Ενέργεια

Ν. Χριστοδουλίδης (ΥΠΕΞ Κύπρου): Ξεκάθαρη η πολιτική στήριξη των ΗΠΑ στα σχέδια για την ανατολική Μεσόγειο

Ν. Χριστοδουλίδης (ΥΠΕΞ Κύπρου): Ξεκάθαρη η πολιτική στήριξη των ΗΠΑ στα σχέδια για την ανατολική Μεσόγειο
Επαφές Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ
Την θέση ότι είναι ξεκάθαρη η πολιτική στήριξη των ΗΠΑ στην Κύπρο τόσο όσον αφορά την έρευνα και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και σχετικά με το σχεδιασμό Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ν. Χριστοδουλίδης ύστερα από τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ.
Με βασικά θέματα την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ, τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και την επανεκκίνηση του Κυπριακού ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ουάσινγκτον.
Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση στο State Department με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντέιβιντ Χέιλ, ενώ το μεσημέρι μετέβη στο Κογκρέσο για να συνομιλήσει με τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του State Department οι δυο πλευρές επαναβεβαίωσαν την πρόθεση τους να ενισχύσουν περαιτέρω το φάσμα της διμερούς συνεργασίας, με τον Αμερικανό υφυπουργό να επαναλαμβάνει την πάγια θέση των ΗΠΑ που αναγνωρίζει το δικαίωμα που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία για την έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της.
Στα διμερή θέματα, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι συζητήθηκε η αποφυγή διπλής φορολογίας, η κατάργηση της υποχρέωσης της βίζας για τους Κύπριους που επισκέπτονται την Αμερική, αλλά και η ανάγκη να δρομολογηθεί μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών.
Ο κ. Χριστοδουλίδης υποστήριξε ότι υπάρχει «ξεκάθαρη πολιτική στήριξη» από τις ΗΠΑ στα σχέδια για την ανατολική Μεσόγειο που θα συμβάλει στην κοινή αντιμετώπιση των προκλήσεων αλλά και την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζει η περιοχή ενώ συζητήθηκε και το θέμα της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, με τον Κύπριο ΥΠΕΞ να επαναλαμβάνει την θέση για την απρόσκοπτη ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και για την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης