Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Κοινές δράσεις της περιβαλλοντικής επιχειρηματικότητας Ελλάδας και Σερβίας - 1ο FORUM στο Βελιγράδι

Κοινές δράσεις της περιβαλλοντικής επιχειρηματικότητας Ελλάδας και Σερβίας - 1ο  FORUM στο Βελιγράδι
Ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι το 1ο Forum Σερβίας-Ελλάδας δεν αφορά μόνο στη συνεργασία των Υπουργείων Περιβάλλοντος των δύο χωρών, αλλά αποσκοπεί και στη δημιουργία απευθείας και αυτόνομων επιχειρηματικών και οικονομικών σχέσεων.
Ολοκληρώθηκε σήμερα η διήμερη επίσκεψη του Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλου, στο Βελιγράδι, ως επικεφαλής αποστολής είκοσι (20) ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος, έπειτα από σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Σερβίας. Οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν τους δεσμούς που τις ενώνουν υπογράφοντας Μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής.

Ο Σωκράτης Φάμελλος απευθυνόμενος στον Σέρβο ομόλογό του, Goran Trivan, ανέφερε: "Η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Σερβίας αποδεικνύει ότι υπάρχει βαθιά κατανόηση και ουσιαστική συνεργασία που στηρίζονται σε μια σχέση αιώνων". Σε αυτή την κατεύθυνση "η Ελλάδα έχει αποφασίσει να στηρίξει αυτή την κοινή διαδρομή, και προς την ευρωπαϊκή οικογένεια, και ταυτόχρονα στον κοινό δρόμο βελτίωσης των συνθηκών της  ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος, αλλά και της  ευημερίας των κοινωνιών των δύο χωρών".

"Πιστεύουμε βαθιά ότι η βαλκανική χερσόνησος μπορεί να αποτελέσει ένα υπόδειγμα συνεργασίας και φιλίας που να στηρίζεται πρώτα στην ειρήνη", συνέχισε ο Αν. ΥΠΕΝ επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα στηρίξει τις επιλογές του Υπουργού Περιβάλλοντος της Σερβίας και στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και στο πλαίσιο άλλων δραστηριοτήτων των Ηνωμένων Εθνών, διότι "η παγκόσμια πολιτική συμφωνία που περιλαμβάνει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή αποτελούν το καλύτερο υπόβαθρο για όλες τις διεθνείς συμφωνίες και κυρίως για την συνεργασία κρατών και πολιτών".

Νωρίτερα, σήμερα, στο 1ο Forum Σερβίας - Ελλάδας, με θέμα το περιβάλλον, που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Βελιγραδίου, παρουσία εκπροσώπων ελληνικών και σερβικών επιχειρήσεων και φορέων, ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε ότι εάν η παγκόσμια κοινότητα δεν επιτύχει τους περιβαλλοντικούς της στόχους "δεν θα έχει κανένα νόημα να συζητάμε για την επιχειρηματική κοινότητα ή για επενδύσεις". Επανέλαβε δε, ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν αντιστρατεύεται την ανάπτυξη, αντίθετα "δημιουργεί νέες ευκαιρίες στην επιχειρηματική κοινότητα, νέες δυνατότητες στην οικονομία και την εργασία. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αναπαράγουμε κοινωνικά και οικονομικά μοντέλα που καταναλώνουν ενέργεια, φυσικούς πόρους, που δημιουργούν απόβλητα αντί νέες πρώτες ύλες".
 
"Είναι ξεκάθαρη η ανάγκη σε παγκόσμιο επίπεδο για μια διαφορετική ανάγνωση διαχείρισης των φυσικών πόρων, οι οποίοι μαζί με τις ΑΠΕ και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κυκλική οικονομία είναι οι  νέες, μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες στις οποίες μπορούν να επενδύσουν οι επιχειρήσεις της Σερβίας και της Ελλάδας", συμπλήρωσε καλώντας την επιχειρηματικότητα που δραστηριοποιείται στον τομέα του περιβάλλοντος να δημιουργήσει η ίδια τις ευκαιρίες. Όπως είπε χαρακτηριστικά: "Δεν χρειαζόμαστε απλώς μια συμφωνία της επιχειρηματικής κοινότητας με κοινές επενδύσεις και δραστηριότητες στις δύο χώρες. Χρειαζόμαστε ταυτόχρονα και μια ετοιμότητα του δημόσιου τομέα των κρατών μας προκειμένου να φιλοξενήσει, να υποστηρίξει και να αποτελέσει τον καταλύτη γι' αυτές τις επιχειρηματικές δραστηριότητες".

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι το 1ο Forum Σερβίας-Ελλάδας δεν αφορά μόνο στη συνεργασία των Υπουργείων Περιβάλλοντος των δύο χωρών, αλλά αποσκοπεί και στη δημιουργία απευθείας και αυτόνομων επιχειρηματικών και οικονομικών σχέσεων. "Το Forum είναι ο καταλύτης, τα αποτελέσματά του θα τα κρίνουν οι πολίτες των δύο κρατών, αυτοί είναι οι τελικοί κριτές. Συνεπώς, η σημερινή ημέρα είναι η αρχή των διμερών συνεργασιών, οι οποίες θα πρέπει να συμπεριλάβουν και άλλες πτυχές, όπως είναι για παράδειγμα η αδελφοποίηση των καθαρών πόλεων. Όσον αφορά στην επιχειρηματικότητα θα πρέπει να ενσωματώσει την καινοτομία στην παραγωγική της διαδικασία και να ανταποκριθεί άμεσα στα νέα δεδομένα".

Και κατέληξε λέγοντας: "Κλείνω με τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, και την εντολή του να δουλέψουμε μαζί, όπως θα δουλεύαμε με οποιονδήποτε συμπατριώτη μας. Αυτή είναι μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης που ισχύει για το σύνολο της γειτονιάς μας, που είναι τα Βαλκάνια. Επιδιώκουμε - και θα το καταφέρουμε όλοι μαζί- τα Βαλκάνια να αποτελέσουν μια περιοχή που θα διαπνέεται από τις αξίες του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, της ειρήνης και της αλληλεγγύης, και ταυτόχρονα θα εκπέμπει δημιουργικότητα, πρόοδο και ευημερία".

 

www.worldenerynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης