Ενέργεια

ΕΕ: Εγκρίθηκαν οι νέοι κανόνες για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας -Cañete: Πιο ευέλικτες οι αγορές, ενσωματώνονται οι ΑΠΕ

tags :
ΕΕ: Εγκρίθηκαν οι νέοι κανόνες για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας -Cañete: Πιο ευέλικτες οι αγορές, ενσωματώνονται οι ΑΠΕ

Η Κομισιόν χαιρετίζει την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των νέων κανόνων για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Στην έγκριση τεσσάρων νέων κανόνων για την αγορά ενέργειας προχώρησε σήμερα 26/3/2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν η έγκριση των κανόνων σχεδίασης της αγοράς από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σηματοδοτεί την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη δέσμη μέτρων  «Καθαρή Ενέργεια για Όλους τους Ευρωπαίους».
Οι νέοι κανόνες, αναφέρει η ανακοίνωση, που καθιστούν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ κατάλληλη για το μέλλον και θέτουν τον καταναλωτή στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - ένα σημαντικό βήμα για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της να ενστερνιστούν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια , την ήδη εγκριθείσα νομοθεσία για το κλίμα του 2030 και την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της συμφωνίας του Παρισιού.
Με την ολοκλήρωση αυτών των τελευταίων τεσσάρων νομοθετικών πράξεων, ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις για τη δέσμη μέτρων για την Καθαρή Ενέργεια για Όλους τους Ευρωπαίους και η ΕΕ με στόχο την μείωση του άνθρακα   διατηρώντας ταυτόχρονα την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά της και θέσεις εργασίας.

Ο επίτροπος για την ενέργεια

Ο Επίτροπος αρμόδιος για το κλίμα και την ενέργεια Miguel Arias Cañete δήλωσε:
"Ευχαριστώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ισχυρή υποστήριξή του για την καθαρή και δίκαιη μετάβαση στην ενέργεια, οδηγώντας την ΕΕ ένα βήμα πιο κοντά στην Ενεργειακή Ένωση  με τους πολίτες στο επίκεντρό της, μία από τις βασικές προτεραιότητες που ο Πρόεδρος Juncker έθεσε για αυτή την Επιτροπή.
Η σημερινή έγκριση του νέου σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα καταστήσει πιο ευέλικτες τις αγορές ενέργειας και θα διευκολύνει την ενσωμάτωση μεγαλύτερου μεριδίου ανανεώσιμης ενέργειας.
 Μια ολοκληρωμένη ενεργειακή αγορά της ΕΕ είναι ο οικονομικά αποδοτικότερος τρόπος για την εξασφάλιση ασφαλών και προσιτών προμηθειών σε όλους τους πολίτες της ΕΕ.
Χαίρομαι ιδιαιτέρως που συμφωνήσαμε σε ένα κοινό πλαίσιο για τους μηχανισμούς χωρητικότητας που θα εξασφαλίσει ότι οι μηχανισμοί αυτοί θα ευθυγραμμίζονται στο μέλλον με τους κλιματικούς στόχους μας, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού »

Οι κανόνες

Οι τέσσερις κανόνες αφορούν την κατανάλωση και τιμολόγηση, την ενεργειακή φτώχεια, την αύξηση της διασυνοριακής ροής ηλεκτρικής ενέργειας, και την σταδιακή κατάργηση κρατικών ενισχύσεων για τα ορυκτά καύσιμα.
 Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου ενέκρινε  τα νέα μέτρα για την πρόληψη των διακοπών ρεύματος με στόχο την θωράκιση του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ.
Η συμφωνία για την εσωτερική αγορά ενέργειας εγκρίθηκε με 544 ψήφους, έναντι 76 και 40 αποχών. Η συμφωνία για τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού εγκρίθηκε με 551 ψήφους, έναντι 72 και 37 αποχών.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, οφέλη θα έχουν οι καταναλωτές λόγω των καινούργιων κανόνων, δεδομένου της πρόσβασης σε έξυπνους μετρητές, δυναμική τιμολόγηση και την επιλογή να αλλάξουν πάροχο, χωρίς χρέωση, εντός μιας μέγιστης περιόδου τριών μηνών -η οποία θα μειωθεί στις 24 ώρες μέχρι το 2026.
Τα κράτη μέλη θα συνεχίσουν να έχουν επίσης τη δυνατότητα να ρυθμίζουν προσωρινά, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τις τιμές για να βοηθήσουν και να προστατεύσουν τα νοικοκυριά που βιώνουν την ενεργειακή φτώχεια και είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης ωστόσο θα πρέπει να παραμείνουν ο κύριος μηχανισμός αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας.
Ένας από τους κύριους στόχους των νέων κανόνων, όπως αναφέρει η Επιτροπή, είναι να επιτραπεί η διασυνοριακή μεταφορά τουλάχιστον 70% της ποσότητας παραγόμενου ηλεκτρισμού για εμπορική χρήση, καθιστώντας ευκολότερο το εμπόριο ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Με αυτό τον τρόπο θα υποστηριχθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη του δεσμευτικού στόχου της ΕΕ για το 32% της συνολικής παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030.
Οι κανονισμοί της ΕΕ που ισχύουν αυτή τη στιγμή επιτρέπουν στις εθνικές αρχές να χρηματοδοτούν σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, έτσι ώστε αυτοί να βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής για περιορισμένο χρονικό διάστημα και να ενεργοποιηθούν σε περίπτωση κορύφωσης της ζήτησης - γνωστοί ως μηχανισμοί δυναμικότητας. Οι νέοι κανόνες θα εισάγουν αυστηρότερα όρια χρηματοδότησης από τα κράτη μέλη για αυτούς τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου να αποτραπεί η παροχή κρατικής οικονομικής ενίσχυσης στους πλέον ρυπογόνους σταθμούς με βάση τα ορυκτά καύσιμα στην Ευρώπη.
Τα μέτρα θα ισχύσουν για όλες τις νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού, ενώ για τις ήδη υπάρχουσες από το 2025. Οι συμβάσεις δυναμικότητας που υπεγράφησαν πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2019 δεν θα επηρεαστούν από τους νέους κανόνες.

Διακοπές ρεύματος

Η νέα νομοθεσία που αφορά την αντιμετώπιση κινδύνων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας εγκρίθηκε με 569 ψήφους, έναντι 61 και 34 αποχών.
Τα νέα μέτρα  σύμφωνα με την ανακοίνωση θα διασφαλίσουν ότι οι πολίτες της ΕΕ θα είναι καλύτερα προστατευμένοι απέναντι στις ξαφνικές διακοπές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Τα κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να καταρτίσουν εθνικά σχέδια για την εκτίμηση του κινδύνου ενεργειακών ελλείψεων και για τη συνεργασία τους σε περιφερειακό επίπεδο. Τα κράτη μέλη που λαμβάνουν βοήθεια από άλλες χώρες της ΕΕ θα πρέπει στο τέλος να καλύψουν το εύλογο κόστος για την παροχή αυτής της βοήθειας.

Αγορά ηλεκτρισμού

Με στόχο την καλύτερη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, οι κανόνες για τη σύσταση του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) τροποποιήθηκαν ώστε οργανισμός θα αναλάβει περισσότερα καθήκοντα και αρμοδιότητες. Η συμφωνία εγκρίθηκε με 558 ψήφους υπέρ, 75 κατά και 31 αποχές.
Αναφερόμενη, στα βήματα που ακολουθούν για την υλοποίηση των μέτρων η Επιτροπή σημειώνει πως οι συμφωνίες θα πρέπει τώρα να εγκριθούν επισήμως από τους υπουργούς της ΕΕ και να δημοσιευθούν στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ πριν τεθούν σε ισχύ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης