Η Φινλανδία επιχορηγεί με 3,5 εκατ. ευρώ επτά έργα αιολικής ενέργειας

Η Φινλανδία επιχορηγεί  με 3,5 εκατ. ευρώ επτά  έργα αιολικής ενέργειας
Οι επιδοτήσεις θα καταβληθούν για περίοδο 12 ετών
Η Φινλανδία θα επιχορηγήσει επτά έργα αιολικής ενέργειας που θα αυξήσουν τη συνολική παραγωγική ικανότητα της χώρας σε αιολική ενέργεια κατά περίπου ένα τέταρτο, σύμφωνα με  ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών και απασχόλησης της χώρας, την Τετάρτη 27/3/2019.
Τα έργα θα προσθέσουν συνολική παραγωγή 1,36 terawatt (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως και θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη χώρα, που είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας, να εξαρτάται λιγότερο από τη Σουηδία και τη Ρωσία.
Η Φινλανδία αποφάσισε επίσης να απαγορεύσει τη χρήση άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας μέχρι το 2029 και αποσκοπεί στην αντικατάσταση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα με δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες και νέα έργα ανανεώσιμης ενέργειας.
Οι επιδοτήσεις τιμολογίων που θα καταβληθούν σε κάθε αιολικό έργο θα εξαρτηθούν από τις προσφορές που έλαβε το υπουργείο, με μέση τιμή 2.49 ευρώ ανά μεγαβάτ ώρα (MWh), αναφέρεται στην ανακοίνωση.
"Η χαμηλότερη αποδεκτή τιμή προσφοράς ήταν 1,27 ευρώ / MWh και η υψηλότερη από 3,97 ευρώ / MWh" .
Πλήρης επιδότηση καταβάλλεται όταν ο μέσος όρος της τιμής αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας τριών μηνών είναι ίσος ή χαμηλότερος από την τιμή αναφοράς των 30 ευρώ / MWh.
Αν η αγοραία τιμή υπερβαίνει την τιμή αναφοράς, θα χρησιμοποιηθεί μια ολίσθηση. Δεν θα καταβληθεί επιδότηση εάν η τιμή αγοράς είναι υψηλότερη από το άθροισμα της τιμής αναφοράς και του εγκεκριμένου τροφοδοτικού τέλους, πρόσθεσε το υπουργείο.
Οι επιδοτήσεις, τις οποίες το υπουργείο δήλωσε ότι δεν θα υπερβούν συνολικά τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, θα καταβληθούν για περίοδο 12 ετών, η οποία αρχίζει το αργότερο τρία χρόνια από την ημερομηνία έγκρισης της απόφασης.
"Το σύστημα τιμολογίων τροφοδοσίας ήταν ένας από τους βασικούς κινητήριους μοχλούς στην κατασκευή αιολικών σταθμών, όπως δείχνει ο μεγάλος αριθμός προσφορών που υποβλήθηκαν", ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.
Ο διαγωνισμός ήταν τεχνολογικά ουδέτερος, αλλά οι μοναδικές προσφορές που έλαβε το υπουργείο ήταν για  έργα αιολικής ενέργειας. Υποβλήθηκαν συνολικά 26 προσφορές, εκ των οποίων επτά εγκρίθηκαν.
Η αιολική ενέργεια συνεισφέρει περίπου το 9% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας, συνολικού ύψους περίπου 6 TWh παραγόμενης ενέργειας το 2018, σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης βιομηχάνων.
Η Φινλανδία ανακοίνωσε το πρόγραμμα επιχορηγήσεων πέρυσι για να εξασφαλίσει ότι θα φτάσει τους κλιματικούς στόχους της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2030. Η πρώτη δόση της επιδότησης εκτιμάται ότι θα πληρωθεί το 2020.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης