Εξοικονομώ

Οι λόγοι για τους οποίους η χώρα μας «επιβάλλει» τον ηλιακό θερμοσίφωνα

Οι λόγοι για τους οποίους η χώρα μας «επιβάλλει» τον ηλιακό θερμοσίφωνα
Ο ηλιακός είναι πολύ δημοφιλής και βρίσκει όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση από την ελληνική οικογένεια
Μια συμφέρουσα οικονομική λύση που συνδυάζει και την απαραίτητη ύπαρξη της οικολογικής συνείδησης είναι αναμφισβήτητα ο ηλιακός θερμοσίφωνας.
Το συγκεκριμένο ενεργητικό ηλιοθερμικό σύστημα παραγωγής ζεστού νερού λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια που προσφέρεται ούτως ή άλλως δωρεάν από τη φύση, και αν «τα βάλουμε κάτω» θα δούμε ότι το κόστος του είναι συγκριτικά χαμηλότερο από τις άλλες μεθόδους θέρμανσης, γιατί εξοικονομούμε χρήματα σε βάθος χρόνου.
Η χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα στην χώρα μας έχει πολύ μεγάλη δημοτικότητα.
Ο ηλιακός είναι πολύ δημοφιλής και βρίσκει όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση από την ελληνική οικογένεια.
Μάλιστα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η χρήση του ηλιακού γίνεται σχεδόν υποχρεωτική στις νέες κατοικίες.
Στην προσπάθειά μας να μάθουμε και να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, «πέσαμε» σε πολλές τεχνικές λεπτομέρειες με συνέπεια να «χάσουμε τη μπάλα» (αν και δεν ενδείκνυται η συγκεκριμένη φράση σε γραπτό λόγο, περιγράφει την πραγματικότητα).
Παρόλα αυτά, δεν το βάλαμε κάτω και αξίζει να αναφέρουμε όσα μάθαμε, λέγοντας ότι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες διακρίνονται σε:

Α. Ανοικτού κυκλώματος οι οποίοι ζεσταίνουν το νερό απευθείας
Β. κλειστού κυκλώματος οι οποίοι χρησιμοποιούν θερμότητα για τη θέρμανση του νερού





Σίγουρα, όσοι έχετε προχωρήσει στην εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα οι λέξεις «διπλής και τριπλής ενέργειας» σας είναι γνωστές και οικείες.
Επομένως, οι θερμοσίφωνες διπλής ενέργειας λειτουργούν είτε με ηλιακή είτε με ηλεκτρική ενέργεια, ενώ οι τριπλής διαθέτουν τα προτερήματα του ηλιακού διπλής ενέργειας και μπορούν παράλληλα να χρησιμοποιήσουν ως θερμαντικό μέσο το ζεστό νερό που παράγεται από τον λέβητα του καλοριφέρ.

Ηλιακός θερμοσίφωνας - Κόστος

Το κόστος σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς κυμαίνεται στα 550 ευρώ για ηλιακό θερμοσίφωνα 160 λίτρων με εγκατάσταση & Φ.Π.Α , ενώ για 200 λίτρα το ποσό ανέρχεται στα 660 ευρώ.
Βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει και η μάρκα που θα επιλέξουμε, καθώς επίσης η διαδικασία της εγκατάστασης και της τοποθέτησης κυμαίνεται περίπου στα 65 ευρώ

Ηλιακοί Θερμοσίφωνες – Υπέρ

1.Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι ενεργειακά αποδοτικοί και προσφέρουν οικονομία.
2.Άφθονη χρήση του ζεστού νερού με χαμηλότερους λογαριασμούς και κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
3.Είναι φιλικοί προς το περιβάλλον μιας και χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια που είναι ΑΠΕ.
4.Η σχέση του αρχικού ποσού επένδυσης σε σχέση με τον χρόνο αποπληρωμής είναι άριστη.
5.Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι αξιόπιστα μηχανήματα με διάρκεια ζωής που φτάνει το 30 χρόνια.
6.Τέλος υπάρχει και επιδότηση κρατική από το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον που μπορεί να φτάσει και το 70%.

Εξοικονόμηση χρημάτων

Ανάλογα με την χρήση που κάνουμε, το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας είναι από 35% έως 70%.
Στη χρφονική περίοδο που βρισκόμαστε πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο, εξοικονομούμε σημαντικό χρηματικό ποσό εκμεταλλευόμενοι την ηλιοφάνεια που επικρατεί στην χώρα μας.
Σημαντικό που το προαναφέραμε είναι και το περιβαλλοντικό όφελος αφού μειώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα η κατανάλωση ηλεκτρικής ή άλλης ενέργειας για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης με αποτέλεσμα σημαντική μείωση της επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από καύσιμα.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Για την Ελλάδα, η εξοικονόμηση που ήδη συντελείται είναι πολύ σημαντική.
Οι εγκατεστημένοι ηλιακοί θερμοσίφωνες εξοικονομούν ήδη 1,1 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες το χρόνο, όση ενέργεια παράγει δηλαδή ένας συμβατικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 200 μεγαβάτ.
Χωρίς τους ηλιακούς θερμοσίφωνες θα υπήρχε ένα σημαντικό έλλειμμα ισχύος, ιδιαίτερα στα απομονωμένα ηλεκτρικά δίκτυα των νησιών που θα αντιμετώπιζαν έτσι συχνές διακοπές ρεύματος, ιδίως κατά την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.

Κλείνοντας οι διαδικασίες της εγκατάστασης και της συντήρησης του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο που θα αναλυθούν από την στήλη εκτενώς το προσεχές διάστημα.
Το μείζον στην όλη υπόθεση είναι ότι η εξοικονόμηση χρημάτων και η συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος είναι δύο από τα κυριότερα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο ηλιακός θερμοσίφωνας.

Σπύρος Κόγκας
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης