Χρηματιστήριο

Πρόεδρος στην Attica bank εκλέγεται σήμερα (26/3) ο Γιώργος Μιχελής

Πρόεδρος στην Attica bank εκλέγεται σήμερα (26/3) ο Γιώργος Μιχελής
Ο Γιώργος Μιχελής αναλαμβάνει Πρόεδρος στην Attica bank μια τράπεζα με προβληματικό παρελθόν και θολό μέλλον
Στο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο σήμερα 26 Μαρτίου η Attica bank εκλέγει Πρόεδρο τον Γιώργο Μιχελή ο οποίος ήταν πρόεδρος στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και παλαιότερα Γενικός Διευθυντής στην Emporiki bank.
Ο Μιχελής χαίρει εκτίμησης στον τραπεζικό κλάδο οπότε δεν χρειάζονται ούτε συστάσεις, ούτε ειδικές αναφορές.
O Μιχελής μετά την εκλογή του στην Attica bank θα μεταβεί στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών για να ψηφίσει τον Χαντζηνικολάου για Πρόεδρο της Ένωσης.
Θα πλαισιώσει τον διευθύνοντα σύμβουλο Θεόδωρο Πανταλάκη με στόχο να οδηγήσουν στην ανάκαμψη την Attica bank.
Το βασικό ερώτημα είναι η Attica bank μπορεί να ανακάμψει;
Μέχρι τώρα έχουν επενδυθεί συνολικά 1 δισεκ. ευρώ – όλες οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι προνομιούχες μετοχές – και η αξία αυτών είναι μόλις 87 εκατ στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Το τι συνέβη και ουσιαστικά το πείραμα Attica Bank απέτυχε στο παρελθόν έχει αναλυθεί τόσο διεξοδικά από το bankingnews.
Όταν το 2013 και 2014 άλλοι εκθείαζαν την Attica bank το bankingnews προειδοποιούσε ότι η τράπεζα δεν έχει πάρει ρότα για τα βράχια είναι πάνω στα βράχια.
Φθάνοντας στο σήμερα η Attica bank στην προσπάθεια της να επιβιώσει θυσίασε πολλά με κυριότερο το επιχειρηματικό της μοντέλο που είναι ανύπαρκτο και δεν παράγει κέρδη.
Στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο ειπώθηκε ότι η Attica bank σχεδιάζει να ιδιωτικοποιηθεί.
Το βασικό ερώτημα είναι ποιος θα αγοράσει μια τράπεζα που δεν παράγει κέρδη;
Με 583 εκατ ευρώ κεφάλαια, σωρευμένες προβλέψεις 578 εκατ ευρώ, DTA αναβαλλόμενο φόρο 417 εκατ ευρώ και ζημίες και στο 9μηνο του 2018.
Όμως δεν είναι μόνο αυτά
-Η Attica bank από τα δάνεια που χορηγήθηκαν στον Τοξότη του επιχειρηματία Καλογρίτσα 119-123 εκατ ευρώ, ούτε πληρώνονται ούτε σοβαρές εξασφαλίσεις διαθέτουν.
Π.χ. οι αρχικές εξασφαλίσεις είχαν εκτιμηθεί 25 εκατ για δάνεια 119 εκατ αλλά επανατιμολογήθηκαν στα 3 εκατ οι εγγυήσεις (!!!!!!!!).
Από τα δάνεια στον Καλογρίτσα η τράπεζα έχει εγγράψει 50-60 εκατ προβλέψεις και θα ακολουθήσει και νέο κύμα.
Έχει εκπονηθεί εσωτερικό πόρισμα και το ερώτημα είναι εάν αυτό θα αλλάξει ή θα αποδοθούν ευθύνες για μια τόσο μεγάλη αστοχία της τράπεζας.  
-Από το Artemis 1 την τιτλοποίηση των 1,31 δισεκ. ευρώ για το οποίο ο επενδυτής κάλυψε tier 2 ύψους 70 εκατ η Attica bank έχει εγγράψει ήδη πρόβλεψη 30 εκατ για το 2019 με πιθανότητα να συνεχιστεί αυτό το σκηνικό ακόμη 3-4 χρήσεις.
Ουσιαστικά εξαλείφονται πλήρως τα 70 εκατ του ομολογιακού tier 2.
-Υπάρχουν ενδείξεις ότι από το Artemis 1 η Attica bank θα μπορούσε να εγγράψει σωρευμένες ζημίες με αναγωγή σε παρούσες αξίες από 150 με 200 εκατ ευρώ.
- Η Attica bank εάν αποτιμήσει κανείς την μακροχρόνια συμπεριφορά της είναι η τράπεζα που καταναλώνει αδηφάγα κεφάλαια ήδη είχε 633 εκατ στο τέλος του 2017 και βρίσκεται στα 583 εκατ και το 2019 θα είναι επίσης μια θολή χρονιά.

Συμπέρασμα

Ο Γιώργος Μιχελής αναλαμβάνει Πρόεδρος στην Attica bank μια τράπεζα με προβληματικό παρελθόν και θολό μέλλον.
Η ιδιωτικοποίηση είναι μια φιλοσοφική περισσότερο διαδικασία, δεν υπάρχουν επενδυτές.
Να ληφθεί υπόψη ότι η Attica bank δεν κατάφερε να βρει στρατηγικό επενδυτή ούτε όταν σχεδόν χάριζε τα 1,31 δισεκ. ευρώ NPEs.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης