Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Νέα εποχή για τον Όμιλο ΑVAX - Έμφαση σε κατασκευές, παραχωρήσεις, ενέργεια

tags :
Νέα εποχή για τον Όμιλο ΑVAX - Έμφαση σε κατασκευές, παραχωρήσεις, ενέργεια
Ο βασικός μέτοχος του Ομίλου Κωσταντίνος Κουβαράς, εμφανώς συγκινημένος παρουσίασε το νέο λογότυπο του Ομίλου
Nέα εποχή για τον κατασκευαστικό όμιλο J&P Aβαξ οποίος πλέον μετονομάζεται σε ΑVAX σηματοδότησε η χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε σε έντονα φορτισιακό κλίμα.
Ο βασικός μέτοχος του Ομίλου Κωσταντίνος Κουβαράς, εμφανώς συγκινημένος παρουσίασε το νέο λογότυπο του Ομίλου, το οποίο όπως είπε γυρίζει πίσω στην εποχή που δημιουργήθηκε ο κατασκευαστικός Όμιλος και ο οποίος συνεχίζει να διατηρεί ηγετική παρουσία στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Όπως τόνισε ο κ. Κουβαράς «η ΑVAX φέρει ως κληρονομιά 80 χρόνια παρουσίας και δραστηριοποίησης στο χώρο των κατασκευών με ένα μεγάλο ιστορικό επιτυχημένων παραδόσεων, εμβληματικών έργων, υποδομής, εταιρικής ανάπτυξης, συμβολής στην οικονομία και εποτυχημένης παρουσίας στις διεθνείς αγορές.
Ως στόχο έχει να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο, αναδεικνύοντας το ρόλο που οφείλουν να διαδραματίσουν εταιρείες του βεληνεκούς της σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης και προόδου».
Αναφερόμενος στην πτώχευση της μητρικής J&P Overseas ο κ. Κουβαράς διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχουν επιπώσεις στην AVAX καθώς ήδη έχει ολοκληρώσει τα έργα που εκτελούσε σε κοινοπραξία με τοκυπριακό Όμιλο,
Ειδικότερα έργα που εκτελούσε σε κοινοπραξία με την Overseas, η ΑVAX είναι δύο μεγάλα έργα οδοποιίας στο Κατάρ (συνολικής αξίας 1,025 δισ. ευρώ) που ολοκληρώνονται (ποσοστό της ελληνικής εταιρείας 25%), καθώς και ένα μεγάλο αθλητικό στάδιο εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου που θα γίνει το 2022 στην προαναφερόμενη χώρα, ενώ στην Ιορδανία ολοκληρώνουν έργο επέκτασης αεροδρομίου.

Στα 1,1 δισ ευρώ το ανεκτέλεστο

Σήμερα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων του Ομίλου ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ με τα έργα στην εγχώρια αγορά να αντιπροσωπεύουν ποσοστό 36% και τα διεθνή ποσοστό 64%.
Στην εγχώρια αγορά, βασικό άξονας της AVAX είναι η συμμετοχή σε σημαντικά έργα υποδομών, όπως η επέκταση της Γραμμής 3 του Mετρό, συνολικού προϋπολογισμού 467 εκ. ευρώ, για την οποία η Εταιρεία θα παραδώσει τον Ιούνιο 3 νέους σταθμούς. Επιπλέον, πρόσφατα η εταιρεία ανέλαβε μέσω ΣΔΙΤ το έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ηλεία, ως μέρος της κοινοπραξίας «Μεσόγειος - AVAX - ΑΑΓΗΣ».
Παράλληλα, η AVAX έχει καταθέσει προσφορά για την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό, ως μέρος της κοινοπραξίας με τις εταιρείες Ghella και Alstom Transport. Επίσης, η Εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανάληψη σειράς σημαντικών έργων, όπως μεταξύ άλλων:
Τα δύο τμήματα του Αυτοκινητόδρομου του Βόρειου Άξονα της Κρήτης, με παραχώρηση και ΣΔΙΤ
Ο αγωγός Φυσικού Αερίου διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας, όπου έχει προεπιλεγεί
Χερσαία τμήματα του αγωγού Φυσικού Αερίου «Ποσειδών».
Σε ότι αφορά την διεθνή παρουσία της, η εταιρεία στοχεύει σε επέκταση των δραστηριοτήτων της διεκδικώντας και υλοποιώντας σημαντικά έργα υποδομών στις μεταφορές, οδοποιίες, ενεργειακά κ.α. Παράλληλα, σημαντική είναι η παρουσία της AVAX στις αγορές του Ιράκ, όπου ξεχωρίζει η κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ρεύματος 1500MW, και του Κατάρ, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έργα οδοποιίας αλλά και η κατασκευή του Qatar Foundation Stadium για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2022.
Σημαντική επίσης θα παραμείνει η δραστηριότητα της AVAX στην Κύπρο όπου μετά την ολοκλήρωση του σύγχρονου Κέντρου Πληροφόρησης - Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου», η εταιρεία ολοκληρώνει την επέκταση της Μαρίνας Λεμεσού, με ορίζοντα αποπεράτωσης τον Απρίλιο του 2020.

Εμφαση στην ενέργεια

Στον στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου περιλαμβάνεται η περαιτέρω αύξηση του σημαντικού μεριδίου που κατέχει η 100% θυγατρική της Volterra, μέσω της δραστηριοποίησης της στην ανάπτυξη έργων και παραγωγής ενέργειας, καθώς και στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Η Volterra συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ισχυρούς παίκτες του κλάδου με εκτιμώμενο κύκλο εργασιών για το 2018 τα 86 εκ. ευρώ και χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 330 MW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, ενώ στην εγχώρια αγορά λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας κατέχει μερίδιο που ξεπερνά το 1,5% της συνολικής κατανάλωσης.

Στο 31% η συμμετοχή της οικογένειας Ιωάννου

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της αύξησης, ύψους 20 εκατ. ευρώ, προβλέπεται η ενίσχυση της συμμετοχή της οικογένειας Ιωάννου από το υφιστάμενο 5% σε περίπου 31%. Αντίθετα το ποσοστό που ελέγχει η J&P Investments θα υποχωρήσει από 41,59% σε περίπου 24%, ενώ οι έλληνες μεγαλομέτοχοι Κων. Μιτζάλης και Κων. Κουβαράς εκτιμάται ότι θα αυξήσουν το ποσοστό τους σε 17% και 7%, αντίστοιχα.

www.worldeneergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης