Τελευταία Νέα

WEF: «Κλειδί» οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ενεργειακή μετάβαση - Ο πολλαπλός ρόλος των ΗΠΑ

tags :
WEF: «Κλειδί» οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ενεργειακή μετάβαση - Ο πολλαπλός ρόλος των ΗΠΑ
Το 2018 ήταν ένα έτος ρεκόρ για τις ηλιακές εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα στην Κίνα
Νέες ισορροπίες και καινούργιες εξαρτήσεις φαίνεται ότι δημιουργούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με το Wolrd Economic Forum.
Ειδικότερα, οι γεωπολιτικές αλλαγές, όπως η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα, οι εμπορικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν και οι περικοπές στην πετρελαϊκή παραγωγή του ΟΠΕΚ οδήγησαν στη μεταβλητότητα των τιμών των βασικών εμπορευμάτων το 2018 και οδήγησαν σε αύξηση των λογαριασμών εισαγωγής καυσίμων για πολλές χώρες.
Τον περασμένο Αύγουστο, η Ουάσιγκτον επέβαλε οικονομικές κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας, προειδοποιώντας ότι δεν θα αποκλείσει μια «στρατιωτική επιλογή» στη Βενεζουέλα για να τερματίσει την οικονομική και πολιτική κρίση.
Παράλληλα, στις αρχές Μαΐου 2018, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τρούμπ ανακοίνωσε ότι έβγαλε τις Ηνωμένες Πολιτείες εκτός της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν.
Σύμφωνα με τα δυτικά μέλη, το Ιράν αναπτύσσει κρυφά πυρηνικά όπλα στο πρόγραμμα εμπλουτισμού του ουρανίου, ενώ το Ιράν λέει ότι το πρόγραμμα αφορά την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Μετάβαση στην ενέργεια
Σύμφωνα με την έκθεση, μέσω της συνεχούς τεχνολογικής προόδου και της βελτίωσης της αποδοτικότητας, οι Η.Π.Α. έγιναν ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου.
Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι ο αριθμός των ατόμων χωρίς πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια έπεσε κάτω από το 1 δισεκατομμύριο, λόγω σημαντικών κερδών στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το περιβάλλον
Το 2018 ήταν ένα έτος ρεκόρ για τις ηλιακές εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα στην Κίνα.
Η έκθεση ανέφερε ότι οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση καυσίμων αυξήθηκαν με επιτάχυνση το 2017, ενώ οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια μειώθηκαν κατά 8% το 2018.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, στην ειδική έκθεσή της COP24: «Υγεία και αλλαγή του κλίματος» του 2018, εκτιμά ότι η επίτευξη των παγκόσμιων στόχων μείωσης του άνθρακα θα εξοικονομήσει το ισοδύναμο ενός εκατομμυρίου ζωών ετησίως μέσω σχετικών μειώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης