ENB).
Η κυβέρνηση Trudeau έθεσε εμπόδια σε νέους αγωγούς και άλλες ενεργειακές υποδομές που απαιτούνται για την ανάπτυξη των τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου της Αλμπέρτα. Αυτό οδήγησε την τιμή του καναδικού πετρελαίου να σημείωσει μεγάλη πτώση στους διεθνείς δείκτες πετρελαίου όπως το NYMEX και το Brent.
Οι επόμενες εκλογές του Καναδά πρόκειται να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.
Ωστόσο, η συντηρητική αντιπολίτευση, υπό την ηγεσία του Andrew Scheer, δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Οι αγορές στοιχημάτων για τις εκλογές δίνουν απόδοση 60% στον Trudeau για να συνεχίσει.
Αυτό σημαίνει ότι ο Scheer, ως αουτσάιντερ, βρίσκεται σε αρκετά μεγάλη απόσταση για να οδηγήσει τους συντηρητικούς πίσω στην εξουσία.
Στα τέλη του περασμένου έτους, ο Scheer δήλωσε ότι: «Ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε αυτή την ενεργειακή υποδομή σήμερα είναι ο λόγος που αιμορραγούμε  στον δυτικό Καναδά εξαιτίας αυτής της διαφοράς τιμών [πετρελαίου] και του λόγου για τον οποίο συνεχίζουμε να χρειαζόμαστε να εισάγουμε το ξένο πετρέλαιο στον ανατολικό Καναδά σχετίζεται άμεσα με τις πολιτικές του Trudeau. "Προφανώς, ο Scheer θα αντιστρέψει την πορεία αν κερδίσει τις εκλογές.
Αν κερδίσει τις εκλογές ο Scheer, η Enbridge, αποτελεί μια καλή επιλογή  καθώς είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας του Καναδά με μια αγορά 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο κανονισμός θα αλλάξει και η Αλμπέρτα θα είναι σε θέση να ξεκινήσει εκ νέου την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου ξανά.
Η  Enbridge, με τη σειρά της, θα έχει μια μεγαλύτερη «πίτα» για να επωφεληθεί.
Ως αποτέλεσμα των χρόνων πολιτικής πίεσης και των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, η Enbridge διαπραγματεύεται με ένα 16 P / E.
Στα θετικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι προσφέρει μερισματική απόδοση 6% και διαπραγματεύεται στα επίπεδα του 2011.

Chevron (CVX)

Η Chevron αποτελεί μια σταθερή επιλογή αυτή τη στιγμή επίσης. Η αγορά έχει δώσει στη Chevron περισσότερα «εύσημα» από την Exxon πρόσφατα.
Ενώ η ExxonMobil δεν έχει δείξει μεγάλη ανάπτυξη τον τελευταίο καιρό, η Chevron είχε περισσότερη κινητικότητα.
Παρά το χαμηλό περιβάλλον τιμών πετρελαίου, τα αναπτυξιακά έργα έχουν επιτρέψει στην Chevron να επιτύχει πολύ μεγαλύτερη απελευθέρωση των ταμειακών ροών τα τελευταία χρόνια.
Με την τεράστια διεύρυνση που σημειώνεται τόσο στις εγχώριες όσο και στις υπερπόντιες επιχειρήσεις LNG, η Chevron θα πρέπει να είναι σε θέση να επιτύχει μεγαλύτερη ανάπτυξη ταμειακών ροών τα επόμενα τρίμηνα.
Αυτό, με τη σειρά του, θα πρέπει να χρηματοδοτεί τόσο την αγορά ιδίων μετοχών της εταιρείας όσο και περαιτέρω αυξήσεις μερισμάτων.

BP (BP)

Από τις  μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, η BP (NYSE: BP) είναι αναμφισβήτητα η πιο ελκυστική. Η φήμη της BP μπορεί να υπολείπεται σε ορισμένες περιοχές λόγω της τραγωδίας του Deepwater Horizon όμως η επίδρασή της στην εταιρεία έχει σχεδόν εξαλειφθεί, καθώς  τελείωσε με την αποπληρωμή των ζημιών που σχετίζονται με την καταστροφή.
Εν τω μεταξύ, η BP έχει αυξήσει σταθερά τα έσοδα, τα κέρδη και τις ταμειακές ροές τα τελευταία τρία χρόνια. Επίσης μπόρεσε να αυξήσει σταθερά τη λειτουργική ταμειακή ροή παρά την υψηλή μεταβλητότητα των τιμών του πετρελαίου κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι ισχυρές επιδόσεις της BP   βοηθούν στην αποφυγή της αστάθειας των τιμών του πετρελαίου.
Πριν από αρκετά χρόνια, πολλοί αναλυτές θεωρούσαν ότι είναι ένα προκαταρκτικό συμπέρασμα ότι η BP θα αναγκαστεί να μειώσει το μέρισμα της.
Αντ 'αυτού, η BP ήταν σε θέση να κρατήσει τη γραμμή και τώρα αυξάνει το μέρισμα πάλι, αν και αργά.
Η μετοχή της BP ήδη αποδίδει 5,7%, έτσι οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να κρατήσουν τις μετοχές τους. Και με P / E μικρότερο από 11  η BP είναι επίσης μια από τις φθηνότερες πετρελαϊκές εταιρείες με βάση τα κέρδη.

Valero (VLO)

Οι μετοχές διύλισης τείνουν να είναι μακροπρόθεσμοι εκτελεστές σε ολοκληρωμένες πετρελαϊκές εταιρείες. Τείνουν να είναι πιο ευμετάβλητες, καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις διακυμάνσεις διαφόρων προϊόντων πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε αντίθεση με την τιμή του ίδιου του πετρελαίου.
Στη δεκαετία αυτή, τα διυλιστήρια των Η.Π.Α. απολάμβαναν μια ασυνήθιστα ισχυρή αγορά για τα τελικά τους προϊόντα. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια ασυνήθιστα υψηλή περίοδο κερδοφορίας που είναι απίθανο να συνεχιστεί επ 'αόριστον.
Ως βραχυπρόθεσμη επένδυση τις προσεχείς εβδομάδες ή μήνες, υπάρχουν πολλά θετικά για την Valero (NYSE: VLO). Η κυρίαρχη εταιρεία διύλισης είδε την διακύμανση των μετοχών από $ 120 έως $ 70 από τον Οκτώβριο του 2018 έως το τέλος του έτους και έχει μόλις ανατιμηθεί στα $ 84 τώρα.
Η πτώση της Valero δεν οφειλόταν μόνο στην αστάθεια της αγοράς. Η βασική μέτρηση τους, η εξάπλωση της «ρωγμής», επίσης κατέρρευσε σε 10ετή χαμηλά. Η «ρωγμή" μετράει πόσο τα διυλιστήρια κερδίζουν από το αργό πετρέλαιο σε αναλογία βενζίνης και πετρελαίου θέρμανσης.
Σε κάθε περίπτωση, ένας μάνατζερ της Valero προχώρησε σε μαζικό buy-in των 25.000 μετοχών, καθώς η μετοχή έφθασε στα χαμηλά της, σχεδόν διπλασιάζοντας τη θέση του στην επιχείρηση.
Αυτή είναι μια ωραία ψήφος εμπιστοσύνης στις ταραγμένες αγορές. Εν τω μεταξύ, η εξάπλωση της ρωγμής έχει ανακάμψει από το «βύθισμα» του χειμώνα, κινούμενη σε υπερδιπλάσια επίπεδα για να επιστρέψει σε πιο κανονικά (και κερδοφόρα για την Valero) επίπεδα.
Οι αναλυτές βλέπουν την διαπραγμάτευση μετοχών της VLO με P/E 8, ενώ επίσης καταβάλλει μέρισμα 4,3%. Η μετοχή δεν είναι το είδος που πιθανώς θέλει ένας επενδυτής για μακροπρόθεσμη επένδυση, αλλά φαίνεται ώριμο για μια κερδοφόρα συναλλαγή, καθώς κνείται με την υπόλοιπη αγορά προς τα πάνω.

San Juan Basin Royalty Trust (SJT)

Πολύ μικρότερο όνομα με διαφορετικό προφίλ κινδύνου / ανταμοιβής, η μετοχή  San Juan Basin Royalty Trust (NYSE: SJT).
Η San Juan λαμβάνει μερίδιο εσόδων για το σύνολο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που παράγεται από πεδία στο Νέο Μεξικό. Σε αυτό το σημείο, ο τομέας παράγει ουσιαστικά όλα τα έσοδά του από το φυσικό αέριο.
Η τεράστια πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου από 15 δολάρια πριν από λίγα χρόνια σε μόλις 3 δολάρια έχει μειώσει την αξία της μετοχής SJT. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές να τοποθετηθούν.
Η παραγωγή του San Juan προέρχεται από πηγάδια με μεγάλη διάρκεια ζωής, σε αντίθεση με τα πιο πρόσφατα φρεάτια που έχουν τεράστια παραγωγή αλλά μειώνεται σταδιακά.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το πεδίο του San Juan θα   συνεχίσει να παράγει, ακόμη και αφού πολλά από τα νεότερα ξεθωριάσουν.
Ο χειριστής του τομέα του San Juan  πώλησε πρόσφατα το πεδίο σε έναν πιο επιθετικό φορέα εκμετάλλευσης που θα θέσει σε λειτουργία περισσότερα πηγάδια. Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της παραγωγής από την περιοχή της Trust, με αποτέλεσμα υψηλότερα μερίσματα. Η San Juan πληρώνει ένα μηνιαίο μέρισμα, επί του παρόντος στο ετήσιο εύρος απόδοσης 9%. 
Σε περίπτωση εμφάνισης περισσότερου φυσικού αερίου  η μετοχή SJT θα μπορούσε να διπλασιαστεί και πάλι γρήγορα. Προς το παρόν, οι ιδιοκτήτες της μπορούν να απολαύσουν τεράστια απόδοση μερισμάτων από ένα trust που λειτουργεί με πολύ μικρότερο κίνδυνο από μια συνηθισμένη μικρή εταιρεία E & P.

www.worldenerynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης