Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

«Πράσινους» aggregators στην αγορά ρεύματος προεξοφλεί το αντικίνητρο παραμονής στον ΦοΣΕΤεΚ

«Πράσινους» aggregators στην αγορά ρεύματος προεξοφλεί το αντικίνητρο παραμονής στον ΦοΣΕΤεΚ

Άδεια εκπροσώπησης υπέβαλε πρόσφατα στη ΡΑΕ η εταιρία Μυτιληναίος, ενώ για τον ίδιο σκοπό έχει ιδρυθεί η Optimus Energy όπου μετέχει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Τις βάσεις για την υγιή ανάπτυξη των «πράσινων» aggregators στη χώρα μας θέτει, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου των ΑΠΕ, το αντικίνητρο παραμονής στον Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης Τελευταίου Καταφυγίου (ΦοΣΕΤεΚ), το οποίο προβλέπει η πρόσφατη υπουργική απόφαση.
Έτσι, το αντικίνητρο ανοίγει τον δρόμο ώστε στη συγκεκριμένη αγορά να δραστηριοποιηθούν λίγες εταιρείες, οι οποίες μάλιστα θα προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις.
Δύο χαρακτηριστικά που, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες, είναι σημαντικά ώστε να λειτουργήσουν πετυχημένα οι «πράσινοι» aggregators και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, με την οποία ορίζεται ως ΦοΣΕΤεΚ ο ΔΑΠΕΕΠ, το αντικίνητρο παραμονής στον «πράσινο» aggregator τελευταίου καταφυγίου θα ξεκινήσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2020, ενώ ορίζεται ως 5% επί της αντίστοιχης μηνιαίας Ειδικής Τιμής Αγοράς (Ε.Τ.Α.) της τεχνολογίας που ανήκει ο σταθμός.
Ένα «πέναλτι» που, όπως σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες, αφήνει εξαρχής χώρο για να δραστηριοποιηθούν Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ), προσελκύοντας σταδιακά ολοένα περισσότερα έργα ΑΠΕ, τα οποία θα εγκαταλείπουν τη λύση του τελευταίου καταφυγίου.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το αντικίνητρο του 5% περιορίζει τα περιθώρια χρέωσης που θα μπορούν να ζητούν οι ΦΟΣΕ από τους επενδυτές, ώστε να προσθέτουν νέα έργα στο σύνολο των ΑΠΕ που θα εκπροσωπούν.
Επομένως, αυτό τον ρόλο θα μπορούν να αναλάβουν μόνον εταιρείες που θα επενδύσουν από την πρώτη στιγμή σημαντικά κεφάλαια, ώστε να αναπτύξουν εξελιγμένα μοντέλα πρόβλεψης.
Κάτι που με τη σειρά του συνεπάγεται πως θα εμφανισθούν λίγοι σχετικά «παίκτες», οι οποίοι τελικά θα φτάσουν να εκπροσωπούν αρκετά μεγάλα «πράσινα» χαρτοφυλάκια, λειτουργώντας έτσι αποτελεσματικά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Οικονομική επιβάρυνση

Η αναγκαιότητα των Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης, είτε τελευταίου καταφυγίου είτε μη, προκύπτει από το γεγονός ότι τα έργα ΑΠΕ τα οποία έχουν κατοχυρώσει τιμή αναφοράς μέσω διαγωνισμού θα πρέπει να διαθέτουν την ηλεκτροπαραγωγή τους στο σύστημα με όρους αγοράς. 
Κάτι που σημαίνει μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να προβλέπουν την παραγωγή τους, ενώ θα υπόκεινται σε οικονομικές επιβαρύνσεις όταν αυτή η πρόβλεψη αποκλίνει από την πραγματική παραγωγή.
Οι ιδιοκτήτες των μονάδων ΑΠΕ μπορούν βέβαια να αναλάβουν οι ίδιοι τη συμμετοχή τους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, το «αντίτιμο» θα είναι πως οι προβλέψεις θα έχουν μεγάλες αποκλίσεις από την πραγματικά παραγωγή και επομένως μεγάλα κόστη.
Έτσι, αναπόφευκτα θα εκχωρήσουν αυτό τον ρόλο σε έναν «πράσινο» aggregator, ο οποίος θα εκπροσωπεί ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων διασπαρμένων ανά την επικράτεια και επομένως θα πετυχαίνει εξ ορισμού καλύτερες προβλέψεις για το σύνολο του χαρτοφυλακίου.
Ρόλο aggregator διεκδικούν ήδη ορισμένες εταιρείες.
Για παράδειγμα, άδεια εκπροσώπησης υπέβαλε πρόσφατα στη ΡΑΕ η Μυτιληναίος, ενώ για τον ίδιο σκοπό έχει ιδρυθεί η Optimus Energy στην οποία μετέχει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Παράλληλα, θα υπάρχει ο aggregator τελευταίου καταφυγίου, δηλαδή ο ΔΑΠΕΕΠ, για την παραμονή όμως στον οποίο θα υπάρχει αντικίνητρο, αφού προορίζεται να αποτελέσει την έσχατη λύση για τους ιδιοκτήτες έργων ΑΠΕ, έχοντας τον χαρακτήρα της εκτάκτους κατάστασης.
Το αντικίνητρο του 5%, που θα ισχύσει από το 2020, είναι σχετικά μικρό για να μην επιβαρυνθούν σημαντικά σε πρώτη φάση οι παραγωγοί ΑΠΕ.
Συνιστά όμως και κίνητρο για τους ΦΟΣΕ ώστε να προσφέρουν ακόμη χαμηλότερη χρέωση, και έτσι να μεγαλώσουν σταδιακά το χαρτοφυλάκιο που εκπροσωπούν, βελτιώνοντας παράλληλα την προβλεπτικότητά τους.
Ένα κίνητρο που ωστόσο θα αφορά μόνο εταιρείες που θα διαθέσουν σημαντικά ποσά για να αποκτήσουν τη σχετική τεχνογνωσία και επομένως να το ανταγωνισθούν.
Επομένως, αυτή η πρώτη φάση θα αποτελέσει το στάδιο που θα δοκιμασθούν οι ΦΟΣΕ οι οποίοι θα ιδρυθούν στην Ελλάδα.
Όσοι «επιβιώσουν» μέχρι τη στιγμή που η ενδοημερήσια αγορά θα αποκτήσει επαρκή ρευστότητα και το ποσοστό παραμονής θα αρχίσει να κλιμακώνεται, θα είναι πλέον ώριμοι για να αναλάβουν τα ηνία στην εκπροσώπηση των έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης