Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΙΕΑ: Κατά 2,3% αυξήθηκε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας - «Χρυσό» έτος το 2018 για το φυσικό αέριο

tags :
ΙΕΑ: Κατά 2,3% αυξήθηκε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας - «Χρυσό» έτος το 2018 για το φυσικό αέριο
Οι ΗΠΑ και η Κίνα παρουσίασαν τη μεγαλύτερη συνολική ανάπτυξη, ενώ η ζήτηση μειώθηκε στην Ιαπωνία και την Κορέα και ήταν σταθερή στην Ευρώπη
Κατά 2,3% σε σχέση με το 2017 αυξήθηκε η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας το 2018 σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).
Η αιτία της αύξησης εδράζεται στην υψηλή ζήτηση που σημείωσε η ηλεκτρική ενέργεια όπως και το πετρέλαιο (1,3%).
Οι ΗΠΑ και η Κίνα παρουσίασαν τη μεγαλύτερη συνολική ανάπτυξη, ενώ η ζήτηση μειώθηκε στην Ιαπωνία και την Κορέα και ήταν σταθερή στην Ευρώπη.
Η κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά περίπου 4,6%, η μεγαλύτερη αύξηση από το 2010, όταν η ζήτηση για φυσικό αέριο υποχώρησε πίσω από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
«Η ζήτηση άνθρακα αυξήθηκε για ένα δεύτερο έτος, αλλά ο ρόλος του στο παγκόσμιο μίγμα συνέχισε να μειώνεται, ενώ η αύξηση κατά 0,7% το προηγούμενο έτος ήταν σημαντικά βραδύτερη από την ετήσια αύξηση 4,5% που παρατηρήθηκε την περίοδο 2000-10», ανέφερε η έκθεση.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 4%, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τέταρτο της παγκόσμιας αύξησης της ενεργειακής ζήτησης.
Αύξηση κατανάλωσης ενέργειας
Η κατανάλωση ενέργειας παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 2,3% το 2018, σχεδόν το διπλάσιο του μέσου ρυθμού ανάπτυξης από το 2010, λόγω της ισχυρής παγκόσμιας οικονομίας καθώς και των υψηλότερων αναγκών θέρμανσης και ψύξης σε ορισμένα μέρη του κόσμου.
Η ηλεκτρική ενέργεια ως καύσιμο του μέλλοντος
Σύμφωνα με τον IEA, ο ηλεκτρισμός εξακολουθεί να τοποθετείται ως καύσιμο του μέλλοντος, ενώ η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται κατά 4% το 2018.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνέβαλαν σημαντικά στην επέκταση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ της αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τέλος, ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του IEA, δήλωσε στην έκθεση ότι το περασμένο έτος μπορεί επίσης να θεωρηθεί ένα ακόμη χρυσό έτος για το φυσικό αέριο, το οποίο αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης