Αναλύσεις

Fitch: Αναβαθμίζεται σε θετικό το outlook της Βουλγαρίας - Στο «ΒΒΒ» η αξιολόγηση

tags :
Fitch: Αναβαθμίζεται σε θετικό το outlook της Βουλγαρίας - Στο «ΒΒΒ» η αξιολόγηση
Αναβάθμιση των προοπτικών της Βουλγαρίας από τη Fitch
Σε θετικές -από σταθερές- αναβάθμισε τις προοπτικές (outlook) της Βουλγαρίας η Fitch Ratings, διατηρώντας στο «ΒΒΒ» την αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας.
Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει πως το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται στο 4,5% του ΑΕΠ το 2018, πολύ πάνω από τις προηγούμενες εκτιμήσεις και με την αύξηση του πλεονάσματος των υπηρεσιών.
Επίσης, η αύξηση του εξωτερικού ενεργητικού του ιδιωτικού τομέα, οδήγησε σε περαιτέρω ενίσχυση της καθαρής θέσης της χώρας σε περίπου 17% του ΑΕΠ στα τέλη του 2018.
Στους κινδύνους συμπεριλαμβάνονται η εξασθένηση της εξωτερικής ζήτησης και την απώλεια ανταγωνιστικότητας, δεδομένης της διαρκούς αύξησης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.
Ωστόσο, η Βουλγαρία έχει μέχρι στιγμής πετύχει τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας μέσω μετατοπίσεων σε βελτιώσεις στην παραγωγή και τη βελτίωση της παραγωγικότητας υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, με το μερίδιό της στο ενδοευρωπαϊκό και το παγκόσμιο εμπόριο να αυξάνεται τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ένα μεγάλο αποθεματικό συναλλαγματικών ισοτιμιών (45,4% του ΑΕΠ στα τέλη του 2018) και ένα αξιόπιστο καθεστώς νομισματικού συμβουλίου, συμβάλλουν επίσης στη συγκράτηση των εξωτερικών κινδύνων.
Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού αυξήθηκε σε περίπου 1,9% του ΑΕΠ το 2018, η καλύτερη επίδοση τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ το δημόσιο χρέος/ΑΕΠ ανερχόταν στο 22,5% του ΑΕΠ και προβλέπεται να μειωθεί σχεδόν στο 19% έως το 2020.
Η Fitch αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά μέσο όρο 3,3% το 2019-2020, αφού επιβραδυνθεί στο 3,1% το 2018.
Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει σταθερός, υποστηριζόμενος από ισχυρά κεφαλαιακά αποθέματα, ισχυρή ρευστότητα και βελτίωση της κερδοφορίας λόγω της αύξησης της πιστωτικής επέκτασης (8,4% το 2018).
Η ποιότητα του ενεργητικού βελτιώθηκε, ενώ ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε σε 7,6% το 4ο τρίμηνο του 2008 (από 14,6% στα τέλη του 2015), αν και παραμένει μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης