Ενέργεια

Γ. Σταθάκης: Επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ από ενεργειακές διασυνδέσεις, ΑΠΕ και δίκτυα φυσικού αερίου

Γ. Σταθάκης: Επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ από ενεργειακές διασυνδέσεις, ΑΠΕ και δίκτυα φυσικού αερίου
Ο υπουργός επανέλαβε ότι «μέχρι το 2030 χρειαζόμαστε ένα εξοικονομώ κατ’ οίκον ετησίως» και προανήγγειλε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα εξαγγελθεί το νέο πρόγραμμα για 20.000 κατοικίες
Επενδύσεις άνω των 20 δις ευρώ στις ενεργειακές διασυνδέσεις, τις ΑΠΕ και τα δίκτυα φυσικού αερίου προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο Power & Gas Supply Forum.
Όπως είπε οι επενδύσεις για έργα ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα ξεπεράσουν τα 8,5 δις και θα προέλθουν κυρίως από ιδιωτική πρωτοβουλία.
Αναφερόμενος στα μεγάλα έργα που θα πραγματοποιηθούν μέσα στην επόμενη 8ετία, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι αναμένονται επιπλέον 8,8 δις. ευρώ επενδύσεις για τις διασυνδέσεις των νησιών. Αυτές, όπως σημείωσε, θα εξοβελίσουν την παραγωγή ενέργειας από πετρέλαιο και είναι μεταξύ άλλων και οικονομικά επιβεβλημένες καθώς θα εκμηδενίσουν τα ΥΚΩ.
Όσον αφορά στην επέκταση δικτύου του φυσικού αερίου (και τα έργα σε μεγάλες πόλεις κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα), οι επενδύσεις αναμένεται να φθάσουν τα 4 δις. ευρώ ενώ σημαντικά βήματα αναμένεται να γίνουν και στην εξοικονόμηση ενέργειας όπου η Ελλάδα βρίσκεται πίσω. Ο υπουργός επανέλαβε ότι «μέχρι το 2030 χρειαζόμαστε ένα εξοικονομώ κατ’ οίκον ετησίως» και προανήγγειλε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα εξαγγελθεί το νέο πρόγραμμα για 20.000 κατοικίες.
Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στη διαμόρφωση ενός πιο ελκυστικού περιβάλλοντος για τις ενεργειακές κοινότητες σημειώνοντας ότι «για να διευκολύνουμε τη συμμέτοχη νέων υποκειμένων στην ενεργειακή αγορά θεσμοθετήσαμε τις ενεργειακές κοινότητες. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το πρώτο πακέτο χρηματοδότησης των ενεργειακών κοινοτήτων και οριστικοποιήθηκε η τιμολόγηση δίνοντας στις ενεργειακές κοινότητες ένα 10% πάνω από την τιμή του διαγωνισμού ως ένα ισχυρό κίνητρο».
Το θεσμικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της αγοράς για τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο έχει ολοκληρωθεί, σημείωσε ο υπουργός και στο πλαίσιο αυτό έκανε αναφορά στην εφαρμογή του target model και στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, «το οποίο προσδοκούμε ότι το β’ εξάμηνο θα μπορέσει να λειτουργήσει με τις προβλεπόμενες αγορές», όπως τόνισε. «Η δεύτερη πλευρά του targetmodel αφορά στις διασυνδέσεις με τις γειτονικές αγορές, τη συγκρότηση ισχυρών περιφερειακών αγορών οι οποίες θα μπορέσουν να συγκλίνουν στην κατεύθυνση της ενιαίας αγοράς», επεσήμανε ο κ. Σταθάκης.
Ειδική αναφορά έγινε και στο σύστημα των πράσινων πιστοποιητικών με τα οποία οι μεγάλοι ενεργειακοί καταναλωτές θα μπορούν να διαμορφώνουν το ενεργειακό μείγμα που οι ίδιοι επιθυμούν.
Στον τομέα της έρευνας και της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, η Ελλάδα ακολουθεί ένα κοινό βηματισμό με άλλες χώρες (Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιταλία, Ιορδανία κλπ). «Η Ανατολική Μεσόγειος για πρώτη φορά θα δώσει το παρών στο χάρτη παραγωγής υδρογονανθράκων. Η μεταφορά του φυσικού αερίου βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων και μεγάλων project (East Med, TAP, IGB κλπ), ανέφερε ο υπουργός.
Σχετικά με τις δυνατότητες της Ελλάδας, σημείωσε ότι έχουν επικυρωθεί στη Βουλή οι παλιές συμβάσεις και ότι το επόμενο δεκαήμερο θα υπογραφούν οι συμβάσεις στις θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και το οικόπεδο 10.

Aναλυτικά
Ο κλάδος της ενέργειας βρίσκεται προ μίας διαδικασίας ριζικού μετασχηματισμού, με κινητήρια δύναμη τις δυνατότητες που προσφέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας, τις προκλήσεις που γεννά η κλιματική αλλαγή και τις ευκαιρίες που αναδεικνύει η περαιτέρω θεσμική ενοποίηση της Ευρώπης, σε ένα περιβάλλον ευρύτερων γεωπολιτικών ανακατατάξεων τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κάνοντας την εισαγωγική ομιλία στο «Power & Gas Supply Forum – Η ελληνική αγορά προμήθειας μπροστά στα νέα δεδομένα».
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι υπό το πρίσμα αυτών των αλλαγών οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να συμπυκνωθούν σε τρεις θεμελιώδεις κατηγορίες.
Η πρώτη αφορά στην απελευθέρωση των αγορών, όπου βασική αρχή της κυβέρνησης υπήρξε ο διαχωρισμός της ιδιοκτησίας των δικτύων από το εμπορικό κομμάτι, με τη διασφάλιση ότι το Δημόσιο θα διατηρήσει αυξημένη παρουσία στα δίκτυα, πουλώντας πλειοψηφικό μερίδιο σε στρατηγικούς επενδυτές στα εμπορικά κομμάτια.
Η δεύτερη αφορά στο target model, βάσει του οποίου προχωρά το σχέδιο ενοποίησης της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς. Το Χρηματιστήριο Ενέργειας αναμένεται να λειτουργήσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους με τις προβλεπόμενες αγορές. Η ενσωμάτωση των διμερών συμβολαίων στη χονδρική αγορά θα αλλάξει τους κανόνες του ανταγωνισμού και τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας. Επιπλέον, η Ελλάδα προχωρά στη συγκρότηση ισχυρών περιφερειακών αγορών, στην κατεύθυνση μίας ευρωπαϊκής αγοράς και στο πλαίσιο αυτό ενισχύονται οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Ιταλία, τη Βουλγαρία και το αμέσως προσεχές διάστημα με τη Βόρεια Μακεδονία.
Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στο σύστημα των Πράσινων Πιστοποιητικών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Είναι, όπως υπογράμμισε, μια νέα αγορά όπου οι επιχειρήσεις θα αγοράζουν ενέργεια από συγκεκριμένο μείγμα παραγωγής. Αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα πιστοποιητικά του μείγματος για να κατοχυρώνουν την «πράσινη» εικόνα τους και, παράλληλα, οι πόροι που θα προκύψουν θα αντικαταστήσουν το σύστημα χρηματοδότησης των ΑΠΕ.

Η τρίτη θεμελιώδης κατηγορία μεταρρυθμίσεων αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που ουσιαστικά αφορούν την καρδιά της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια. Οι ΑΠΕ θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος της ενεργειακής μετάβασης, καθώς την επόμενη δεκαετία οι επενδύσεις σε έργα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 8,5 δισ. ευρώ.
Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι, προκειμένου να διευκολυνθεί η ενεργειακή μετάβαση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
•    αντικατατέστησε το σύστημα εγγυημένων τιμών για αποζημιώσεις ΑΠΕ με σύστημα ανταγωνιστικών διαδικασιών, που ήδη διενεργούνται και έχουν επιτρέψει στις τιμές να γίνουν πολύ ανταγωνιστικότερες,
•    πρόσφατα νομοθέτησε σύγχρονο πλαίσιο για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας – μιας μορφής ΑΠΕ που η χώρα μπορεί να εκμεταλλευτεί,
•    διαμόρφωσε σύγχρονο χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, μέσω του Ειδικού και των Περιφερειακών Σχεδίων, συμβάλλοντας τόσο στην ασφάλεια δικαίου όσο και στην ομαλή συνύπαρξη με τις τοπικές κοινωνίες,
•    για να δευκολυνθεί η συνύπαρξη αυτή αλλά και επιτραπεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ σε μικρότερες κλίμακες, νομοθέτησε το πλέον σύγχρονο στην Ευρώπη θεσμικό πλαίσιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες.
Στη συνέχεια ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στον στόχο της εξοικονόμησης ενέργειας, ο οποίος αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για τη χώρα σε όλους τους τομείς, καθώς καλούμαστε να επιτύχουμε ρυθμό βελτίωσης κατά τουλάχιστον 1,5%. Πιο ειδικά στο θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, που γίνεται στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, αναμένεται ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για 20.000 νοικοκυριά.
Ο εξηλεκτρισμός αποτελεί μια δεύτερη μεγάλη πρωτοβουλία στην εξοικονόμηση, τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς η συμβολή του σε κλάδους που σήμερα χρησιμοποιούν πετρέλαιο, όπως οι μεταφορές, αναμένεται σημαντική. Από την πλευρά του Υπουργείου ετοιμάζεται το θεσμικό πλαίσιο για την ηλεκτροκίνηση, που θα ολοκληρώσει αυτή την πρωτοβουλία.
Περνώντας στο θέμα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ο κ. Σταθακης έκανε λόγο για θέμα γεωπολιτικής σημασίας και σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κοινό βηματισμό με τις Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτος και Ιταλία. Από την πλευρά της Ελλάδας έχουν ολοκληρωθεί οι συμβάσεις των παλιών διαγωνισμών, ενώ για το Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό αναμένεται να γίνουν στο επόμενο δεκαήμερο. Επιπλέον, ολοκληρώθηκε και στάλθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς εξέταση η περιβαλλοντική μελέτη για το οικόπεδο νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η σύμβαση θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή πριν το καλοκαίρι, τονίζοντας ότι το σχετικό αίτημα παραχώρησης υπεβλήθη τον Ιούνιο 2017 και υπεγράφη έναν χρόνο μετά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης